Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– FN-soldat henrettet av Hizbollah

Seán Rooney (23) tjenestegjorde i FNs fredsbevarende styrke i Libanon da han ble skutt og drept. (Foto: Det irske forsvaret)
23 år gamle Seán Rooney fra FNs fredsbevarende styrke i Libanon ble skutt og drept på kloss hold.

Onsdag 14. desember ble den irske FN-soldaten Seán Rooney (23) skutt og drept i det sørlige Libanon. Irske myndigheter tror soldaten ble drept av Hizbollah for å skremme FN fra å patruljere i områdene hvor terrorgruppen lagrer sine våpen og raketter, skriver avisen The Times.

Rooney skulle kjøre noen kolleger til flyplassen i Beirut i et FN-kjøretøy dagen han ble drept. Siden kollegene hadde dårlig tid og måtte rekke et fly, valgte FN-soldaten å kjøre en snarvei de normalt ikke kjører.

De de ikke var klar over var at FN-kjøretøyet trolig ble forfulgt av menn på scootere. Da kjøretøyet med Rooney og tre andre soldater fra FNs fredsbevarende styrke forlot hovedveien skal militante i området ha blitt varslet om at et kjøretøy fra FN var på vei.

Det irske forsvaret tror Rooney og de andre ble møtt av en veisperring ved landsbyen Al-Aqbieh. Til tross for at de ble omringet av en stor folkemengde skal de ha klart å komme seg unna, før det ble avfyrt store mengder skudd mot bilen. Like etterpå krasjet de og bilen kantret.

Hva som skjer videre er uklart, men de som er klart er at Rooney blir drept, mens en annen irsk soldat, Shane Kearney, blir alvorlig skadet. To andre FN-soldater kommer fra angrepet med mindre skader.

Soldaten Shane Kearney er fortsatt kritisk skadet etter angrepet. (Foto: Det irske forsvaret)

Det hvite pansrede FN-kjøretøyet de kjørte, som var tydelig merket med FN, er bygget for å takle et skyteangrep. Ikke bare fra pistoler og rifler, men til og med fra rakettdrevne granater. Derfor er det lite trolig at skuddet som drepte den irske soldaten kom fra utsiden. Ifølge rapporter fra Libanon ble Rooney skutt fra innsiden av bilen.

Det tyder på at han ble henrettet fra kloss hold etter at bilen hadde krasjet og passasjerene ombord var forsvarsløse. Drapsmennene må også ha anstrengt seg for å få åpnet det pansrede kjøretøyet for å kunne skyte og drepe soldaten i kaldt blod, mens han lå skadet og forsvarsløs.

Iransk-støttede Hizbollah, som styrer i store deler av det sørlige Libanon, avviser at de står bak angrepet på soldatene. De legger skylden på lokale innbyggere. Men det er slett ikke uvanlig at Hizbollah legger skylden på andre for angrep de selv står bak.

– For alle som følger libanesisk politikk er det veldig tydelig at det er Hizbollah som står bak, sier Firas Maksad i Middle East Institute.

Avisen The Times spør seg hva årsaken til henrettelsen av en FN-soldat kan være. De peker blant annet på at Hizbollah og Iran mister makt og innflytelse og at dette kan handle om å sende et budskap til europeiske land om at de har innflytelse over livene til europeere i Libanon.

Eller at Hizbollah har ønsket å sende et signal til FNs fredsbevarende styrker om at de ikke skal patruljere i områder hvor de lagrer våpen og planlegger angrep. Hizbollah skal ha et sted mellom 130.000 og 150.000 raketter i sitt arsenal i Sør-Libanon, selv om området egentlig skal være demilitarisert. Mange av rakettene står siktet inn mot Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart