Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Den palestinske menneskerettighetsaktivisten Khulood Badawi publiserte et seks år gammel bilde av en jente som ble drept i en ulykke. (Foto: Skjermdump fra Twitter)
Den palestinske menneskerettighetsaktivisten Khulood Badawi publiserte et seks år gammel bilde av en jente som ble drept i en ulykke. (Foto: Skjermdump fra Twitter)

Sprer falske Gaza-bilder på Twitter og Facebook

Palestinske Twitter-brukere sprer flere år gamle bilder for å sverte Israel. I det blodigste bildet fra 2006 (over) var ikke Israel involvert i det hele tatt.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

De falske bildene er spredt gjennom flere hundre retvitringer og delinger.  Også flere norske brukere har ukritisk trykket på «retweet»-knappen.

 

Falskt bilde I

Det første bildet (se i topp av artikkelen) ble spredt fra Twitter-kontoen til «media-, feminist- og menneskerettighetsaktivist» Khulood Badawi, som skriver at hun «tvitrer for Palestina og for frihet». Hun publiserer et bilde av et barn, dekket i blod, som skal være drept i israelske aksjoner.

– Palestina blør. Nok et barn drept av Israel. Nok en far bærer sitt barn til en grav i Gaza, skriver Badawi i Twitter-meldingen tilknyttet bildet.

Det viser seg at bildet er fra 2006.

Bildet ble tatt 9. august 2006.
Bildet ble tatt 9. august 2006.

Også i 2006 ble bildet feilaktig brukt til å sverte Israel. Først meldte Reuters i bildeteksten at jenta var drept i et israelsk luftangrep. Siden ble bildeteksten korrigert. Reuters beklaget, og opplyste at jenta var drept i en ulykke, i en episode som ikke var relatert til kamphandlinger med Israel i det hele tatt. (Jenta kom inn på sykehus samtidig som skadde væpnede menn, og det ble derfor antatt at hun ble drept i samme episode.)

Seks år senere kunne blodløgnen mot Israel resirkuleres. Bildet er retvitret minst 300 ganger.

Oppdatering 27. mars 2012: Det palestinske nyhetsbyrået Ma’an skriver i dag om jentas død. Palestinske kilder forteller at hun falt av en huske og slo seg kraftig i hodet, i forbindelse med et israelsk luftangrep omkring hundre meter borte.

 

Falskt bilde II

Det andre bildet viser en eksplosjon, som er spredt både på Facebook og Twitter.

Gaza Youth Break Out publiserte bildet på sin Twitter-profil.
Gaza Youth Break Out publiserte bildet på sin Twitter-profil.

– Dette bildet viser en av de sterkeste eksplosjonene på Gaza i dag, skrev Gaza Youth Break Out på Twitter 10. mars.

Hva er fakta? – Bildet ble tatt av Ibraheem Abu Mustafa 13. januar 2009, og er blitt publisert flere ganger tidligere.

RustyMikeRadio, som er en engelskspråklig nettradio i Israel, kommenterte bildet til Gaza Youth Break Out slik i to Twitter-meldinger.

– Spørsmålet er: Dersom israelske angrep er så fryktelige, hvorfor må du poste et tre år gammelt foto for å vise hvor ille det er???

– Du har bevist at du er en løgner! Dette bildet du postet som den kraftigste eksplosjonen I DAG, er et gammelt bilde fra 2009!

Les mer på bloggen til IDF.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart