Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Om apartheid i Midtøsten

Faksmile av leserinnlegg i Avisa Nordland 20. oktober 2012.
Faksmile av leserinnlegg i Avisa Nordland 20. oktober 2012.
I Midtøsten har alle landene apartheid-lignende tilstander. Israel er det landet som har det minst av alle. Les Conrad Myrlands svar på leserinnlegg med apartheid-anklager mot Israel.
  • Dette er et leserinnlegg sendt til Avisa Nordland som replikk på Randolv Gryts innlegg 20. oktober (se faksmile i topp). MIFFs replikk ble trykket torsdag 25. oktober.

Randolv Gryt har et innlegg med overskriften «Besøk i Palestina – apartheid» 20. oktober. Gryt nevner ikke, selv om det skulle passe til artikkelens overskrift, at palestinske selvstyremyndigheter har dødsstraff for salg av eiendom til jøder. Han nevner heller ikke at Hamas, som kontrollerer Gaza-stripen har et nazi-inspirert charter som tar til orde for drap på jøder. Hamas ønsker “å reise Allahs banner over hver tomme [jord] av Palestina”, skriver organisasjonen i sin grunnlov fra august 1988.

Gryt skriver om apartheid, men nevner ikke at kvinner, kristne og andre minoriteter blir systematisk undertrykket og diskriminert både på Gaza-stripen og på de deler av Vestbredden som selvstyremyndighetene kontrollerer.

De eneste apartheid-lignende tilstander som Gryt har øye for, er de som Israel, med rette, men mest urette, kan svertes for. Gryt beskriver en rekke sørgelige forhold som en del palestinere hevder å være påført av israelske tiltak. Men Gryt nevner ikke hva som er bakgrunnen for tiltakene.

Før 1987 var det ikke noe kontrollregime på Vestbredden, av den enkle grunn at palestinske grupper ikke hadde begynt å bruke omfattende vold. Det var i praksis fri ferdsel inn og ut av Israel. Under den første intifadaen fra 1987 måtte Israel innføre noen sikkerhetstiltak, men det er først etter den andre intifadaen fra 2000 at det ble strengt nødvendig å styrke sikkerhetskontrollen. Da intifadaen var på sitt mest intense i mars 2002 ble Israel utsatt for et selvmordsangrep annenhver dag, i løpet av én måned opplevde Israel dødstall tilsvarende to Utøya-massakrer.

Det er sørgelig å lese om vanskelige levekår for palestinerne, men det blir en veldig overforenkling å legge hele ansvaret på Israel som Gryt gjør. Det er alt for enkelt å ikke nevne noe om den væpnede palestinske kampen mot sivile israelere som har tvunget Israel til strenge sikkerhetstiltak.

Israels innsats har ønsket effekt. De militære angrep fra Vestbredden er i all hovedsak borte, og dette tjener både israelere og palestinere. Dødstallene på begge sider er redusert dramatisk de siste årene.

I mange land finner man dessverre apartheid-lignende tilstander. Man trenger ikke reise lenger enn til Oslo for å se det, blant annet i skolesystemet.

I Midtøsten har alle landene apartheid-lignende tilstander. Israel er det landet som har det minst av alle. Araberne som er israelske statsborgere har politisk frihet og en levestandard som alle deres arabiske brødre bare kan beundre dem (med mindre de er oljesjeiker). Til tross for alt som Israel med rette og urette kan anklages for å ha påført palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen, ligger de på nivå med egypterne og syrerne på FNs levekårindeks.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart