Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Løgn eller inkompetanse? Uansett - det pisker opp hat mot Israel og mot jøder. (Foto: Wikimedia Commons)
Løgn eller inkompetanse? Uansett - det pisker opp hat mot Israel og mot jøder. (Foto: Wikimedia Commons)

Teppebombe-løgnen

Kanskje er det journalister som ikke kjenner militærfaglige begrep, men effekten av teppebombe-anklagen mot Israel kjenner vi godt. Slikt er egnet til å piske opp hat mot Israel og jøder. Anklagen har selvsagt ikke rot i virkeligheten.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Verbet teppebombe betyr massiv, systematisk bombing over et større område, ofte i flere omganger, for å fullstendig legge et område i ruiner. Substantivet teppebombing indikerer at bombers eksplosjoner og ødeleggelse dekker et større område som et teppe dekker et gulv. I teppebombing brukes vanligvis bomber som ikke er målstyrte, i kontrast med presisjonsbomber som er siktet inn mot et spesifikt militært mål.

Slik så det ut etter at tyske bombefly hadde teppebomet i Rotterdam i 1940.

Etter teppebombing i Rotterdam 1940.
Etter teppebombing i Rotterdam 1940.

Slik så det ut da allierte styrker hadde teppebombet den tyske byen Wesel i 1945.

Etter teppebombing i Wesel i 1945.
Etter teppebombing i Wesel i 1945.

Les mer om teppebombingens historie på engelske Wikipedia.

 

Stikk motsatt av teppebombing

Israels bombing på Gaza-stripen er det stikk motsatte av teppebombing. Det er heller ikke et «bombardement av Gazas 1,7 millioner innbyggere«, slik NRKs Odd Karsten Tveit så propagandistisk hevder.

Likevel ser vi teppebombe-løgnenen komme i norske medier.

 

Teppebombe-anklagen 1

I dag skriver Dagbladets journalist Torgeir P. Krokfjord en artikkel med overskriften Israel med massiv bombing av Gaza – bombet 100 mål bare i natt. I brødteksten gjengir han en uttalelse fra USAs utenriksminister Hillary Clinton slik:

– USA vil i løpet av de nærmeste dagene jobbe sammen med våre partnere her i Israel og i de nærliggende områdene, for å komme fram til en løsning som sikrer det israelske folk, forbedrer levekårene til folk i Gaza og gjør at vi kan nærme oss fred i hele regionen, sa Hillary Clinton – før Israel igjen begynte teppebombingen av Gaza [min uthevning].

Skjermdump fra Dagbladet.no onsdag 21. november 2012.
Skjermdump fra Dagbladet.no onsdag 21. november 2012.

Opprinnelig hadde Dagbladet også brukt «Israel teppebomber Gaza» i overskriften. Denne gamle overskriften er fortsatt synlig hvis noen velger å dele saken på Facebook. Se skjermdump:

"Israel teppebomber Gaza," skrev Dagbladet.no onsdag 21. november 2012. Siden ble overskriften endret, men teppebombe-anklagen stod igjen i brødteksten.
  • Oppdatering kl. 15.20: Etter at lesere av Miff.no gjorde Dagbladets journalist oppmerksom på denne artikkelen, ble uttrykket «teppebombingen av Gaza» erstattet med «bombingen av Gaza».

Teppebombe-anklagen 2

Onsdag 14. november gjenga Nettavisen en uttalelse fra professor Hilde Henriksen Waage, hvor hun er sitert på å ha sagt at Israel «teppebombet Gaza» i januar 2009.

MIFF utfordret Waage på Facebook til å komme med eksempel på tid og sted.

Professor Hilde Henriksen Waage kom med en grov anklage mot Israel i Nettavisen. Men kan hun bevise det? Vet hun hva teppebombing betyr?
Professor Hilde Henriksen Waage kom med en grov anklage mot Israel i Nettavisen. Men kan hun bevise det? Vet hun hva teppebombing betyr?

Da et MIFF-medlem videreformidlet denne utfordringen til professoren, svarte hun:

«Hvis det står at jeg har sagt det, så er jeg nok feilsitert eller misforstått.»

Mye kan tyde på at professoren ikke har gjort noe alvorlig forsøk på å rette opp hva hun er sitert på, for sitatet ligger fortsatt i Nettavisens artikkel én uke senere.

 

Ingen teppebombing

Norske journalister bør lære seg forskjell på teppebombing og målrettede aksjoner mot militære mål. Selv en Israel-kritisk professor som Hilde Henriksen Waage må ro seg bort når noen krever eksempler som skal bevise en teppebombe-anklage. Det er fordi slik teppebombing ikke har funnet sted.

Ifølge de israelske forsvarsstyrkene var 80 prosent av bombene som ble brukt under Gaza-krigen i 2008/2009 målstyrte bomber. IDF mener 99 prosent av luftangrepene traff sine mål.

Forholdstallet mellom antallet israelske luftangrep og antallet drepte palestinere i løpet av den siste uken – omkring 1 sivil og 1 militær palestiner drept per 20 luftangrep – taler også sitt tydelige språk om at bombingen ikke er i nærheten av å kunne betegnes som teppebombing.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart