Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NTBs overskrifter renvasker terrorister

NTBs overskrifter fredag 11. desember 2015. (Foto: Skjermdump fra nettsidene til avisene Agder og Fædrelandsvennen)
NTBs overskrifter fredag 11. desember 2015. (Foto: Skjermdump fra nettsidene til avisene Agder og Fædrelandsvennen)
For NTB er det israelere som er drapsmenn når palestinere går til angrep. Her avslører MIFF i detalj nyhetsbyråets urettferdige og uprofesjonelle behandling av Israel den siste måneden.

Nyhetsbyrået NTBs overskrifter og ingresser har fulgt det samme mønsteret gjennom høstens terrorbølge mot Israel. Dette er NTB-koden for dekning av palestinske terrorangrep mot Israel:

– Palestinske angripere behandles som ofre i stedet for å holdes ansvarlige for sine ugjerninger.

– Angrepene mot israelere trekkes ofte i tvil, eller så nedtones det at de som ble angrepet var israelere.

– At palestinske angripere blir drept får mye større oppmerksomhet enn at israelere blir angrepet.

– Israelere får stort sett bare være i sentrum av historien når NTB har funnet en ensidig kritisk vinkling mot dem.

Dette er konklusjonen på analysen du kan lese om videre i denne artikkelen.

 

  • Setter du pris på MIFFs faktasjekk av norske medier? Gi en gave nederst i denne artikkelen!

 

NTBs dekning kort oppsummert

MIFF har gått gjennom samtlige av NTBs publiserte tekster som omhandler terrorbølgen mot Israel fra den siste måneden. Fra og med 12. november til og med 11. desember er det 53 tekster. (Det er 32 ulike nyhetsartikler, resten av tekstene er oppdaterte utgaver og endrede versjoner av disse. Fordi vinklingene noen ganger endrer seg når det kommer ut nye versjoner, og fordi avisene som bruker NTBs stoff ikke alltid oppdaterer til nyeste variant, tar vi med alle 53 tekstene i denne analysen.)

Vi har lagt vekt på overskriftene og ingressene til tekstene, da det er rimelig å anta at de fleste leserne ikke alltid får med seg detaljene lenger nede i tekstene. Her er hva vi har funnet ut:

 

Overskriftene kamuflerer at de drepte palestinerne var angripere, og at de angrepne var israelere.

– Av de 53 publiserte artikkeltekstene er 43 rene hendelsesnyheter, som forteller om angrep eller opptøyer.

– 28 av disse 43 overskriftene forteller at en eller flere palestinere har blitt drept.

– Bare 16 av de 43 overskriftene nevner at det har skjedd et angrep mot israelere.

– 7 av overskriftene forteller ikke om verken israelere eller palestinere, bare om angrep, drap eller «uro».

 

I ingressen er nesten alltid hovedpoenget at en palestiner har blitt drept (utenom de gangene angriperen i stedet ble uskadeliggjort og pågrepet uten å miste livet).

– 31 av 43 ingresser vinkler nyheten på at en eller flere palestinere er blitt drept.

– Bare 10 av 43 ingresser vinkler saken på at israelere er blitt angrepet.

– En ingress forteller at både en israeler og en palestiner er drept, uten å fortelle at den ene var angriper og den andre offer.

– En ingress forteller ikke om det er israelere eller palestinere inne i bildet, bare at «personer» er skadet etter at «noen» angrep.

 

Palestinske angripere kalles konsekvent aldri for ”terrorister”, og angrepene kalles ikke en eneste gang for ”terrorangrep”.

– Antallet ganger begrepet terror er brukt, er ganske enkelt null. Heller ikke når angrepene har vært rettet utelukkende mot uskyldige sivile.

 

Angrepene mot israelere trekkes til stadighet i tvil. Det stilles aldri lignende spørsmål ved hva som skjedde med palestinerne.

– 15 ganger forteller NTB i ingress at et angrep ”angivelig” skjedde, eller ”skal ha” skjedd.

– Begrepene ”angivelig” eller ”skal ha” brukes aldri når det rapporteres om at en palestiner er blitt drept eller skadet.

 

Når NTB skriver annet om terrorbølgen enn selve hendelsesnyhetene, handler det i ni av ti tilfeller om kritikk av Israel.

– Ti av de 53 tekstene er ikke hendelsesnyheter om angrep, men omhandler likevel tematikk som har med terrorbølgen å gjøre.

– Ni av disse ti sakene er vinklet kritisk i Israels disfavør. For eksempel skrev NTB 7. desember: ”Israelsk militærdomstol dømte palestinsk politiker til fengsel”. Den arresterte omtales i ingressen som ”en fremtredende palestinsk parlamentariker” som ”blant annet” har oppfordret til vold. Først langt nede i brødteksten fortelles det at vedkommende er aktivt medlem i en terrororganisasjon (DFLP). Og denne gangen, som alltid ellers, overser NTB det faktum at det kontinuerlig bedrives oppildning til terror fra palestinske ledere.

– De andre overskriftene i denne kategorien er: ”Israelere pågrepet for mordbrann mot palestinere”, «Israelere pågrepet for mordbrann mot palestinere», ”B’Tselem anklager israelske styrker for unødvendige drap”, ”Israelsk domstol godkjenner ødeleggelse av palestinske hus”, ”Israel river hjemmene til palestinske angripere” og ”Israelsk politimann fikk samfunnstjeneste for å ha banket tenåring”.

– Kun en av de ti artiklene formidler en stemme som fordømmer angrepene mot Israel: ”Kerry fordømmer palestinske knivangrep”, kunne NTB fortelle da den amerikanske utenriksministeren var på besøk.

 

Det nyeste eksempelet på den urettferdige dekningen fikk vi fredag 11. desember

Palestiner drept etter påkjørsel fra Vestbredden”, kunne vi lese fredag ettermiddag. At palestineren var en angriper som etter alt å dømme forsøkte å drepe og skade så mange israelske soldater som mulig, hoppes over i overskriften og nedtones i ingressen og brødteksten.

Da nyhetsbyrået oppdaterte den samme saken etter halvannen time, fjernet de alle spor fra overskrift og ingress som kunne antyde at den nevnte palestineren hadde gjort noe galt. ”To palestinere drept på Vestbredden”, var overskriften. ”To palestinere ble skutt og drept av israelske soldater i Hebron på den okkuperte Vestbredden fredag”, var ingressen.

Selv i brødteksten fortelles det ikke at bilangriperen hadde til hensikt å skade personer. Neida, han ”forsøkte å kjøre bilen sin rett inn i en militær veisperring i utkanten av byen”.

Israelske medier, som Times of Israel, forteller at angriperen kjørte rett mot soldatene da de stanset ham ved å skyte mot ham. NTB tok heller ikke med at han hadde på seg en stor kniv mens han kjørte.

Den andre drepte som det refereres til ble drept da han deltok i voldelige opptøyer mot israelske styrker i Hebron.

 

Kan norske medier leve med å få sine forsyninger av utenriksstoff fra en redaksjon som så til de grader lener seg til den ene siden i en konflikt som opptar så mange?

 

Her er oversikt over alle NTBs overskrifter og ingresser den siste måneden:

(Her kan du lese MIFFs dekning av mange av de samme sakene)

 

11. desember kl. 16.32:

Palestiner drept i sammenstøt på Gazastripen

Gaza by (NTB-AFP): En palestiner er skutt og drept og tolv andre såret i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker på grensen til Gazastripen, ifølge palestinske helsemyndigheter.

 

11. desember kl. 14.04:

To palestinere drept på Vestbredden

Jerusalem (NTB): To palestinere ble skutt og drept av israelske soldater i Hebron på den okkuperte Vestbredden fredag.

 

11. desember kl. 12.28:

Palestiner drept etter påkjørsel på Vestbredden

Jerusalem (NTB): En palestiner ble drept etter at han kjørte bilen sin inn i en gruppe israelske soldater utenfor Hebron på den okkuperte Vestbredden fredag.

 

8. desember kl. 08.46:

Palestiner drept av israelske soldater i flyktningleir

Ramallah (NTB-DPA): En palestinsk 20-åring ble skutt og drept da israelske soldater stormet flyktningleiren Deheisheh utenfor Betlehem på den okkuperte Vestbredden natt til tirsdag.

 

7. desember kl. 16:52:

– Israeler alvorlig skadd i knivangrep – palestiner drept

Jerusalem (NTB-AFP): En palestiner ble skutt og drept etter å ha angrepet en israeler med kniv i Hebron på Vestbredden, ifølge israelsk politi.

 

7. desember kl. 13:43:

Israelsk militærdomstol dømte palestinsk politiker til fengsel

Jerusalem (NTB-AFP): En fremtredende palestinsk parlamentariker er i en israelsk militærdomstol dømt til 15 måneder fengsel, blant annet for å ha oppfordret til vold.

 

6. desember kl. 22:29:

Palestiner drept i Jerusalem

Jerusalem (NTB-AFP): En palestinsk 21-åring ble skutt og drept i Jerusalem søndag, etter nok et angivelig knivangrep.

 

4. desember kl. 22:48:

Fire palestinere drept på Vestbredden

Jerusalem (NTB-AFP): Fire palestinere ble drept av israelske styrker på den okkuperte Vestbredden fredag, angivelig etter å ha stått bak angrep der fire israelske soldater ble såret.

 

4. desember kl. 18:51:

Fire palestinere drept på Vestbredden

Jerusalem (NTB-AFP): Fire palestinere ble drept av israelske styrker på den okkuperte Vestbredden fredag, angivelig etter å ha stått bak angrep der fire israelske soldater ble såret.

 

4. desember kl. 14:38:

Nytt knivangrep på Vestbredden

Jerusalem (NTB-AFP): En palestiner som angivelig knivstakk og såret en israeler på den okkuperte Vestbredden, er drept av israelske sikkerhetsstyrker, ifølge hæren.

 

4. desember kl. 08:50:

To palestinere drept etter knivangrep

Jerusalem (NTB-AFP-AP): To palestinere som angivelig knivstakk en israelsk soldat i Hebron på den okkuperte Vestbredden, ble selv skutt og drept av soldater, opplyser hæren.

Soldaten ble moderat såret i angrepet natt til fredag.

 

4. desember kl. 08:38:

To palestinere drept etter knivangrep

Jerusalem (NTB-AFP-AP): To palestinere som angivelig knivstakk en israelsk soldat i Hebron på den okkuperte Vestbredden, ble selv skutt og drept av soldater, opplyser hæren.

Soldaten ble moderat såret i angrepet natt til fredag.

 

3. desember kl. 12:44:

Israelere pågrepet for mordbrann mot palestinere

Jerusalem (NTB-Reuters): Israelsk politi har pågrepet flere israelere som er mistenkt for å stå bak mordbrannen mot en palestinsk familie på Vestbredden i sommer.

 

3. desember kl. 11:12:

To israelere såret, palestiner drept i skyting på Vestbredden

Jerusalem (NTB-AFP): To israelere er såret i en skyteepisode på den okkuperte Vestbredden. En antatt gjerningsperson er skutt, opplyser hæren.

 

1. desember kl. 18:38:

To palestinere drept etter angivelige knivangrep

Jerusalem (NTB-AFP): To palestinere ble skutt og drept på den okkuperte Vestbredden tirsdag, angivelig etter å ha angrepet israelske bosettere og soldater med kniv.

 

1. desember kl. 08:11:

Palestiner skutt etter angivelig knivstikkingsforsøk

Jerusalem (NTB-AFP-Reuters): En palestiner væpnet med kniv ble skutt og drept da han nærmet seg et haikestopp ved en bosetting på den okkuperte Vestbredden, ifølge israelsk politi.

 

30. november kl. 11:39:

Israelere kjent skyldig i drap på palestinsk 16-åring

Jerusalem (NTB-Reuters-AFP): To israelere er i en domstol i Jerusalem kjent skyldig i et brutalt drap på en palestinsk 16-åring i forkant av Gaza-krigen i fjor sommer.

 

29. november kl. 11:16:

Israelsk politimann såret i knivangrep

Jerusalem (NTB-AP-AFP): En israelsk politikonstabel er såret i en knivstikking i Jerusalem. Den antatte palestinske gjerningsmannen er skutt og drept, opplyser en polititalskvinne.

 

29. november kl. 08:50:

Israelsk politimann såret i knivangrep

Jerusalem (NTB-AP-AFP): En israelsk politikonstabel er såret i en knivstikking i Jerusalem. Den antatte palestinske gjerningsmannen er skutt og drept, opplyser en polititalskvinne.

 

27. november kl. 14:39:

To palestinere drept etter å ha kjørt på åtte israelere

Jerusalem (NTB-AFP-Reuters): To palestinere er drept etter at de i to forskjellige bilangrep kjørte på til sammen åtte israelske soldater fredag, opplyser den israelske hæren.

 

27. november kl. 13:32:

To palestinere drept etter å ha kjørt på åtte israelere

Jerusalem (NTB-AFP-Reuters): To palestinere er drept etter at de i to forskjellige bilangrep kjørte på til sammen åtte israelske soldater fredag, opplyser den israelske hæren.

 

27. november kl. 08:07:

Palestiner drept etter å ha kjørt på soldater

Jerusalem (NTB-AFP-AP): En palestiner som kjørte bilen sin inn i israelske soldater på den okkuperte Vestbredden, er skutt og drept, opplyser den israelske hæren.

 

26. november kl. 14:20:

To palestinere drept på Vestbredden

Jerusalem (NTB-AFP-DPA): To palestinere ble torsdag skutt og drept i to separate sammenstøt med israelske soldater på den okkuperte Vestbredden, opplyser det palestinske helsedepartementet.

 

26. november kl. 10:24:

Palestiner drept på Vestbredden

Jerusalem (NTB-AFP-DPA): En palestiner ble torsdag skutt og drept i sammenstøt med israelske soldater på den okkuperte Vestbredden, opplyser det palestinske helsedepartementet.

 

26. november kl. 08:52:

Palestiner drept på Vestbredden

Jerusalem (NTB-AFP): En palestiner ble torsdag skutt og drept i sammenstøt med israelske styrker på den okkuperte Vestbredden, opplyser det palestinske helsedepartementet.

 

25. november kl. 13:04:

Israeler såret i knivangrep på Vestbredden

Jerusalem (NTB-AFP): En israeler ble alvorlig såret i et knivangrep sør på den okkuperte Vestbredden onsdag. Den antatte palestinske gjerningspersonen er skutt, opplyser den israelske hæren.

 

24. november kl. 12:49:

B’Tselem anklager israelske styrker for unødvendige drap

Tel Aviv/Oslo (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem anklager landets sikkerhetsstyrker for å drepe palestinere som lett kunne ha vært pågrepet.

 

24. november kl. 11:04:

Kerry fordømmer palestinske knivangrep

Jerusalem (NTB-Reuters): USAs utenriksminister John Kerry, som tirsdag besøker Israel og Palestina, tar kraftig avstand fra de mange palestinske knivangrepene mot israelere den siste tiden.

 

24. november kl. 08:54:

Tre israelske soldater skadd i attentat på Vestbredden

Jerusalem (NTB-AFP): Tre israelske soldater ble tirsdag skadd da en palestinsk mann kjørte bilen sin inn i en gruppe soldater på den okkuperte Vestbredden.

 

23. november kl. 17:12:

Tre palestinere og israelsk soldat drept i nye angrep

Tel Aviv (NTB-DPA): Tre palestinere og en israelsk soldat ble drept i nye angrep i Jerusalem og på den okkuperte Vestbredden mandag.

 

23. november kl. 15:22:

Israelsk soldat drept i nytt knivangrep på Vestbredden

Tel Aviv (NTB-DPA): En israelsk soldat ble drept og en annen ble såret i to nye knivangrep på Vestbredden mandag. Begge angriperne ble skutt og den ene er bekreftet død.

 

23. november kl. 14:19:

Tenåringsjenter skutt etter sakseangrep i Jerusalem

Jerusalem (NTB-AFP-AP): Ei 16 år gammel palestinsk jente som skal ha lettere såret en 70 år gammel palestinsk mann med saks i Jerusalem, er skutt og drept av israelsk politi. En 14-åring er alvorlig såret.

 

23. november kl. 12:46:

– Tenåringsjenter til angrep med saks i Jerusalem

Jerusalem (NTB-AFP-AP): To palestinske tenåringsjenter som skal ha gått til angrep på en 70 år gammel palestinsk mann med saks i Jerusalem, er skutt. En av de to jentene er død.

 

23. november kl. 11:11:

– Palestinske kvinner til angrep med saks i Jerusalem

Jerusalem (NTB-AFP-DPA): To palestinske kvinner som skal ha gått til angrep med saks i Jerusalem, er skutt. En av de angivelige gjerningspersonene er død.

 

22. november kl. 18:20:

Fire drept i ny uro på Vestbredden

Nablus (NTB-DPA-AFP): En ung israelsk kvinne døde etter å ha blitt knivstukket på den okkuperte Vestbredden søndag. Tre palestinere, deriblant ei tenåringsjente, er skutt og drept, angivelig etter å ha angrepet israelere.

 

22. november kl. 15:42:

Tre palestinere skutt og drept etter angivelige knivangrep

Nablus (NTB-DPA-AFP): Tre palestinere, blant dem en kvinne og en taxisjåfør, er skutt og drept på den okkuperte Vestbredden, angivelig etter å ha angrepet israelere med kniv.

 

22. november kl. 10:46:

Palestinsk kvinne og taxisjåfør drept på Vestbredden

Nablus (NTB-DPA-AFP): En palestinsk kvinne og en palestinsk taxisjåfør er skutt og drept på den okkuperte Vestbredden, angivelig etter å ha angrepet israelere med kniv.

 

22. november kl. 09:45:

Palestinsk kvinne drept etter knivangrep

Nablus (NTB-DPA-AFP): En palestinsk kvinne som forsøkte å knivstikke en israeler nord på den okkuperte Vestbredden lørdag, ble skutt og drept av israelske soldater og sivile, opplyser sikkerhetskilder.

 

22. november kl. 00:50:

Fire skadd i knivstikking i Israel

Jerusalem (NTB-AFP-AP): Fire israelere ble lørdag skadd i et knivangrep i byen Kiryat Gat sør i Israel. Politiet har pågrepet en palestinsk tenåring for ugjerningen.

 

21. november kl. 19:41:

Fire skadd i knivstikking i Israel

Jerusalem (NTB-AP): Fire personer er skadd, en av dem alvorlig, i knivangrep i byen Kiryat Gat sør i Israel, opplyser politiet.

 

21. november kl. 15:17:

Israel stenger palestinske radiostasjoner

Ramallah (NTB-AFP-DPA): Israel har stengt nok en palestinsk radiostasjon som anklages for å oppmuntre til vold.

 

19. november kl. 20:11:

Fem drept i angrep på Vestbredden og i Tel Aviv

Ramallah (NTB-AFP-Reuters): En palestiner skal ha drept to personer med kniv i Tel Aviv, mens en amerikaner, en palestiner og en israeler ble drept i en skyteepisode på den okkuperte Vestbredden torsdag.

 

19. november kl. 17:36:

Tre drept i skyting på Vestbredden

Ramallah (NTB-AFP): Tre mennesker ble drept da noen åpnet ild mot en bil ved en israelsk bosetning på den okkuperte Vestbredden torsdag.

 

19. november kl. 14:39:

To israelere drept i knivangrep i Tel Aviv

Tel Aviv (NTB-AP-DPA): To israelere er drept og en tredje israeler er såret etter å ha blitt angrepet med kniv i Tel Aviv torsdag. En palestiner er pågrepet.

 

19. november kl. 02:32:

Israelsk politimann fikk samfunnstjeneste for å ha banket tenåring

Jerusalem (NTB-Reuters): En israelsk politimann unngikk fengsel, men ble dømt til samfunnsstraff etter å ha banket opp en amerikansk tenåring av palestinsk opprinnelse.

 

16. november kl. 06:45:

To palestinere drept i skuddveksling

Ramallah (NTB-Reuters): Israelske styrker har drept to palestinere i en skuddveksling på Vestbredden mandag morgen, opplyser palestinske sykehuskilder.

 

14. november kl. 14:07:

Israel river hjemmene til palestinske angripere

Nablus (NTB-AFP): Israelske soldater rev lørdag boligene som hører til familiene til fire palestinere som er anklaget for å ha angrepet israelere.

 

13. november kl. 20:02:

To israelere og tre palestinere drept på Vestbredden

Hebron (NTB-AFP): To israelere ble fredag skutt og drept og to såret utenfor en bosetning på den okkuperte Vestbredden. Samme dag ble tre palestinere drept av israelske soldater.

 

13. november kl. 14:48:

To israelere drept ved bosetning

Hebron (NTB-AFP): To israelere er skutt og drept og en tredje er såret utenfor en bosetning på den okkuperte Vestbredden.

 

12. november kl. 19:37:

Israelsk domstol godkjenner ødeleggelse av palestinske hus

Jerusalem (NTB-AFP): Israels høyesterett har gitt grønt lys til at styrker kan ødelegge fem hus som tilhører palestinere som er anklaget for å ha tatt del i dødelige angrep mot israelere.

 

12. november kl. 19:34:

Israelsk domstol godkjenner ødeleggelse av palestinske hus

Jerusalem (NTB-AFP): Israels høyesterett har gitt grønt lys til at styrker kan ødelegge fem hus som tilhører palestinere som er anklaget for å ha tatt del i dødelige angrep mot israelere.

 

12. november kl. 09:52:

Israelske agenter stormet sykehus og drepte palestiner

Hebron (NTB-Reuters): Israelske sikkerhetsagenter i sivil tok seg torsdag inn på et sykehus i Hebron på den okkuperte Vestbredden og skjøt og drepte en palestinsk mann.

 

12. november kl. 07:07:

Palestiner drept på sykehus i Hebron

Jerusalem (NTB-AFP): En palestinsk 27-åring som er i slekt med en mann mistenkt for knivangrep på israelere, er av israelske agenter blitt drept på et sykehus i Hebron, opplyser israelske og palestinske kilder.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart