Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Dershowitz: – Fredsprosessen har blitt satt tilbake flere år

Programleder Sandra Smith intervjuer Alan Dershowitz (Foto: Fox News/Youtube)
Programleder Sandra Smith intervjuer Alan Dershowitz (Foto: Fox News/Youtube)
Harvard-professor Alan Dershowitz til Fox News: - Barack Obama lurte meg.

Alan Dershowitz (78) er en amerikansk advokat, jusprofessor, forfatter og samfunnsdebattant. Han har tradisjonelt vært en tilhenger av Demokratene, partiet til president Barack Obama. Onsdag 28. desember ble Dershowitz intervjuet i studio hos Fox News i programmet «The Kelly File». Temaet var Israel, FN, Obama og Kerry.

Programleder Sandra Smith startet intervjuet med å spørre om Dershowitz tror Obama-administrasjonen har forklart seg falskt [om hva som skjedde da USA fredag i forrige uke lot en anti-israelsk resolusjon bli vedtatt i FNs sikkerhetsråd].

– Det er åpenbart, svarte Dershowitz. – For det første: Dersom USA ikke hadde noen rolle i å hjelpe til med å få resolusjonen vedtatt, vil det bety at vi har trukket oss fra vårt ansvar. Selvsagt hadde vi en rolle, og selvsagt hadde de [Obama-administrasjonen] en rolle, og det kommer til å bli høringer i Kongressen om det. Da blir Ben Rhodes [en av Obamas nærmeste rådgivere, særlig i utenrikspolitiske spørsmål] nødt til å heve hånden, og sverge under ed [på å si sannheten]. Når han blir krysseksaminert, vil han erkjenne nøyaktig hvilken rolle han spilte, hvilken rolle visepresident Biden spilte, og hvilken rolle USAs president spilte. Det kunne ikke ha skjedd uten en fullstendig støtte og oppmuntring fra USA, og dette setter fredsprosessen langt tilbake, sa den amerikanske professoren.

Dershowitz fortalte også at han kjenner utenriksminister John Kerry svært godt. Jusprofessoren mener Kerry, til tross for sine gode intensjoner, i virkeligheten drev palestinerne bort fra forhandlingsbordet da han onsdag talte i USAs utenriksdepartement om fred i Midtøsten.

– Det Kerry nå faktisk har sagt til dem er at det ikke er deres feil, men israelernes. Nå har palestinerne et lurt svar: «Ja, vi vil sette oss ned for å forhandle, men bare under sikkerhetsrådets resolusjon». Det betyr at de starter forhandlingene med eiendomsretten til Vestmuren og adkomstveien til Det hebraiske universitetet og sykehuset Hadassah. Det betyr en urettferdig forhandlingsposisjon. Fred vil bli satt tilbake flere år som et resultat av denne skadelige resolusjonen, og av den svært dårlige talen holdt av Kerry i dag, fortsatte Dershowitz.

USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og PAs sjefsforhandler Saeb Erekat hilser på hverandre før et møte i Jordan. (Foto: U.S. Departement of State, flickr.com)
USAs utenriksminister John Kerry (f.v.) og PAs sjefsforhandler Saeb Erekat hilser på hverandre før et møte i Jordan. (Foto: U.S. Departement of State, flickr.com)

–  Mener du at Obama-administrasjonen har forårsaket så mye skade at Trump-administrasjonen ikke vil kunne gjøre stort når han overtar 20. januar, spurte Smith.

– President Obama har med overlegg, og på udemokratisk vis begrenset Trumps handlingsrom da han lot denne resolusjonen bli vedtatt i Sikkerhetsrådet. På grunn av veto-systemet kan den ikke gjøres om senere, svarte Dershowitz.

– Det er udemokratisk av en «lame duck«-president [en som ikke er gjenvalgt, men må sitte ut perioden] å gjøre dette når Kongressen ikke er samlet, og å la irritasjonen og den sårede stoltheten gå ut over et annet land. I tillegg låser han den påtroppende presidentens muligheter. Det vil bety at fred blir mye, mye mer vanskelig å oppnå, sa Dershowitz.

Programleder Sandra Smith (Foto: Fox News/Youtube)
Programleder Sandra Smith (Foto: Fox News/Youtube)

– Utenriksminister Kerry hevdet at Israel ikke vil ha fred, uten å nevne at de tilbød en to-statsløsning i 1937, 1948, 1967, 2000, 2005 og 2008. Hver gang har palestinerne avslått tilbudene. Du får ikke høre om dette fordi Kerry omskriver historien. Denne talen bør vinne en Oscar-pris for «best oppdiktede presentasjon», sa Dershowitz.

Programleder Sandra Smith reagerte med et «wow». Hun fortsatte: – Og du har allerede uttalt at talen er meningsløs og en tragisk tapt mulighet.

Dershowitz kunne bekrefte det, og la til at den var mye verre enn som så.

– Talen er farlig fordi den sier til palestinerne: «Dere trenger ikke å forhandle. Dere trenger ikke å gjøre smertefulle innrømmelser. Vi vil gi dere en stat i Paris [-toppmøtet i januar], vi vil gi dere en stat i FN. Dere trenger ikke å forhandle med israelerne,» sa Dershowitz.

Han sa også at palestinerne nå har sagt de vil forhandle, og at Israel i mange av de siste årene har invitert de palestinske lederne til fredssamtaler uten betingelser eller tidsfrister. Likevel har palestinerne ikke vært villige til å akseptere invitasjonene.

Dershowitz fortalte også at president Obama inviterte ham til en samtale tidlig i sin presidentperiode.

– Han kalte meg inn til Det ovale kontor for en halvtimes samtale. Vi satte oss ned og han forsikret meg om at han alltid vil «dekke Israels rygg», og at han aldri vil svikte Israel. Det var tydelig at han ønsket min støtte, og at jeg skulle uttrykke min støtte til ham overfor velgerne, noe jeg gjorde.

Dershowitz og Obama i samtale i Det hvite hus.
Alan Dershowitz og Barack Obama i Det hvite hus.

Programleder Smith lurte på hva som til syvende og sist var Obamas plan.

Dershowitz svarte: – Hvem vet … Hvem vet om han lurte meg på det tidspunktet, eller om han endret mening? Jeg vet ikke hvilket grunnlag han hadde for å endre mening, men jeg kan si til deg at han lurte meg.

Professoren ga også råd om hva som bør gjøres for å få en endring i verdensorganisasjonens holdning til Israel:

– Vel, først og fremst bør USA slutte med å finansiere ethvert forsøk i FN på å gjennomføre disse forslagene. USA må nå bruke den økonomiske påvirkningskraften landet har for å endre FN til å bli et rettferdig forum. I dag er det slik at hvis Algeria fremmet en resolusjon om at jorden er flat og at det var Israel som gjorde det, vil den få 164 stemmer for, 22 imot, mens 13 vil avstå fra å stemme. Det er et automatisk flertall i FN mot Israel uansett sak.

– Israel er blitt fordømt flere ganger enn alle andre land til sammen. I Syria drepes folk og Russland tar over Ukraina, men det eneste FN bryr seg om er å fordømme Israel for bosetninger. Bosetninger er ikke en hindring for fred. Du kan bygge en sammenhengende stat, slik det ble gjort da Israel forlot Gaza. Men hovedproblemet er: Vil palestinerne anerkjenne Israel som jødenes hjemland, og vil de stanse belønningen som gis for å få folk til å delta i terror? Inntil det skjer, vil det ikke bli noen [palestinsk] stat, avsluttet Dershowitz.

Her kan du se intervjuet med jusprofessor Alan Dershowitz sendt onsdag 28. desember på Fox News.

Relaterte artikler:

Hva NRKs lesere aldri får vite at John Kerry sa

Israel revurderer sitt forhold til FN

Israel og Trump ba Obama nedlegge veto, så snudde Egypt


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart