Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Et nytt eksempel på hvordan usannhet pisker opp det norske jødehatet

Dette er bygget som ifølge Olav Randen var «eit nesten sluttført testbygg for covid-19 i Hebron på Vestbreidda». (Skjermdump fra Twitter-bilde publisert av folk som kritiserer Israel for rivningen)
Israel ødela ikke et helsesenter for koronatesting, men et ulovlig oppsatt skur for salg av biler.

21. juli ødela israelske bulldosere en ulovlig oppsatt bygning i Område C nord for Hebron. Område C er etter Oslo-avtalene under full israelsk kontroll.

Her kan du se hvordan noen palestinske krefter vrir og vender på saken, og hvordan den ble utnyttet av anti-israelske krefter til å piske opp Israel- og jødehat i Norge.

Historien begynte 12. juli, da israelsk siviladministrasjon på Vestbredden reagerte på byggearbeider på plassen. De palestinske arbeiderne på stedet fortalte inspektørene at de bygget på et utsalgssted for biler for en forretningsmann i Hebron. Inspektørene så også navnet på den nye bilforretningen på plassen. Siden det ikke var søkt om byggetillatelse, ga siviladministrasjonen forbud mot videre bygging, ifølge den arabisk-israelske journalisten Khaled Abu Toameh i Jerusalem Post. Byggeutstyr skal også ha blitt konfiskert, og advarsel om ødeleggelse ble gitt.

På et tidspunkt, sannsynligvis først etter at han fikk pålegg om stans i bygging, gikk forretningsmannen til kommuneadministrasjonen i Hebron og tilbød at bygget kunne bli testsenter for koronaviruset. Han fikk stemplet et brev om slike planer av kommunen 13. juli.

Den palestinske bilselgeren hang også opp en plakat som annonserte de nye planene for bygget.

De ulovlige byggearbeidene på plassen fortsatte, til tross for forbudet.

Etter at den enkle strukturen – bilder av «bygningen» i forkant av ødeleggelsen viser ikke så mye mer enn et stort skur – ble ødelagt 21. juli spredte palestinere nyheten om at Israel hadde ødelagt et helsesenter for bekjempelse av korona. Mange av meldingene var illustrert med datagrafikk som kunne gi et inntrykk av at dette var et moderne, ferdig bygg.

«Israelske myndigheter har ødelagt et palestinsk drive-through koronavirus testsenter i byen Hebron,» meldte for eksempel Middle East Eye 21. juli. Et medlem av familien som sier at de eier tomten (Raed Maswadeh) sier byggearbeidene hadde pågått i to måneder før varselet om ulovlig bygging kom 12. juli. Han hevder prosjektet hadde kostet rundt 250.000 dollar og bekrefter at de ikke søkte om tillatelse til å bygge.

Den norske versjonen av usannheten

26. juli presenterte Olav Randen saken i et åpent innlegg på sin Facebook-side. Randen er, ifølge Wikipedia, «norsk skribent, forfatter, forlegger, geitebonde og samfunnsdebattant» fra Hallingdal. «Randen var i sin ungdom med i ml-bevegelsen, og medlem av AKP(m-l) frem til 1982. Han var leder i Noregs Mållag i perioden 1994–1997.»

Randens variant lød slik i sin helhet (illustrert av «koronasenteret» i datagrafikk):

«Natt til tysdag i sist veke, like før soloppgang, øydela Israel eit nesten sluttført testbygg for covid-19 i Hebron på Vestbreidda. Den palestinske byen Hebron, 35 km sør for Jerusalem, er den største byen på Vestbreidda. Byen er etter tradisjonen grunnlagt av patriark og sauebonde Abraham vel 1700 år før vår tidsrekning. Han er episenter for koronautbrota i Palestina, med overfylte sjukehus og overarbeidde helsearbeidarar.

Raed Maswadeh eig grunn ved innkøyringa til Hebron. Han tilbaud byen gratis tomt til helsesenter, dels for å hjelpe byen sin og dels som minne over bestefaren, som var korona-offer. Maswadeh og andre gav pengar til bygginga. Men tomta ligg i Israels C-området på Vestbreidda, der Israel krev godkjenning av alle bygg. Gong på gong har det vist at palestinarar som skal byggje, møter trenering og meiningslause krav i samband med dette.

Ei veke før det skjedde, vart Maswadeh truga med at bygget ville bli rive, og han fekk 96 timars frist til å ordne papira. Maswadeh og advokaten hans gjorde det dei kunne for å få papira i orden. Det same gjorde Hebrons ordførar Tayseer Abu Sneineh. «Me skrapa saman det me hadde av fondsmidlar og byrja å arbeide på prosjektet med det same», seier han. «Våre hospital er overfylte av Covid-19-pasientar. Me tenkte at plasseringa ved inngangen til byen ville vere perfekt, både for folk i byen og for dei som bur rundt han.

Men den israelske papirkverna trenerte, godkjenninga let vente på seg, og i mellomtida kom nattarbeidande soldatar. «Det bryr ikkje Israel om palestinarar døyr av korona», seier Maswadeh.

Hovudkjelde til desse opplysningane er den framifrå nettstaden Jewish Voice for Peace, som har henta det meste frå den uavhengige nettsida Mondoweiss. Biletet er også deira. Del gjerne dette.»

Faktasjekk på Olav Randen

Det siste først: MIFF har ikke funnet spor av saken på nettsiden til Jewish Voice for Peace, men de delte en lenke til Mondoweiss-artikkelen på sin Facebook-side torsdag 23. juli. Mondoweiss er et nettsted langt ute på amerikansk venstreside, klart anti-israelsk og grunnlagt og ledet av folk som er antisionister.

Det er ingenting som tyder på at bygget var nesten sluttført, slik Randen hevder. Det må en sjelden effektivitet til for å bygge et velegnet helse- og testsenter for korona fra grunnen på to måneder.

Tvert imot viser bilder – publisert av folk som kritiserer Israel – et dårlig oppsatt skur (se bildet i toppen).

Det svekker Maswadeh troverdighet kraftig når han hevder familien har brukt 250.000 dollar på et så enkelt byggverk. Hvem vil risikere 2,3 millioner kroner for å bygge ulovlig i Område C, når man vet at det er stor sannsynlighet for at bygningen vil bli ødelagt?

Det er også andre grunner til å trekke Maswadeh i tvil. Han forteller at bestefaren var korona-offer, og at de ville bygge et helsesenter til hans minne. Men det er ekstremt stor sannsynlighet for at den ulovlige byggingen startet før bestefaren døde av korona. Skal vi tro Maswadeh startet byggingen rundt 12. mai (i en annen versjon sier han at byggingen hadde pågått i tre måneder, altså fra 12. april!). Palestinske myndigheter hadde kun rapportert fire dødsoffer frem 28. juni. Frem til 22. mai meldte palestinske myndigheter om kun to døde av korona – den første var en 60 år gammel kvinne, den andre en 55 år gammel mann – ingen av dem kan ha vært bestefaren til 35 år gamle Maswadeh. Dette styrker israelske myndigheters påstand om at den ulovlige bygningen ikke opprinnelig var planlagt som noe testsenter for korona.

Reaksjonene

226 personer har hittil delt Randens innlegg.

En eldre mann som delte Randens innlegg får spørsmål i kommentafeltet: «Dette høres nesten for utrolig ut. Kan det stemme?» Han svarer: «Man skal ikke forundres over noe av det «det kristne Israel» foretar seg. Men det kommer kanskje flere bevis, om ikke fra norske media.»

Forvirringen kan av og til være på et overraskende høyt nivå.

«Krigsforbryterstaten slår til igjen,» skriver en annen.

Umenneskelig, er et ord som går igjen i kommentarene. Det er ikke det samme ordet, men også tidligere har jøder opplevd europeere som, på grunnlag av usannheter, har framstilt jøder som noe annet enn fullt ut menneskelige. På 1900-tallet var det Untermenchen.

Israel gjør mot palestinerne det Tyskland gjorde mot jøder i andre verdenskrig, skriver en norsk kvinne.

Rasestaten Israel overgår det meste i djevelskap, skriver en annen.

Kan vi konkludere med at jødehatet i det gamle AKP (m-l)-miljøet lever i beste velgående?

Les mer i artikkelen til Palestinian Media Watch: The birth and spread of a new anti-Israel libel: The claim that Israel destroyed a COVID-19 testing center in Hebron is false!


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart