Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Faksimile fra Redd Barnas Facebook-side.

Demoniseringskampanje fra Redd Barna

Påstår at palestinske barn risikerer 20 år i fengsel for steinkasting. Virkeligheten er noe helt annet.

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

I en ny kampanje på Facebook skriver Redd Barna at palestinske barn risikerer 20 år i fengsel for steinkasting. Her er teksten som følger:

«20 år i fengsel for steinkasting. Det risikerer mellom 500 og 700 palestinske barn som blir fengslet hvert år. Den vanligste årsaken til fengslingen er at de har kastet stein», skriver Redd Barna i kampanjen.

Videre skriver de at «ingen barn skal fengsles, heller ikke palestinske».

Det er ingen som ønsker at barn skal fengsles, men når barn over den kriminelle lavalder bryter loven får det konsekvenser. Det er heller ikke sånn at steinkasting er en ufarlig aktivitet. Nylig måtte svensk politi skyte med skarpt, da de ble utsatt for steinkasting i Norrköping.

Minst 14 israelere er drept av palestinske steinkastere de siste tiårene, blant annet en fem måneder gammel baby som fikk hodet knust. Senest i 2015 ble 64 år gamle Alexander Levlovitz drept, etter at han mistet kontroll over bilen da en gruppe steinkastere bombarderte bilen hans.

I tillegg er hundrevis blitt skadet. Steinkastingen utføres ofte av unge personer. Mener Redd Barna at steinkasting skal være straffefritt?

Selv om strafferammen for steinkasting er 20 år i Israel er ikke dette en straffeutmåling som normalt blir brukt. I så og si alle saker som ble brakt inn for israelske sivile og militære domstoler i 2019-2020, var dommene som ble avsagt mot personer som kastet stein langt under maksimumsstraffen.

Noen dommer var svært milde, bare noen få dager i fengsel. Gjennomsnittlig fengselsstraff for alvorlige tilfeller med steinkasting var 8,3 måneder. Og det gjelder gjerningspersoner i alle aldre. Når det er snakk om unge lovbrytere er straffen som regel mildere.

I over 10% av sakene fikk ikke gjerningspersonen noen straff overhodet. Mange av dem som deltar i steinkasting blir ikke en gang straffeforfulgt. I 2020 ble bare 21 % av steinkastere i dokumenterte hendelser tiltalt.

Det er ikke første gang Redd Barna demoniserer Israel. Men Redd Barna sier aldri noe om hvordan palestinske barn blir misbrukt av palestinske myndigheter. Finnes det noe større barnemisbruk enn å fortelle en hel generasjon palestinske barn at hensikten med deres liv er å være ammunisjon for islam?

I stedet fremstilles det som om livene til palestinske barn ville vært så idyllisk – hvis det ikke hadde vært for de israelske soldatene:

«Jeg ønsker bare å leve uten militæret, uten soldater. Hvis de ikke var her, ville livet vært bra. Hvis jeg var sint, kunne jeg bare ligge på gresset der», sier Salem (hans alder er ikke oppgitt) i kampanjen til Redd Barna.

Hva med israelske barns rett til beskyttelse? Nylig ble flere busser angrepet av palestinske steinkastere i Jerusalem. Slik så det ut på utsiden:

Og slik så det ut på innsiden av bussen, med mange barn ombord:

«Alle barn har rett til beskyttelse», skriver Redd Barna avslutningsvis. Hva med israelske barns rett på beskyttelse? Det får de ikke hvis Redd Barna får det som de vil, med straffefritak for palestinske steinkastere.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart