Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Exit Gaza dag for dag

Her har vi samlet nyhetsnotiser som angår adskillelsesplanen og tilbaketrekningen fra Gaza-stripen.

NETZARIM EVAKUERES MANDAG:
Bosetningene på Gaza-stripen er historie
Netzarim blir den siste israelske bosetningen på Gaza-stripen. Mandag morgen går evakueringsstyrkene inn for å be de siste 62 familiene forlate området. Hundrevis av infiltratører er også samlet i bosetningen, men det forventes ikke voldelig motstand.
Netzarim har vært et av de mest konfliktfylte områdene de siste fem årene under intifadaen. Den israelske bosetningen og militærbasen har vært mål for utallige palestinske angrep.
Generalmajor Dan Harel tror evakueringen av Netzarim vil gå smertefritt.
– Bosetningens modige innbyggere har stått fast gjennom år med terrortrussel, skulder til skulder med oss. Både bosetterne og vi i IDF måtte ofre liv i forsvaret av bosetningen, sier Harel.
Søndag ble de siste bosetterne fjernet fra sju bosetninger. Evakueringsstyrken møtte ikke særlig motstand verken i Slav, Katif, Dugit, Neve Dekalim, Atzmona, Elei Sinai og Nisanit. Søndag startet husødeleggelser både i Nisanit og Dugit nord på Gaza-stripen, skriver Ha’aretz. 200 bulldosere skal være klar til innsats på Gaza-stripen.

22. august 2005 kl. 08.30
C. Myrland

GAZA-STRIPEN:
Seks bosetninger evakueres søndag
Bosetningene Atzmona, Slav og Katif sør på Gaza-stripen skal evakueres søndag. Det forventes at de tusen beboerne og flere hundre aktivister vil by evakueringsstyrken passiv motstand, skriver Yedioth Aharonoth.
Samme dag vil evakueringen av de tre nordlige Gaza-bosetningene, Dugit, Elei Sinai og Nisanit, bli avsluttet.
Evakueringen av Netzarim, bosetningen som ligger i midten av Gaza-stripen, planlegges mandag. IDF håper å avslutte evakueringen av Gaza-bosettere på tirsdag.
Fredag startet den israelske hæren med å grave åtte meter dype grøfter utenfor sikkerhetsgjerdene som omgir bosetningene i Gush Katif. Hensikten er å holde palestinere borte fra å feire tilbaketrekningen i de tomme bosetningene. Grøftene beskytter også bosetternes hus for plyndring.

21. august 2005 kl. 02.30
C. Myrland

SA-NUR OG HOMESH:
Evakueringsstyrken venter tøff motstand
Nord på Vestbredden gjenstår avvikling av to bosetninger som inngår i Israels adskillelsesplan. Israelske sikkerhetsstyrker forventer tøff motstand fra illegale aktivister når evakueringen starter om noen dager. En politikilde sier til Ha’aretz at konfrontasjonen kan utvikle seg til bruk av skytevåpen.
– Etterretningsinformasjon gir oss ingen indikasjoner på at det organiseres bruk av våpen mot evakueringsstyrken, men vi forbereder oss på enhver mulighet, sier en annen kilde. Stokker, steiner, olje og sprayer ble brukt av aktivistene i Kfar Darom på Gaza-stripen, og IDF forbereder seg på enda tøffere motstand.
Over 2.000 personer skal oppholde seg i Homesh og Sa-Nur. I Homesh, hvor det tidligere bodde 15 familier, er det nå 1.500 totalt, opplyser Ha’aretz. Det meldes om flere tilfeller av uenighet mellom de unge og ekstreme aktivistene, og veteranbosetterne.
Søndag vil regjeringen etter alt å dømme vedta den endelige evakueringsordren for bosetningene nord på Vestbredden.

21. august 2005 kl. 02.30
C. Myrland

PA-FORMANN MAHMOUD ABBAS:
– «Martyrenes offer» frigjorde Gaza
– I dag ferier vi virkelig en gledens dag. Den israelske hær og bosetterne trekker seg tilbake fra Gaza på grunn av offeret til det palestinske folks martyrer og fanger, sa PA-formann Mahmoud Abbas under en feiring i Rafah fredag. I det palestinske samfunnet blir selvmordsterrorister betegnet som «martyrer». Abbas roste også offeret til de familiene «som har fått sine hus ødelagt og alle de som er skadet».
Palestinernes leder sa at tilbaketrekningen fra Gaza bare var første skritt.
– I morgen vil de forlate Jenin, og deretter Vestbredden og Jerusalem, sa han.
Pa-formannen lovte å gjenoppbygge alle husene i Rafah som Israel har ødelagt gjennom de siste års kamp mot våpensmuglere og terrororganisasjoner.
Gjentatte ganger understreket Abbas at Israels tilbaketrekning var et resultat av «den palestinske kamp», skriver Yedioth Aharonoth.

20. august 2005 kl. 04.30
C. Myrland

HAMAS-LEDER MASHAAL:
– Begynnelsen på slutten for zionistenes drøm i Palestina
Hamas-leder Khaled Mashaal ser på den israelske tilbaketrekningen fra Gaza-stripen som «et nederlag overfor den palestinske motstandskampen, og et viktig skritt med historiske dimensjoner». «Den væpnede kamp er den eneste strategien Hamas har», sa Mashaal i et innlegg som ble direktesendt på en rekke store arabiske satelittstasjoner.
– Hamas konkurrerer ikke med de palestinske selvstyremyndighetene, men vi avviser forsøk på å monopolisere makt, sier Mashaal.
Hamas-leder på Gaza-stripen, MAhmoud Zahar, sier organisasjonen nå vil flytte kampen til Vestbredden og senere til Jerusalem.
– Vi vil fortsette kampen inntil vi har frigjort hele landet vårt. Dette er en viktig dag for palestinerne og beviser at den væpnede kampen har båret frukter, sier Zahar til en arabisk avis i London. Zahar håper tilbaketrekningen vil øke moralen i den arabiske og muslimske verden, og gi positive ringvirkninger til motstandskampen mot USA i Afghanistan og Irak.
– Vi er del av en stor global bevegelse kalt Den internasjonale islamske bevegelse, forklarte Zahar.
Terrororganisasjonen PRC, en allianse av flere palestinske militser på Gaza-stripen, vil nå flytte sin rakett-kompetanse til Vestbredden.
– Våre raketter har en rekkevidde på 18 kilometer. Det betyr, hvis vi skyter dem fra Kalkilya, kan vi treffe den okkuperte byen Tal al-Rabi, sier Abdel Al i PRC. Tal al-Rabi er det arabiske navnet på den israelske byen Tel Aviv.

20. august 2005 kl. 04.30
C. Myrland

EVAKUERINGEN AV GAZA-STRIPEN:
Tar pause under sabbaten
Evakueringsstyrken på Gaza-stripen vil gjenoppta sitt arbeid søndag morgen, etter at sabbaten blir avsluttet lørdag kveld. IDF anslår at evakueringen av de siste bosetningene vil være ferdig på tirsdag. Israelske styrker kommer til å forbli i området i flere uker for å foreta ødeleggelse av bosetningene.
Allerede fredag startet de første husødeleggelsene i Kerem Atzmona. Israel har ansvaret for å slå ned veggene på bygningene, mens ødeleggelsen og opprydningen vil bli foretatt av palestinske og egyptiske firmaer.

19. august 2005 kl. 18.30
C. Myrland

GADID:
Sikkerhetsstyrkene brøt inn i bosetningen
En bulldoser åpnet vei for evakueringsstyrkene inn til bosetningen Gadid fredag morgen. Aktivister hadde lagt ut brennende bildekk og gamle bilvrak for å blokkere veien inn til bosetningen. IDF planlegger å ha fullført evakueringen av Gadid innen solnedgang. Bare ti familier skal være igjen i byen, støttet av flere titalls aktister.
Generalmajor Dan Harel leder evakueringsstyrkene i bosetningen.
Torsdag kveld ble en israelsk soldat lettere skadet av en Kassam-rakett skutt av palestinsk milits mot israelsk-kontrollert område i Netzarim.

19. august 2005 kl. 08.00
C. Myrland

JERUSALEM POST:
Bosetningene på Gaza-stripen nesten tømt
Torsdag fullførte IDF evakueringen av Neve Dekalim og Kfar Darom, de to bosetningene som har hatt størst antall motstandere av adskillelsesplanen. Omkring 58 personer ble skadet i operasjonene, blant dem 27 politimenn, 14 aktivister og 3 soldater, skriver Ha’aretz.
Omkring 225 aktivister ble arrestert torsdag, og 85 av dem er tatt i forvaring i et fengsel i Be’er Sheva.
Både i Neve Dekalim og Kfar Darom var bosetningens synagoge åstedet for de hardeste konfrontasjonene med sikkerhetsstyrkene. Aktivistene på taket av synagogen i Kfar Darom bød på størst motstand, og en rekke politimenn fikk brannskader av syre som ble kastet over dem.
I Neve Dekalim ble mer enn tusen menn og kvinner evakuert fra synagogen.
Bosetningene Netzer Hazani, Gan Or, Shirat Hayam og Kfar Yam ble også evakuert ferdig torsdag. Veteranbosetteren Arye Yitzhaki, som hadde barrikadert seg med våpen inne i sitt hjem, overgav seg til slutt til IDF.
Fredag skal evakueringen av Elei Sinar, Netzarim, Katif og Atzmona gjøres ferdig. Søndag starter ødeleggelsen av bosetternes hus på Gaza-stripen, skriver Yeditoh Ahronoth.
Evakueringen av Sa-Nur og Homesh på Vestbredden er planlagt i slutten av neste uke.

19. august 2005 kl. 08.00
C. Myrland

AKTIVISTER:
Blir fordømt av sine egne for bruk av vold
Fra hele det politiske spektrum i Israel kommer det inn fordømmelser av volden fra de unge aktivistene i Kfar Darom torsdag. Gutter i tenårene kastet syre og andre farlige gjenstander mot politiet.
– Aktivistene vanæret den religiøse zionismen og kippaen på hodet deres, sier Knesset-medlem Shaul Yahalom. Mafdal-politikeren understreker at aktivistene ikke representerer noen spesiell gruppe på høyresiden, men «bare forårsaker skade».
– Enhver som var involvert i denne hendelsen vil bli stilt for retten. Deres plass er i fengsel, sier sikkerhetsminister Gideon Ezra.
Forsvarsminister Shaul Mofaz ber IDF undersøke om det vil være mulig å stenge alle aktivistene som deltok i opprøret ute av hæren, skriver Ha’aretz.

19. august 2005 kl. 08.00
C. Myrland

STATSMINISTER ARIEL SHARON:
– Dette har vært en av mine vanskeligste dager
Statsminister Ariel Sharon betegner aktivistene på synagogetaket i Kfar Darom som «kriminelle». Samtidig roser han evakueringsstyrken for deres oppførsel.
Statsministeren har hatt mange personlige bånd til Kfar Darom, hvor jødiske bosettere kjøpte land og etablerte seg allerede i 1946.
– Torsdag var en av mine vanskeligste dager i mitt offentlige liv, sier Sharon i et telefonintervju med Ha’aretz.

19. august 2005 kl. 08.00
C. Myrland

Yedioth Aharonoth:
– Media har fått se alt
Israelske og utenlandske reportere på Gaza-stripen har fritt kunnet følge den israelske evakueringen, skriver Ofer Shelah i Yedioth Aharonoth. Denne beslutningen ble tatt av Talsmannskontoret til IDF, og Shelah roser beslutningen.
– Det var ingen lett beslutning, og det er tvilsomt om noen liknende organisasjon i et annet land ville gjort det samme, skriver Shelah.
– Jounalistene føler at de ser alt, og en stor del av hva de har sett har vært soldatenes eksemplariske oppførsel. Igjen har det vist seg at åpenhet vinner, skriver Shelah.

19. august 2005 kl. 08.00
C. Myrland

KFAR DAROM:
Oppørspoliti stormet synagogen
Tvangsevakueringen av Kfar Darom startet torsdag ettermiddag. Hundrevis av opprørspoliti stormet synagogen hvor minst tusen aktivister hadde barrikadert seg bak piggtråd, skriver Jerusalem Post. Unge aktivister på hustaket kastet malingsbomber og skjøt motorolje på politiet. Øverstkommanderende for IDFs sørkommando, generalmajor Dan Harel, gikk personlig inn frontdøren på synagogen for å prøve å snakke ungdommene til fornuft. – Tilsynelatende til ingen nytte, rapporterer de israelske reporterne på stedet.
Utenfor synagogen pågår evakueringsarbeidet for fullt, skriver Yedioth Aharonoth. Offentlige bygg og mange private hjem er allerede tømt. IDF har som mål å avslutte evakueringen av Kfar Darom i løpet av kvelden.

Nektet ordre
I Kfar Darom opplevde evakueringsstyrken torsdag ordrenekt for første gang siden evakueringen startet mandag. En reservist i grensepolitiet ble straks fratatt våpenet sitt og overgitt til militærpolitiet da han nektet å være med på evakueringen.

18. august 2005 kl. 18.00
C. Myrland

SYNAGOGEN I NEVE DEKALIM:
Henter ut aktivister en for en
Da evakueringsstyrken rykket inn i synagogen i Neve Dekalim torsdag ettermiddag ble de møtt av 1.500 aktivister. Hundrevis hadde lagt seg ned på gulvet og holdt seg fast i hverandre. Soldatene og politifolkene som rykket inn i hallen var ubevæpnet, skriver Ha’aretz. Aktivistene blir fjernet en etter en.
Bosetterledere som Benzi Lieberman, Pinhas Wallerstein og Rabbi Drucker opphold seg i synagogen. Knesset-medlem Eli Yishai fra Shas var også til stede, rapporterer Jerusalem Post.

18. august 2005 kl. 18.00
C. Myrland

SHIRAT HAYAM:
Aktivister og bosettere nekter å dra
Store sikkerhetsstyrker rykket inn i bosetningen Shirat Hayam torsdag ettermiddag. Tvangsevakueringen har startet, melder Jerusalem Post.
Bosetningen blir regnet som en av de vanskeligste å evakuere, på grunn av beboernes og de illegale aktivistenes sterke ultra-nasjonalistiske ideologi. I følge Yedioth Aharonoth og Ha’aretz truet aktivistlederen Arieh Yitzhaki med å skyte på israelske soldater i bosetningen.
– Vi har våpen. Hvis dere stormer inn her vil det bli blodsutgytelser, sa Yitzhaki. Senere benektet Yitzhaki at han truet med å skyte.
En bulldoser måtte sprenge ned hovedporten før soldatene kunne gå rundt på dørene for å be bosetterne evakuere frivillig. Øverstkommanderende for IDFs sørkommando, generalmajor Dan Harel, opplevde å få kastet sand i ansiktet av et bosetterpar. Aktivister kastet også egg og stener på soldatene, rapporterer Jerusalem Post.
Flere aktivister har tatt stilling på hustakene hvor de roper ut slagord mot evakueringsstyrken. Andre bønnfalt soldater om å nekte ordre.
Shirat Hayam hadde 70 innbyggere da adskillelsesplanen ble vedtatt. Nå forbereder IDF seg på tøff motstand når de 250 personene som oppholder seg i bosetningen skal tvangsevakueres.

18. august 2005 kl. 13.30
C. Myrland

NEVE DEKALIM:
– En spøkelsesby
«Hovedstaden» i Gush Katif, Neve Dekalim, blir sakte omgjort til en spøkelsesby, skriver Yedioth Aharonoth. Husene er tomme, butikkene og rådhuset til Gaza-bosetterne er stengt.
Store mengder bosettere og aktivister hadde samlet seg i Neve Dekalims synagoge torsdag formiddag. Politiet inngikk en avtale hvor bosetterne fikk be en siste bønn før de blir eskortert ut av bosetningen av sikkerhetsstyrkene, skriver Jerusalem Post.

18. august 2005 kl. 13.30
C. Myrland

FEM BOSETNINGER TØMT ONSDAG:
Ha’aretz: – Veldig lite vold
Det første døgnet med tvangsevakuering av bosettere på Gaza-stripen ble avsluttet med «veldig lite vold», skriver Ha’aretz. I de fleste tilfellene ble bosetterne eskortert fredelig ut av sine hjem. Bare en person ble moderat skadet, mens 24 ble lettere skadet under operasjonen. Blant disse var tolv soldater, ti sivile og fire politimenn.
– Det blir ikke rapportert om noen tilfeller hvor soldater har nektet å delta i operasjonen, skriver Ha’aretz. IDF tror evakueringen kan bli avsluttet førstkommende tirsdag, eller kanskje allerede søndag.

18. august 2005 kl. 04.00
C. Myrland

HOSNI MUBARAK:
– Jeg forstår bosetterne
I et intervju med Yedioth Aharonoth sier Egypts president Hosni Mubarak at han har sympati med bosetterne på Gaza-stripen, som for øyeblikket evakueres av israelske sikkerhetsstyrker og politimenn. Han advarer også Israel mot å gjøre Gaza til «et stort fengsel».
På tross av sin sympati ønsker han å forsikre seg om at Israel gjør alt de kan for å sørge for at palestinerne på Gaza-stripen får seg jobber etter tilbaketrekningen er gjennomført.
Den egyptiske presidenten roste PA-formann Mahmoud Abbas og mente Israel må gjøre «mye mer» for å støtte Abbas.
– Abbas’ har bedre kontroll over situasjonen enn jeg hadde trodd, men han trenger Israels støtte. Ved å forbedre de økonomiske forholdene til Gazas fattige vil dere hjelpe Abbas, sa Mubarak.

17. august 2005 kl. 17.30
K.O. Bakken

VESTBREDDEN:
Kvinne satt fyr på seg selv
En 54 år gammel kvinne satte fyr på seg selv i protest mot evakueringen av bosetningene,onsdag ettermiddag. Hennes tilstand skal være meget alvorlig og omtrent 70 prosent av kroppen skal være forbrent. Kvinnen har vært innbygger i bosetningen Kedumim, nord på Vestbredden, de siste fem årene.
Etter å ha protestert mot de israelske sikkerhetsstyrkene hele dagen, begynte hun plutselig å helle bensin over hele kroppen før hun satte fyr på seg selv og løp mot en veisperring. Israelsk politi og sikkerhetsstyrker fikk stanset flammene og ringte straks etter en ambulanse.
I følge Magen David Adom ble hun evakuert til Soroka medisinske senter i Beersheba og var i bevisst tilstand under hele kjøreturen, mens hun pratet rolig med det medisinske personellet som satt ved siden av henne i ambulansen.

17. august 2005 kl. 17.30
K.O. Bakken

IDF:
Tilbaketrekningen går som planlagt
– Evakueringen av de fleste bosetningene på Gaza-stripen kan være ferdig innen helgen, sier IDFs operasjonssjef til Jerusalem Post onsdag ettermiddag. IDF har som mål å få de fleste bosetterne ut innen sabbaten starter fredag kveld.
Evakueringsstyrkene konsentrerte seg om Morag og Neveh Dekalim onsdag formiddag.
Bosetterne i Morag gav bare passiv motstand da de ble tvangsflyttet ut av synagogen. En kvinnelig soldat ble lettere skadet i Morag. Soldaten ble stukket med en nål av en motstander av adskillelsesplanen, melder Ha’aretz.
Statsminister Ariel Sharon ber aktivistene om ikke å skade soldatene som gjennomfører tilbaketrekningen.
I Neveh Dekalim går soldatene fra hus til hus, og de fleste bosetterne går med på å forlate sine hjem på fredelig vis, rapporterer Jerusalem Post. De som kan forlate bosetningen i løpet av de neste timene får gjøre det i sine egne kjøretøy.

17. august 2005 kl. 13.00
C. Myrland

GRENSESTASJONEN KISSUFIM:
Politiet fjernet 200 aktivister
Mer enn 15.000 politimenn og soldater deltar i tvangsevakueringen som startet på Gaza-stripen ved midnatt.
Allerede da det grydde av dag onsdag brøt den første konfrontasjonen mellom sikkerhetsstyrkene og høyreaktivistene ut ved grensestasjonen Kissufim.
– Det var åpningskampen i det som tyder på å bli en dag full av slike scener, skriver Jerusalem Post.
I løpet av natten klarte 200 motstandere av adskillelsesplanen å trenge seg gjennom IDFs kontrollposter i buffersonen rundt Gaza-stripen. Aktivistene prøvde å stenge hovedinnfartsåren til Gaza-stripen ved grensestasjonen Kissufim, men israelsk politi fikk snart kontroll over situasjonen. Tvangsevakueringen starter i dag med Tel Katifa, Morag, Bdolah, Neveh Dekalim, Shirat Hayam og Kerem Atzmona. Ubekreftede meldinger som gjengis av Jerusalem Post tyder på at flere bosettere har inngått avtale om å dra frivillig i løpet av dagen i Ganei Tal, Slav, Rafiah Yam og Pe’at Sadeh.

17. august 2005 kl. 07.30
C. Myrland

IDF:
Har begynt å flytte bosettere med makt
Ved midnatt natt til onsdag begynte israelske soldater å banke på dørene til bosetterne i Neveh Dekalim. Soldatene ber alle om å forlate Gaza-stripen på fredelig vis, men mange nekter å forlate sine hjem og insisterer på å bli igjen, skriver Jerusalem Post.
Alle bosetterne nord på Vestbredden og Gaza-stripen, hadde frist til onsdag med å forlate områdene individuelt. Ellers ville IDF «tvinge igjennom evakueringen», som det står i evakueringsordren alle bosetterne mottok mandag og tirsdag. Likevel er det fortsatt enkelte som nekter å la seg evakuere.
Voldelige sammenstøt oppstod i Neveh Dekalim allerede før midnatt. Aktivister skal blant annet ha kastet maling på IDF-busser som skal brukes i evakueringsprosessen. Likevel prøvde IDF å overse det meste.
Generalmajor Dan Harel sier bosetterne her vil bli flyttet i løpet av dagen og sikkerhetsstyrkene har allerede begynt å tvinge dem inn i busser, for å deretter kjøre dem ut av Gaza så fort som mulig.
– De som nekter totalt vil vi flytte før i morgen, forsikret Harel, som kaller bosetningen «en hard nøtt å knekke».

17. august 2005 kl. 04.30
K.O. Bakken

NORD-GAZA:
Nesten tømt for bosettere
Det israelske politiet gav offisielt ansvaret for nordlige deler av Gaza-stripen over til IDF tirsdag. I følge Hærens Radio har den siste familien forlatt Dugit, mens fortsatt rundt 50 familier befinner seg i Elei Sinai.
De gjenværende i Elei Sinai gikk mandag inn en avtalte seg imellom om at de ikke vil samarbeide med sikkerhetsstyrkene før samtlige har blitt tilbudt et permanent bosted. Statsministerens kontor har sendt en mann opp til bosetningen for å diskutere deres krav og prøve å finne en løsning, melder Jerusalem Post og nyhetsbyrået AP.

17. august 2005 kl. 04.30
K.O. Bakken

BENJAMIN NETANYAHU:
– Alle må respektere regjeringens beslutning i et demokrati
Knesset-medlem Benjamin Netanyahu sa tirsdag kveld at «bosetterne burde ikke ty til vold. Ingen burde heve hånden mot en soldat og loven burde bli respektert. I et demokrati må alle respektere en regjerings beslutning, selv om de er imot den.»
Den tidligere finansministeren uttalte dette under flere intervjuer med amerikanske TV-selskaper. Netanyahu trakk seg fra regjeringen for ti dager siden, fordi han mener den israelske tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og nordlige deler av Vestbredden setter landets sikkerhet i fare.

17. august 2005 kl. 04.30
K.O. Bakken

NEVEH DEKALIM:
Voldelige sammenstøt
Israelske sikkerhetsstyrker har arrestert minst 50 aktivister etter voldelige sammenstøt i bosetningen Neveh Dekalim tirsdag. Hundrevis av aktivister mot adskillelsesplanen satt fyr på bildekk og blokkerte hovedveien i Neveh Dekalim tirsdag morgen. Det oppstod voldelige sammenstøt da soldater og politi rykket inn for å åpne vei for kjøretøy som bistår bosetterne i flytting.
Aktivistene punktere dekk på busser og kastet egg, flasker og maling mot israelske soldater, skriver Yedioth Aharonoth. En politioffiser ble skadet da aktivistene kastet syre i ansiktet hans. En annen politimann ble sprayet med gass, rapporterer Ha’aretz. Flere journalister ble også offer for aktivistenes vold. Tirsdag ettermiddag prøvde ledere i bosetningen og rabbier å stage aktivistene. Jerusalem Post rapporterer at konfrontasjonen i hovedsak er avsluttet.
Fra flere bosetninger rapporteres det at bosetterne setter sine hus i flammer før de forlater Gaza-stripen. Fra mandag til og med tirsdag ettermiddag har sikkerhetsstyrkene stanset mer enn 800 høyreaktivister som prøvde å ta seg inn til bosetningene på Gaza-stripen, rapporterer Ha’aretz.

16. august 2005 kl. 17.30
C. Myrland

OPPFORDRET TIL ORDRENEKT:
IDF-rabbi dømt til fengsel
Amital Bareli er dømt til fire og en halv måned i fengsel for å oppfordre soldater til ordrenekt i forbindelse med tilbaketrekningen. IDF-rabbien blir også fratatt sin rang som løytnant, melder Yedioth Aharonoth. 24. juli oppfordret Bareli IDF-soldater ved grensestasjonen Kissufim til å ignorere kontrollen av israelere som dro inn på Gaza-stripen.

16. august 2005 kl. 17.30
C. Myrland

GAZA-STRIPEN:
Flere hundre familier drar tirsdag
Man regner med at 30 prosent av bosetterne på Gaza-stripen hadde forlatt området frivillig mandag kveld. Omkring hundre familier skal ha dratt det siste døgnet, men man venter en større flyttestrøm tirsdag.
De 5.000 motstandsaktivistene som har samlet seg i Gush Katif eskalerer motstanden mot tilbaketrekningen mer enn bosetterne selv ønsker, rapporterer Ha’aretz. Flere steder skal aktivister ha skapt problemer for bosettere som ønsker å dra frivillig. Da bosetterledere i Neveh Dekalim ba aktivistene om å åpne vei for flyttebiler oppstod det intens diskusjon, rapporterer Ha’aretz.
– Aktivistene må forstå at de gjør det vanskeligere for familiene som de tror de kjemper for, sier IDF-brigader Eival Giladi til Jerusalem Post.

16. august 2005 kl. 07.00
C. Myrland


OPTIMISME I IDF:
Håper å avvikle tilbaketrekning på ti dager
Til tross for motstand håper hæren å ha avviklet tilbaketrekningen innen torsdag i neste uke.
Sikkerhetsstyrkene er på vakt døgnet rundt for å stanse flere aktivister i å infiltrere Gaza-stripen. Tidlig mandag morgen ble 200 høyreaktivister arrestert i området rundt grensestasjonen Kissufim, i følge Israels Radio. En IDF-offiser ble skadet i konfrontasjon med demonstranter vest for Ofakim.

16. august 2005 kl. 07.00
C. Myrland

VESTBREDDEN:
To av fire bosetninger er tomme
De siste bosetterne forlot Ganim og Kadim frivillig mandag kveld. Dermed er evakueringen av disse to bosetningene nord på Vestbredden allerede fullført, skriver Ha’aretz. I Homesh og Sa-Nur, de andre to bosetningene som skal forlates, leverte IDF ut evakueringsordre mandag.

16. august 2005 kl. 07.00
C. Myrland

BUDSJETTØKNING:
Økte statlige midler til tilbaketrekningen
Tilbaketrekningskomiteen, ledet av statsminister Ariel Sharon, godkjente natt til søndag en budsjettøkning på 200-300 millioner shekel til tilbaketrekningen.
De økte midlene skal brukes til å flytte graver, bygge midlertidige hus til bosetterne som skal evakueres og dekke hotellutgiftene som skal gi flere bosettere et midlertidig hjem inntil de får et nytt bosted, i følge Globes Online.
Tall som har blitt presentert av komiteen slår fast at evakueringen av bosetningene vil ta tjue dager, inntil 4. september, og koste rundt 500 millioner shekel. Dette tilsvarer 9.000 shekel per bosetter, soldat eller politibetjent, eller mindre enn 500 shekel per dag.

16. august 2005 kl. 03.30
K.O. Bakken

REGJERINGEN:
Gav nytt grønt lys til evakuering
Den israelske regjeringen har godkjent den andre fasen i tilbaketrekningsplanen, som inkluderer evakueringen av alle bosetningene i Gush Katif. Dette skjedde under et regjeringsmøte mandag morgen. Seksten regjeringsmedlemmer stemte for, mens fire stemte imot, skriver Yedioth Aharonoth.
De fire som stemte imot var alle Likud-ministere: Yisrael Katz, Limor Livnat, Danny Naveh og Tsachi Hanegbi.
Katz foreslo å utsette tilbaketrekningen inntil man har klart å ordne nye boliger til alle bosetterne.
Rundt 60 prosent av bosetterne har søkt om kompensasjon fra staten og vil sannsynligvis forlate Gaza og nordlige deler av Vestbredden frivillig. Under regjeringsmøtet informerte sikkerhetskilder om at situasjonen på Gaza-stripen har endret seg dramatisk de siste dagene, ettersom flere og flere velger å dra frivillig.
Mandag kveld vil statsminister Ariel Sharon holde en tale til nasjonen. Det er ventet at han vil be bosetterne om å bøye seg for loven og forlate sine hjem.

15. august 2005 kl. 17.30
K.O. Bakken

JIBRIL RAJOUB:
– Gaza er det første steget
De palestinske myndighetene har fått amerikanernes løfte på at den israelske tilbaketrekningen fra Gaza-stripen vil fungere som et ledd i fredsplanen Veikartet for fred, hevder PAs sikkerhetsrådgiver Jibril Rajoub.
De amerikanske forsikringene skal ha kommet etter at palestinerne uttrykte frykt for at tilbaketrekningen ikke ville bli fulgt opp av flere liknende operasjoner.
Rajoub sier at de palestinske myndighetene for øyeblikket prioriterer arbeidet med å få flyttet de palestinske flyktningene i Libanon til Gaza-stripen.
– Palestinerne i Libanon har topp prioritet i det palestinske lederskapet fordi de lider under særlig vanskelige forhold. […] Vi venter nå at de skal returnere til hjemlandet, uttalte han i et intervju med al-Sharq al-Awsat.

15. august 2005 kl. 17.30
K.O. Bakken

NISANIT:
280 av 290 familier har flyttet ut
Mimi Sharira (65) har bodd i Nisanit, bosetningen nord på Gaza-stripen i over tretten år. Hun ser ut over bosetningen mens hun uttaler i frustrasjon: «Dette stedet ser ut som om det har blitt plyndret.» Hun er en av de få bosetterne som har blitt igjen i Nisanit etter at de israelske sikkerhetsstyrkene sperret Gaza-stripen.
Sekretær for Nisanit, Yossi Vaknin, kunne søndag fortelle at kun ti av de 290 familiene i den nest største bosetningen på Gaza-stripen har blitt værende i sine hjem. De gjenværende sekulære familiene har siden fått støtte av 30 religiøse familier som kom for å bekjempe tilbaketrekningen. Resten tok med seg hva de klarte og forlot Nisanit, sier Vaknin.
IDF tror at bosetningene Elai Sinai, Dugit og Nisanit kan bli evakuert uten voldelige oppstander, skriver Jerusalem Post.

15. august 2005 kl. 17.30
K.O. Bakken

VESTBREDDEN:
Svenske viser sympati med bosetterne
Midt blant alle motstanderne av tilbaketrekningen som befinner seg i Sa-Nur på Vestbredden, finner man Nils Peter Hansen (54). Den svenske piloten har tatt veien til Israel for å støtte bosetterne som skal evakueres fra Vestbredden.
– Min kone sa til meg at jeg måtte reise ned til det hellige landet. Jøder blir fordrevet og vi må gjøre noe med det. Så jeg kom, forteller han.
Hansen har selv ikke jødisk bakgrunn, men er en kristen som ser på seg selv som en ekte venn av det jødiske folk, skriver Yedioth Aharonoth. Han har dansk statsborgerskap, men bor for tiden i en småby sentralt i Sverige.
Hansen sier han er sjokkert over at jøder nok en gang blir fordrevet, mens hele verden forholder seg tause.
– Vi har sett jøder bli fordrevet før, og vi vet hvordan det endte. Denne gangen følte jeg at jeg måtte komme og sitte sammen med mine jødiske brødre her i Israel.
Nils Peter Hansen har vært i Israel 24 ganger før, besøkt en rekke hellige steder og var nylig på besøk i Gush Katif.

15. august 2005 kl. 17.30
K.O. Bakken

PALESTINSK-TV:
Sender spesialsending om tilbaketrekningen
Den palestinske TV-kanalen sender mandag en spesialsending som skal vare hele dagen. Denne omhandler den israelske tilbaketrekningen fra Gaza og nordlige deler av Vestbredden. Programmet er kalt «Evakueringens og frigjøringens morgen».
Kameraer er plassert på områder hvor tv-seerne kan få oversikt over bosetningene, de fleste nord på Gaza-stripen. Journalister gir også sitt syn på tilbaketrekningen, og sammenlikner den «beherskede» palestinske motstanden mot israelsk okkupasjon, med bosetterne som brenner og ødelegger sine hjem, skriver Yedioth Aharonoth.
Spesialsendingen ble akkompagnert med patriotiske sanger om det palestinske hjemlandet og oppfordret alle palestinerne til å delta i de offentlige feiringene av tilbaketrekningen som har blitt arrangert av blant annet PA.
Leder for terrororganisasjonen Hizbollah, Hassan Nasrallah, gratulerte det palestinske folket for deres «seier på Gaza-stripen», og la til at dette er «bare begynnelsen, ikke slutten.»
Nasrallah brukte også de israelske tilbaketrekningene fra Gaza og Libanon i sin argumentasjon, for å fortelle palestinerne hvor effektiv den væpnede motstandskampen har vært.

15. august 2005 kl. 13.30
K.O. Bakken

NEVEH DEKALIM:
Bosetterne møtte soldatene med sang og dans
Tidlig mandag morgen startet sikkerhetsstyrkene å levere ut evakueringsordre til bosetterne som fortsatt befinner seg på Gaza-stripen. I flere bosetninger ble styrkene møtt av låste porter.
I Gush Katifs største bosetning, Neveh Dekalim, hadde en stor flokk syngende og dansende aktivister samlet seg innenfor gjerdet. Flokken har foreløpig forhindret sikkerhetsstyrkene i å ta seg inn i bosetningen, rapporterer israelske nettaviser. IDF sier de vil åpne porten med makt dersom bosetterne ikke gir etter.
I forbindelse med utlevering av evakueringsordren blir bosetterne også tilbudt hjelp til å flytte i løpet av de neste to døgn. I de bosetningene hvor israelske myndigheter forventer størst motstand, vil evakueringsordren bli utlevert til bosetningenes ledere og ikke ved et personlig besøk. Disse bosetningene er Netzarim, Kfar Darom, Azmona, Katif og Dugit, skriver Ha’aretz.
Natt til mandag skjøt palestinsk milits to granater mot bosetningen Kfar Darom på Gaza-stripen.

15. august 2005 kl. 10.00
C. Myrland


BOSETTERNE PÅ GAZA-STRIPEN:
897 av 1486 familier drar frivillig
Til sammen er det 1716 israelske familier som blir direkte berørt av adskillelsesplanen som iverksettes i dag. Av de 1486 bosetterfamiliene på Gaza-stripen har 897 valgt å samarbeide med myndighetene om flytting. Det gjenstår dermed 589 familier som vil stå overfor soldatene når de kommer for å flytte dem bort fra sine hjem, skriver Jerusalem Post.
– For noen uker siden var det mulig å kjøre gjennom det meste av Gaza-stripen uten å se noen ytre tegn på adskillelsesplanen. Men på søndag var det vanskelig å ikke se tegn på ødeleggelse og endring i mange bosetninger, skriver journalist Tovah Lazaroff. I Pe’at Sadeh er de fleste husene bare tomme skall. I Bedolah, hvor halvparten av de 33 familiene skal flytte frivillig, var gaten full av esker og lastebiler.
I Atzmona vil ingen familier flytte frivillig. Hos familien Harosh lekte barna i huset som ble ferdig bygget for mindre enn to måneder siden, rapporterer Lazaroff. I Atzmona planlegger bosetterne å bekjempe tilbaketrekningen med «alle ikke-voldelige midler».

15. august 2005 kl. 10.00
C. Myrland


IDF:
Stengte portene til Gaza-stripen
Det er blitt 15. august, og statsminister Ariel Sharons adskillelsesplan er iverksatt. Ved midnatt stengte den israelske hæren portene inn til bosetningene på Gaza-stripen. Dette er slutten på 38 års israelsk tilstedeværelse i området, skriver Jerusalem Post. «Det er et historisk øyeblikk», skriver Yedioth Aharonoth.
I Neveh Dekalim trengte en stor flokk med unge israelske aktivister seg inn en IDF-jeep like etter midnatt. Gjenstander i jeepen skal ha blitt brent opp, og senere ble hjulene på et IDF-kjøretøy punktert. Bosetterledere skal ha prøvd å stanse ungdommene, rapporterer Jerusalem Post. Aktivistene la også ut nagler i veien som de håper vil ødelegge hjulene til kjøretøyene som skal ta seg inn på Gaza-stripen for å gjennomføre evakueringen.
Israelske sikkerhetsstyrker har satt opp veisperringer i en stor buffersone rundt Gaza-stripen. Hensikten er å stanse aktivister i å blande seg inn i tilbaketrekningen. (CM, 15.08.05)

NISANIT:
Nesten folketom
Hele søndag rullet det biler og lastebiler ut fra Gaza-stripen med bosetteres eiendeler. Den nest største bosetningene på Gaza-stripen, Nisanit, er nå nesten folketom, rapporterer Jerusalem Post. De 17 familiene som bor i Dugit vil forlate området i flokk mandag. Bosetterne i Elei Sinai drar på tirsdag.
I Gush Katif, bosetningsblokken sør på Gaza-stripen, anslår IDF at halvparten av bosetterne har dratt. I noen bosetninger planlegger innbyggerne å samle seg i synagogen når evakueringsstyrkene kommer. Dermed kan de bli evakuert i samlet flokk.
– Vi ønsker ikke at hæren skal gå fra hus til hus, og for oss er det viktigst å holde sammen, sier en talsmann for Netzer Hazani-bosetningen.
Det er ventet at sikkerhetsstyrkene vil begynne med å evakuere de bosetningene hvor man regner med at motstanden blir minst. (CM, 14.08.05)

PALESTINSKE MYNDIGHETER:
Utplasserer 15.000 sikkerhetsvakter
Tusenvis av palestinske sikkerhetsvakter vaiet med sine palestinske flagg og AK-47 rifler da de ble utplassert av palestinske myndigheter i nærheten av de israelske bosetningene på Gaza-stripen søndag. Dette er en del av en stor palestinsk sikkerhetsoperasjon for å hindre palestinske terrorister i å forstyrre den israelske tilbaketrekningen.
Det er første gang palestinske sikkerhetsvakter har fått lov til å komme så nær israelske bosetninger.
15.000 sikkerhetsvakter som har blitt rekruttert til oppdraget, er den største styrken PA har samlet til et oppdrag, siden dens opprettelse for mer enn et tiår siden, i følge Jerusalem Post.
– Vi er her for å beskytte vårt folk. Vi vil ikke tillate noen å komme i nærheten av bosetningene fordi den israelske hæren fortsatt er der. Vi håper at tilbaketrekningen vil foregå i rolige omgivelser, sier major Hussein Abu Adrah fra PAs sikkerhetsstyrke.
Han legger til at styrkene til enhver tid vil befinne seg rundt 300 meter unna bosetningene inntil evakueringen er gjennomført. Deretter vil de bevege seg inn i bosetningene og lete etter eventuelle landminer eller andre typer eksplosiver. (KOB, 15.08.05)

FORSVARSSJEF DAN HALUTZ:
– Dette er ikke en krig
Forsvarssjef Dan Halutz gav søndag sine siste formaninger til hærsjefene som skal lede evakueringsstyrkene.
– Vi drar ikke ut i strid, og det må vi alle forstå, også hver eneste soldat, sa Halutz.
– Dette er ikke en krig hvor vi prøver å vinne eller slå noen, sa han.
– Bosetterne føler en dyp smerte, en ekte smerte, sa forsvarssjefen.
– I morgen vil vi gå fra hus til hus [og gi evakueringsordren], og vi må se bosetterne i øynene så mye som mulig. Vi har lov til å gråte med dem, og vi må elske dem og hjelpe dem til å hjelpe oss. På samme måte som bosetterne hjalp hæren med å oppfylle sitt oppdrag gjennom så mange år, tror jeg en klart flertall ikke vil skape hindringer for hæren og politiet når de skal utføre sitt oppdrag, sa Halutz.
Øverstkommanderende for Sørkommandoen, Dan Harel, tror ikke aktivistene på Gaza-stripen vil være i stand til å stanse politiet og soldatene.
– Motstanderne av adskillelsesplanen kan gjøre det mer fargerikt. Jeg håper de ikke vil gjøre det mer voldelig, sier Harel, som får ansvaret for 20.000 politimenn og soldater under tilbaketrekningen. (CM, 14.08.05)

GUSH KATIF:
5-6.000 aktivister samlet i Gush Katif
Bosetterne på Gaza-stripen som enda ikke har flyttet frivillig har fått selskap av 6.000 motstandere av adskillelsesplanen, forteller en bosetter-talsmann. IDF anslag over antallet aktivister er 5.000.
24 timer før IDF leverer ut evakueringsordren ser det ut som om livet vil gå videre som normalt, og flere forventer fortsatt at et mirakel skal skje som stanser tilbaketrekningen, rapporterer Jerusalem Post.
– Vi håper å få inn flere tusen nye [aktivister] slik at vi kan stanse utvisningen, og jeg tror det fortsatt er mulig, sier Avner Shimoni i bosetternes regionråd. (CM, 14.08.05)

PALESTINSKE STYRKER:
Utplasseres for å forhindre terror
Palestinske myndigheter skal ha utplassert omkring 7.500 politimenn i områdene rundt de israelske bosetningene på Gaza-stripen. PA frykter at terrororganisasjoner vil angripe bosetningene, og dermed forsinke den israelske tilbaketrekningen.
Søndag skjøt væpnede palestinere mot bosetningen Kfar Darom på Gaza-stripen. En israelsk stridsvogn som besvarte ildgivningen skjøt feil mot et israelsk pansret kjøretøy. En offiser og fire soldater ble skadet i hendelsen.
Bosettere og høyreaktivister mener det palestinske angrepet viser at statsminister Ariel Sharon går tilbake på sitt løfte om ikke å evakuere under palestinsk ild, skriver Ha’aretz. (CM, 14.08.05)

GAZA:
Folkefesten er i gang for fullt
Titusener av palestinere deltok fredag kveld i den første offisielle palestinske seremonien for å feire den israelske tilbaketrekningen fra Gaza-stripen, skriver Yedioth Aharonoth.
Flere viktige PA-medlemmer deltok, deriblant formann Mahmoud Abbas.
– Etter Gaza er fritt, blir destinasjonen Jerusalem. Den diplomatiske prosessen må gi palestinerne uavhengighet og skape en palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad, sa den palestinske lederen.
Seremonien er den første i en rekke av mange slike, som skal bli arrangert av PA, i samarbeid med blant annet terrororganisasjonene Hamas og Islamsk Jihad, for å feire det de hevder er frigjøringen av palestinsk land. (KOB, 13.08.05)

HAMAS:
Lot kameramenn filme militssoldater i trening
Samme dag som palestinerne startet feiring av den israelske tilbaketrekningen ble det vist tv-bilder av omkring tusen Hamas-soldater i trening. Det er første gang den palestinske terrororganisasjonen har åpnet for kameramenn på slike øvelser, skriver nyhetsbyrået AP. Under øvelsen trente militssoldatene på å infiltrere og angripe jødiske bosetninger.
– Det er uklart om dette signaliserer en plan om å angripe bosetninger under den kommende tilbaketrekningen, skriver AP. Tv-bildene blir tolket som en klar maktdemonstrasjon overfor de palestinske selvstyremyndighetene. (CM, 13.08.05)

ARABERNE I DAHANIYA:
Frykter lynsjing fra sine egne
Dahaniya ligger helt sør på Gaza-stripen, omgitt av israelsk-kontrollert område. Landsbyen har 65 arabiske familier, hvor flere er beduiner. Israel har også gitt bolig til flere palestinere som samarbeidet med Israel under den første intifadaen på slutten av 1980-tallet.
– Folket i Dahaniya vil bli slaktet, frykter advokat Yarom Melman. Til Guardian sier han at en minoritet av innbyggerne var overløpere til Israel, men at hele landsbyen er stemplet som forrædere i det palestinske samfunnet. Ifølge menneskerettsorganisasjonen B’Tselem er minst 112 mistenkte overløpere drept av palestinsk lynsjmobb de siste fem årene, skriver VG. (CM, 13.08.05)

AMERIKANSKE MYNDIGHETER:
Gir sikkerhetsadvarsel til amerikanere i Israel
Utenriksdepartementet i USA ber sine statsborgere unngå alle unødvendige besøk på Vestbredden, unngå all reising til Gaza-stripen og grundig overveie behovet for å dra til Israel. Sikkerhetsadvarselen kommer i forkant av den israelske tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og den nordlige Vestbredden.
– Advarselen kommer til tross for at USA gjør tiltak for å hjelpe både palestinerne og israelerne til at tilbaketrekningen blir avviklet uten vold, skriver nyhetsbyrået Reuters. (CM, 13.08.05)

BENJAMIN NETANYAHU:
– Jeg er lyseoransj
Benjamin Netanyahu er opptatt av sikkerhet, og ikke de israelske bosetningene, skriver Nahum Barnea i Yedioth Aharonoth. Den avgåtte finansministeren kjemper for å fremstå som sentrumsalternativet i Likud, mens Sharon prøver å skyve sin rival lengst mulig til høyre.
Barnea forteller hvordan Netanyahu satte de ivrigste motstanderne av adskillelsesplanen på plass etter sin avgang søndag. Allerede samme kveld var hundre aktivister samlet for å gratulere ham, men mange ble skuffet.
– Ikke la dere lure. Det er ingen vei tilbake. Bosetninger vil bli evakuert. I beste fall vil vi gjøre sikkerhetsrisikoen minst mulig. Kanskje kan vi redde Gazas Philadelphi-trasé (grenseområdet mot Egypt), kanskje kan vi forhindret byggingen av en havn i Gaza, sa Netanyahu.
Nå er Netanyahu i USA sammen med sin familie, men selv om han hadde vært i Israel hadde han ikke deltatt i den store bosetterdemonstrasjonen torsdag kveld, skriver Barnea. Netanyahu har gjort det klart: «Jeg er ikke oransj, jeg er lyseoransj.»
Den tidligere statsministeren er også villig til å evakuere Gaza-stripen, men på andre betingelser. Han tror Sharons plan har redusert sjansene for en fremtidig avtale med palestinerne. (CM, 12.08.05)

ISRAELSK POLITI:
Går i kriseberedskap søndag
Generalinspektør for de israelske politistyrkene, Moshe Karadi, har inndratt alle feriebevilgninger og gitt sine styrker ordre om å danne en buffersone i stor omkrets rundt Gaza-stripen. Hensikten er å stanse motstandere av tilbaketrekningen i å ta seg inn mot Gaza-stripen. Søndag går politiet i kriseberedskap. Denne vil vare til etter tilbaketrekningen er avsluttet.
IDF har nå stengt av Gaza-stripen også for de nærmeste slektninger av bosetterne. Mandag morgen vil store sikkerhetsstyrker gå inn på Gaza-stripen i et forsøk på å overbevise bosetterne om å flytte frivillig. Ved midnatt, natt til onsdag, er det forbudt for israelske bosetter å oppholde seg på Gaza-stripen. Onsdag starter dermed tvangsevakueringen. (CM, 12.08.05)

PALESTINSKE MYNDIGHETER:
Frykter Hamas vil ta seg til rette
Palestinske myndigheter planlegger å erklære de israelske bosetningene på Gaza-stripen for avstengte, militære soner etter tilbaketrekningen. PA- og Fatah-ledere frykter at Hamas vil prøve å sende tusenvis av tilhengere inn i områdene, skriver Ha’aretz. Hamas planlegger militære parader gjennom de israelske bosetningene, hevder den israelske avisens kilder. PA skal ha forbudt alle andre flagg enn Pas og PLOs flagg i de tidligere israelsk-kontrollerte områdene.
Palestinerne har satt ned en felles nasjonalkomite for å diskutere markeringen av den israelske tilbaketrekningen. Til tross for fellestiltakene, er det ventet at hver gruppe vil prøve å ta seg til rette under arrangementene. (CM, 12.08.05)

BOSETTERLEDERE:
Oppfordrer til masseutflukt mot tilbaketrekningen
Motstandskampen mot adskillelsesplanen stanser ikke med torsdagens storstilte demonstrasjon i Tel Aviv. Nå oppfordrer bosetterlederne til å gjøre masseutflukt mot Gaza-stripen på mandag.
– Dra til byene rundt Gaza-stripen, og la oss gå mot Gush Katif, oppfordret Tzvika Bar-Hai foran 150.000 demonstranter. Bosetterne håper fortsatt på å presse gjennom en folkeavstemning om tilbaketrekningen. De håper også at evakueringen vil bli fysisk hindret dersom tusenvis av protestanter samler seg i området rundt innkjørselsveiene til bosetterområdene.
– Dersom vi kan samle tusenvis av motstandere ved grensestasjonen Kissufim kan vi skape betydelige forsinkelser for «utkastelsesmaskinen», sier Bentzi Lieberman.(CM, 12.08.05)

DEMONSTRANTER:
– Stopp tilbaketrekningen, gi oss folkeavstemning
Torsdag kveld samlet 150.000 demonstranter seg i Rabin Square i Tel Aviv for å protestere mot tilbaketrekningsplanen. Dette er den største demonstrasjonen mot operasjonen noensinne, skriver Yedioth Aharonoth.
Bosetterrådets formann, Bentzi Lieberman, hadde følgende budskap til statsminister Ariel Sharon om tilbaketrekningsplanen:
– Vi har allerede sagt at denne planen er destruktiv og at det må bli avholdt folkeavstemning eller vanlige valg. Det er umulig å ta et så stort steg, som ingen andre land i verden i det hele tatt har prøvd på, slik det skal skje nå. Vi har sagt at vi ville akseptere folkets vilje, og vi ser nå at etter avgangen til finansministeren [Netanyahu], kommer et nyvalg til å snike seg inn rett etter din ødeleggelsesplan.
– Gi oss folkeavstemning og vi skal akseptere folkets vilje. Vi har sagt at dersom du ikke gjør det, vil vi forbli der [i Gush Katif]. Dette fenomenet med mennesker som skriker ut mot utstøtningsplanen, dag etter dag, måned etter måned, er enestående i Israels historie, fortsatte Lieberman.
Mange av demonstrantene bar på plakater med slagord, som for eksempel «Tilbaketrekningen vil skape terror», «Fakta: Sharon utviser jøder under beskytning» og «Vi elsker IDF». (KOB, 12.08.05)


GEORGE W. BUSH:
– Tilbaketrekningen blir bra for Israel
– Tilbaketrekningen er etter mitt syn en del av arbeidet med å gjøre Israel sikrere og fredeligere, sa den amerikanske presidenten George W. Bush i et intervju med den israelske tv-kanalen Channel 1. Til Israels statsminister Ariel Sharon sa han: «Jeg tror at avgjørelsen som statsministeren har tatt og som han vil følge opp, vil bli bra for Israel.» Intervjuet ble foretatt på Bush’ ranch i Crawford, Texas, og ble vist for første gang torsdag.
Statsministerens kontor uttalte at «det var veldig viktig» for Bush å «gjenta hans fortsatte støtte for planen. Det sender et klart budskap til palestinerne og de som er imot planen, at USA støtter oss helt og holdent i denne saken.»
Den amerikanske presidenten lovet at USA «som en aktiv deltaker i denne prosessen», ville oppmuntre de palestinske sikkerhetsstyrkene til å bekjempe terror, «akkurat som veikartet krever». (KOB, 12.08.05)

MAHMOUD ABBAS:
– Tilbaketrekning er første steg mot palestinsk stat
Den israelske tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og nordlige deler av Vestbredden er det første steget mot en uavhengig palestinsk stat med Jerusalem som sin hovedstad, erklærte PA-formann Mahmoud Abbas tirsdag.
Samir Hulaileh, sekretær for den palestinske regjeringen, gjør det imidlertid klart at tilbaketrekningen ikke gjør ende på den israelske okkupasjonen.
– Tilbaketrekningen vil ikke endre den rettslige tilstanden til disse områdene. De vil fortsatt forbli under okkupasjon i henhold til internasjonal lov, hevder han.
– Tilbaketrekningen vil ikke løse Israel fra dets rettslige ansvar over disse områdene […] Israel planlegger å opprettholde sin sikkerhetskontroll over disse områdene selv etter tilbaketrekningen, uttalte Hulaileh.
Abbas uttrykte frykt for at tilbaketrekningen vil bli det første og siste israelske tiltaket.
– Vi har fortalt president George W. Bush at vi frykter Gaza-stripen og Vestbredden vil bli to separate enheter, sa Abbas.
Han advarte også den palestinske befolkningen mot å starte feiringen av tilbaketrekningen for tidlig.
– La oss ikke overdrive denne feiringen. Dette er heller ikke et passende tidspunkt til å prate om feiringer. Vi ønsker først at de drar før vi starter feiringen. Vi burde ikke begynne å feire mens israelerne fortsatt befinner seg på våre landområder, uttalte PA-formannen. (KOB, 11.08.05)

EHUD OLMERT:
– Gaza ingen byttehandel mot Vestbredden
– Israel kommende tilbaketrekning fra Gaza-stripen er ingen byttehandel for å beholde Vestbredden, sa visestatsminister Ehud Olmert onsdag. Han hevder regjeringen er villig til å gjenoppta forhandlingene med PA etter operasjonen, dersom det skjer på grunnlag av det internasjonale «Veikartet for fred».
Olmerts uttalelser, som kommer bare fire dager før tilbaketrekningen starter, indikerer at statsminister Ariel Sharon har planer om å frigi større deler av Vestbredden, enn de fire bosetningene i nord som er inkludert i den kommende operasjonen.
– Tilbaketrekningen fra Gaza er på ingen måte et forsøk på bytte Gaza mot Vestbredden, hevdet Olmert. «Dette har kanskje enkelte forventet, og enkelte har mistolket [regjeringens hensikter], men dette er ikke den israelske regjeringens politikk», fortsatte han.
PA har lenge trodd at Sharon gjennomfører tilbaketrekningen for å kunne beholde mesteparten av Vestbredden og dets bosetninger, skriver Jerusalem Post.(KOB, 11.08.05)

MOFAZ OG DAHLAN:
Enige om opprydningsarbeidet på Gaza-stripen
Israelske og palestinske myndigheter har blitt enige om hvordan arbeidet skal fordeles ettar at bosetterne er borte fra Gaza-stripen. Israel skal ødelegge noen av bygningene i bosetningene, men palestinske og egyptiske anleggsfirma skal også bistå. Palestinske myndigheter tar ansvar for alt opprydningsarbeidet, under overvåkning av Verdensbanken, skriver Yedioth Aharonoth. Spesialavfall vil bli levert til Israel for destruksjon.
I følge det israelske forsvarsdepartementet er det 2528 bolighus på Gaza-stripen og 314 nord på Vestbredden i bosetningene som skal avvikles. Disse skal alle ødelegges i utgangspunktet. 26 synagoger vil også bli ødelagt, i tillegg til en mengde militære installasjoner. Palestinerne har selv ønsket at bosetternes boliger blir ødelagt.
Israel bevarer 236 offentlige bygg og anlegg på Gaza-stripen og 51 nord på Vestbredden. Disse blir overtatt av palestinske myndigheter etter tilbaketrekningen.(CM, 10.08.05)

BOSETTERE I GADID OG NETZARIM:
Leverer inn sine våpen
Tirsdag leverte bosetterne i Gadid inn sine våpen til IDF, rapporterer Channel 1. Samme dag bestemte bosetterne i Netzarim seg for å gjøre det samme. I forrige uke var Netzer Hazani den første bosetningen som oppgav sine våpen. Jerusalem Post tolker dette som et signal om at bosetterne innser at tilbaketrekningen kommer til å skje.
– Vi har sagt til hæren at vi ikke vil bruke våpen mot våre brødre, soldatene i IDF eller politiet, sier Haim Yifrach, en bosetter i Netzarim. Tirsdag fortalte 93 familier i Elei Sinai, nord på Gaza-stripen, at de ikke vil motsette seg evakuering. Bosetterne nord på Gaza-stripen er stort sett sekulære, og flere har flyttet til området for å forbedre sin levestandard, ikke av noen spesiell ideologisk grunn, skriver Jerusalem Post. I Nisanit har et flertall av de 400 familiene allerede flyttet. (CM, 10.08.05)

VESTBREDDEN:
Stenger av Ganim og Kadim
Bosetterne i de to nordøstlige bosetningene på Vestbredden, Ganim og Kadim, vil flytte frivillig. De fleste av dem har allerede flyttet, skriver Ha’aretz.
IDF stengt tirsdag ettermiddag av området for å hindre ekstremister som vil forpurre tilbaketrekningen å ta seg inn i ubebodde hus. Beboerne i Ganim og Kadim har selv uttrykt frykt for dette, skriver Jerusalem Post. Tirsdag ble 20 høyreekstremister utvist av Ganim og Kadim av hæren.
IDF har gitt ordre til bosetterne i Sa-Nur og Homesh, de to andre bosetningene som skal evakueres på Vestbredden, at de må levere inn sine våpen. (CM, 10.08.05)

TILBAKTREKNINGEN:
– Bosettere kan miste eiendeler som ikke blir flyttet
17. august starter den tvungne evakueringen av bosettere fra Gaza-stripen. Bosettere som ikke har fjernet sine personlige eiendeler fra boligen innen den tid, kan oppleve å miste dem når husene blir ødelagt noen uker senere, sier en IDF-offiser til Ha’aretz. Israelske myndigheter vil gi hjelp og støtte til alle familier som forlater Gaza-stripen frivillig før 15. august. Det blir også gitt en ekstra nådetid på to døgn etter at tilbaketrekningen formelt har begynt.
Bosettere som tvangsevakueres vil ikke få anledning til å hente personlige eiendeler som blir latt igjen. Flyttebyrå innleid av myndighetene vil pakke familienes eiendeler i to containere som vil bli levert til familiens nye adresse. Alt eiendeler som ikke får plass i de to containerne blir ødelagt når bulldoserne kommer noen uker senere. (CM, 09.08.05)

FORSVARSSJEF DAN HALUTZ:
– Ordrenekt kan skape «milits innen IDF»
– Ordrenekt er noe av det farligste som kan skje i en hær, sier forsvarssjef Dan Halutz i et intervju med Hærens radio. I forkant av tilbaketrekningen fra Gaza-stripen er det omkring 50 vernepliktige og flere titalls reservesoldater som har nektet å utføre ordre, opplyser Halutz.
– Ordrenekt hører til blant det vi ikke kan akseptere – at det blir militser innen IDF, sier Halutz.
Forsvarssjefen ble spurt om han opplevde adskillelsesplanen vanskelig personlig.
– Hvis jeg ikke hadde ro i meg selv, ville jeg ikke gjennomført den, svarte Halutz. (CM, 09.08.05)

ISRAEL:
Vil overvåke trafikk på Gaza etter tilbaketrekning
Israel insisterer på at de vil overvåke all trafikk inn og ut av Gaza selv etter tilbaketrekningen, sa forsvarsminister Shaul Mofaz mandag.
Mofaz gjentok også at israelske militærtropper vil ha forlatt Philaldelphi-ruten som skiller Gaza-stripen fra Egypt innen årsskiftet, dersom det ikke blir problemer rundt de egyptiske styrkenes overtakelse av grensekontrollen innen den tid.
For å hindre våpensmugling har Israel foreslått å flytte grenseovergangen fra Rafah til et sted i nærheten av Kerem Shalom. Denne overgangen ville i så fall bli et møtepunkt mellom Israel, Gaza-stripen og Egypt. Palestinerne sier de nekter å gå med på denne løsningen. (KOB, 09.08.05)


Benjamin Netanyahu trekker seg
Finansminister Benjamin Netanyahu leverte sin avskjedssøknad i regjeringsmøtet søndag.
– Jeg vet ikke når terroren vil slå ut i full styrke. Mitt håp er at det aldri skjer. Men jeg er i dag overbevist om at tilbaketrekningen bare vil forverre terrorismen i stedet for å redusere den, forklarer Netanyahu. (08.08.05)

MATEH HAROV:
Åpnet nettside som støtter tilbaketrekningen
Mateh Harov er en paraplyorganisasjon for alle israelske foreninger og organisasjoner som støtter tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og nordlige deler av Vestbredden. De har nå åpnet en ny nettside som gjør det mulig for allmennheten å sende ut omsorgspakker til soldatene som deltar i tilbaketrekningen, for å vise sin takknemlighet. Nettstedet er kun tilgjengelig på hebraisk.
Omsorgspakkene kan bli bestilt ved hjelp av kredittkort gjennom nettstedet, og inkluderer en personlig hilsen som giveren kan tilføye navnet sitt på, og koster 40 shekel (ca. 60 kroner).
Pakkene vil bli utlevert til soldatene av frivillige fra kibbutzer og moshaver i nærheten av de aktuelle områdene.
Gavri Bar-Gil, leder for koalisjonen, uttalte torsdag at dette «ikke er enkle tider for sikkerhetsstyrkene. Vi håper å oppmuntre dem ved denne gesten og minne dem på at Israels befolkning støtter dem i denne viktige oppgaven,» skriver Jerusalem Post. (KOB, 07.08.05)

AHMED QUREIA:
– I dag er det Gaza, i morgen Jerusalem
Den israelske tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og nordlige deler av Vestbredden er et steg mot frigjøringen av Jerusalem, uttalte den palestinske statsministeren Ahmed Qureia i en tale torsdag.
Qureia henvendte seg til tusenvis av fremmøtte palestinere under en samling organisert av det regjerende Fatah-partiet i Gaza-by. Ingen palestiner vil noensinne gi opp en eneste centimeter av Jerusalem, hevdet han.
– Den nasjonale kampens prosess vil fortsette helt til vi når Jerusalem og feirer der og på Vestbredden.
Samlingen Ahmed Qureia deltok på markerte begynnelsen på feiringen av tilbaketrekningen, men ble også holdt for å feire bursdagen til tidligere PA-formann Yassir Arafat, som døde på et fransk sykehus november i fjor.
Qurei henvendte seg også til Israel med følgende budskap: «Forlat vårt land og våre hjem. Forlat oss og vi vil vite hvordan vi skal bygge vårt land. Bare reis – uten å returnere.» (KOB, 07.08.05)

BENJAMIN NETANYAHU:
– Tilbaketrekningen setter Vesten i fare
Finansminister Benjamin Netanyahu tror «Gaza vil bli omformet til en base for islamsk terrorisme rett ved den israelske kystlinjen» etter tilbaketrekningen.
I et intervju med Jerusalem Post forklarer Netanyahu hvordan han tror terrortrusselen vil utvikle seg til å bli en fare for både Israel og den vestlige verden som helhet.
– Dette er ikke bare vårt problem, hevder han.
– Det er også Vestens problem, fordi styrker som er kontrollert, forsynt og som samarbeider med Iran – og i dag er Hizbollah og Hamas kontrollert betraktelig av Iran – vil få en ekstra base til sine operasjoner, ikke bare nærliggende Israels byer, men også langs kysten av Middelhavet, ikke langt fra Europa, sier finansministeren. (KOB, 07.08.05)

IDF HOLDT PÅ Å SKYTE:
Trodde aksjonister var palestinske terrorister
200 motstandere av tilbaketrekningsplanen klarte å infiltrere bosetningen Nitsanit natt til torsdag, bekrefter israelsk politi. Ved grenseovergangen Kissufim ble 90 aktivister arrestert. Til sammen skal 1.500 aksjonister ha prøvd seg på å trenge gjennom sperringene rundt bosetningene på Gaza-stripen
Ved Nisanit holdt israelske soldater på å skyte jødiske infiltratører. Soldatene trodde de stod overfor palestinske terrorister.
– Det er på tide å avslutte denne leken som setter liv i fare, sier en israelsk offiser. I følge hæren har 600-800 mennesker sneket seg inn i bosetningene på Gaza-stripen de siste dagene.
Aktivister mot adskillelsesplanen vurderer å sende en konvoi med opptil tusen kjøretøy mot Gaza-stripen, skriver Ha’aretz. Flere hundre bosettere og andre aktivister oppholder seg fremdeles i byen Ofakim, som ligger i Negev øst for Gaza. (CM, 04.08.05 ETTERMIDDAG)

PALESTINSKE MYNDIGHETER:
Planlegger feiring etter tilbaketrekning
«Gaza, vår diamant, er gitt tilbake til oss», vil være hovedbanneret når palestinerne feirer den israelske tilbaketrekningen. Festen skal slås i sammen med minnefesten for avdøde Yasser Arafats fødselsdag. (CM, 04.08.05 ETTERMIDDAG)

BOSETTER-RÅDET:
Ber tusenvis av ungdommer infiltrere Gush Katif
Ledere i bosetter-rådet Yesha ber tusenvis av ungdommer som er imot tilbaketrekningsplanen om å infiltrere Gush Katif. Ungdommene blir rådet til å ikke gjøre motstand dersom de blir arrestert av israelske sikkerhetsstyrker.
Politiet forventer at majoriteten av aksjonistene som er samlet i Negev vil dra hjem når demonstrasjonene er over. Noen få hundre «ekstremister» kan likevel komme til å havne i sammenstøt med sikkerhetsstyrkene og forsøke å komme seg inn til Gush Katif, skriver Ha’aretz.
Bosetningene på Gaza-stripen ble for tre uker siden erklært som avstengte militære soner frem til tilbaketrekningen. (KOB, 04.08.05)

IDF:
– 50 prosent av bosetterne har flyttet innen 17. august
Den israelske hæren sender tusenvis av soldater til hver bosetning på Gaza-stripen den 15. og 16. august. Hensikten er et forsøk på å oppmuntre rundt en tredjedel av bosetterne til å forlate sine hjem i løpet av to døgn før 17. august.
Bosetterne som velger å forlate området i tidsrommet mellom 15. og 17. august vil ikke bli fratatt kompensasjon, sier Erez Katz til Jerusalem Post. Katz har direkte ansvar for å koordinere tilbaketrekningen for IDF.
Tidligere er det blitt erklært ulovlig for israelske statsborgere å oppholde seg på Gaza-stripen etter 15. august. Om noen skulle bli igjen til etter midnatt 16. august, vil de miste store deler av sin kompensasjon, etter bestemmelser fra myndighetene som administrerer tilbaketrekningen.
– Vårt håp er at vi i løpet av 15. og 16. august vil klare å overbevise en betydelig del av bosetterne om å dra. Vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe dem med å flytte på en velordnet måte, forteller Katz.
Katz regner med at mellom 15-20 prosent vil ha forlatt området frivillig innen 15. august. Han tror at ytterligere 35 prosent vil forlate Gaza-stripen innen midnatt 16. august. Til sammen altså 50-55 prosent av alle de 8000 innbyggerne i de 21 bosetningene. (KOB, 04.08.05)

KIBBUTZ-MEDLEMMER:
Hjelper til med tilbaketrekningen
Kibbutz-medlemmer ankom bosetningen Ganei Tal på Gaza-stripen tirsdag for å hjelpe åtte bønder fra Gush Katif med å transportere drivhusene deres til Mavkiim. De planlegger å bli i Gush Katif de neste to ukene, skriver Yedioth Aharonoth.
– Vi gikk fra familie til familie i Gush Katif. De trodde ikke vi ville komme, men etterpå ble vi ønsket velkommen av mange. Bare bosetterne i Shirat Hayam var misfornøyde med å se oss, siden de ser på dette som et svik, forteller koordinator Yoel Marshak.
Initiativet ble tatt etter at statsminister Ariel Sharon hadde et møte med United Kibbutz Movement (UKM), som respons på en forespørsel fra bønder på Gaza-stripen som ønsket hjelp. Kibbutz-medlemmene hørte ropet etter hjelp, og i løpet av kort tid hadde hundre frivillige meldt seg til oppgaven, inkludert tidligere generaldirektør i landbruksdepartementet, Dan Kritzman.
Fem grupper på 20 mennesker har enten blitt sendt for å hjelpe til med å demontere drivhus, eller til å sette dem opp igjen i Mavkiim.
Myndighetene som administrerer tilbaketrekningen støtter kibbutz-medlemmene som deltar med en buss for å frakte dem rundt, og har også sagt seg villig til å betale hver av dem 150 shekel om dagen for å dekke utgifter til mat og drikke. (KOB, 04.08.05)

PA-LEDERE:
Møter israelske myndigheter for å diskutere tilbaketrekning
Visestatsminister Shimon Peres og den palestinske ministeren for sivile saker Mohammed Dahlan vil møtes onsdag for å diskutere koordinering av Israels planlagte tilbaketrekning fra Gaza-stripen om elleve dager.
I løpet av samtalene, hvor også forsvarsminister Shaul Mofaz vil delta, vil man også diskutere grenseovergangen til Egypt ved Rafah. Palestinske myndigheter ønsker at Israel skal frigi kontroll, slik at PA-styrkene sammen med Israel og Egypt, kan ha ansvar over grenseovergangen, i følge Yedioth Aharonoth. Flere israelske politikere har beskrevet forslaget som et spill for galleriet, og begrunner det med alle de palestinske terroristenes forsøk på å smugle våpen over grensen.
Talsmenn for PA sier at man også planlegger et møte med israelske offiserer, for å kunne koordinere den israelske tidsplanen for tilbaketrekningen av de 21 bosetningene på Gaza-stripen og de fire bosetningene fra Vestbredden.
– Møtet vil behandle de minste detaljene i tilbaketrekningen, sier talsmann for det palestinske innenriksdepartementet, Toufik Abu Husa. (KOB, 04.08.05)

NETZER HAZANI:
Leverer inn skytevåpen frivillig
Bosetterne i Netzer Hazani på Gaza-stripen vil bevise at de ikke har voldelige planer i motstandskampen mot tilbaketrekningen. Torsdag kveld vil bosetningens sikkerhetsvakter samle sammen håndvåpen, skuddsikre vester og annet utstyr, slik at dette kan overleveres til IDF. (CM, 03.08.05 KVELD)

ADSKILLELSESPLANEN:
De uløste spørsmålene
Israel arbeider intenst med å få avklart ulike spørsmål før tilbaketrekningen starter om to uker. Jerusalem Post har laget en liste over de viktigste utfordringene:
– Fremtiden til bosetternes boliger har vært en av de mest sentrale spørsmålene, og det gjenstår fortsatt detaljforhandlinger. Israel skal ødelegge boligene, for deretter å betale palestinske myndigheter for å fjerne restene.
– Palestinske myndigheter og Israel drøfter en sikker forbindelseslinje mellom Gaza-stripen og Vestbredden.
– Israel har i prinsippet godkjent at PA kan bygge havn og gjenoppbygge flyplassen på Gaza-stripen. Dette vil ta tid, så forhandlingen om de praktiske løsningene er ikke så brennende aktuelle.
– Grensestasjoner og varetransport mellom Gaza og Israel er en hovedsak på agendaen.
– Palestinske myndigheter krever at veisperringer og kontrollposter fjernes på Vestbredden, slik at økonomien på Gaza-stripen kan styrkes med økt bevegelsesfrihet for personer og varer.
– Bosetterne som har bygd opp drivhus på Gaza-stripen skal få «en rettferdig markedspris» i erstatning. Visestatsminister Shimon Peres har fått USA til å betale 34 prosent av denne erstatningen. (CM, 03.08.05 KVELD)

MOTSTANDERNE AV GAZA-PLANEN:
Vil fortsatt inn til bosetterne
Tusenvis av aktivister mot adskillelsesplanen strømmet inn i byen Ofakim tirsdag kveld, etter å ha deltatt i en massedemonstrasjon i Sderot tidligere på kvelden.
– Personene som organiserer protestmarsjen håper fortsatt å komme inn til Gush Katif (bosetterne på Gaza-stripen), skriver Jerusalem Post.
– Vi vil fortsette marsjen onsdag kveld, sier nestleder i Yesha-rådet, Pinchas Wallerstein.
Mens 20-30.000 demonstranter var samlet i Sderot, dro små aktivistgrupper ut for å ta seg inn til bosetterne.
– Vi vet om grupper som har brukt Sderot-demonstrasjonen som et røykteppe, sier politisjef Moshe Karadi. 16.000 politifolk og soldater er utplassert for å stanse aktivistenes bevegelser inn mot Gaza-stripen.
– Dersom aktivistene prøver å gå mot Gush Katif vil vi stanse dem for enhver pris. Hvis det blir vold er vi forberedt på det, sier Karadi. Demonstrasjonen i Sderot ble avholdt uten alvorlige voldsepisoder. Sikkerhetsminister Gideon Ezra ble overøst med skjellsord av demonstrantene da han kom for å besøke politiets hovedkvarter. Sikkerhetsvaktene klarte å holde aksjonistene borte fra ministeren. (CM, 03.08.05)

DEMONSTRANTER OG POLITI:
Kom til enighet om demonstrasjon i Sderot
Bosetterlederne har akseptert et kompromissforslag fra IDF og politiet i forkant av massedemonstrasjonen mot tilbaketrekningen fra Gaza-stripen som er planlagt i Sderot tirsdag.
Bosetterne gikk med på holde en en «kort» demonstrasjon i byen, mellom 18.30 og 21.30 lokal tid, før alle deltakerne beveger seg videre til Ofakim for å tilbringe natten der, melder Jerusalem Post.
Tidligere på dagen avviste både politiinspektør Moshe Karadi og forsvarsminister Shaul Mofaz krav fra demonstrantene om å avholde et demonstrasjonsmøte utenfor Sderot, rundt 800 meter fra Gaza-stripen, i frykt for at palestinske Kassam-raketter skulle ramme menneskemengden. Karadi ønsket at møtet skulle bli avholdt i Ofakim. For IDF har det vært viktig å presse demonstrantene bort fra Kassam-rakettenes rekkevidde.
Forhandlingene vil gjenopptas onsdag, for å diskutere de videre demonstrasjonsplanene for motstanderne av tilbaketrekningsplanen.
– Protestdemonstrasjonene kommer til å fortsette, sier talsmenn for bosetterrådet Yesha.
I følge Ha’aretz har bosetterlederne ikke gitt løfter om å stanse eventuelle aksjonister som vil prøve å infiltrere Gaza-stripen på egenhånd. (KOB, 02.08.05)

ISRAEL OG EGYPT:
Enige om Philadelphi-korridoren
Israel og Egypt har kommet til prinsipiell enighet omkring utstasjoneringen av egyptiske soldater langs Philaldelphi-korridoren som skiller Gaza-stripen fra Egypt. 750 egyptiske grensesoldater vil bli plassert langs hele ruten, og avtalen åpner for at IDF allerede kan ha trukket seg ut fra grenseområdet i slutten av august.
I følge avtalen vil Egypt påta seg det fulle og hele ansvaret med å forhindre smugling av våpen langs den 14 kilometer lange sørgrensen av Gaza-stripen. (KOB, 02.08.05)


EHUD OLMERT:
– Ytringsfrihet er ikke «rett til å ødelegge»
– Protestmarsjen mot Gaza-stripen må stanses, mener visestatsminister Ehud Olmert. Han indikerer at aksjonistene mot adskillelsesplanen blander ytringsfrihet med «rett til å ødelegge».
Den israelske hæren frykter at flere hundre demonstranter vil prøve å ta seg gjennom gjerdet rundt Gaza-stripen tirsdag. Protestmarsjen mot adskillelsesplanen vil føre til kraftigere konfrontasjon med sikkerhetsstyrkene enn noen gang tidligere, spår en sentral offiser i generalstaben overfor Ha’aretz.
Søndag hadde generalmajor Uri Bar-Lev, sjef for Politidistrikt Sør, møter både med Knesset-medelm Effi Eitam og Pinhas Wallerstein fra Yesha-rådet. Ingen av møtene skal ha ført frem til noen avtale. Politiet nekter å godkjenne den planlagte demonstrasjonen i Sderot hvis den skal etterfølges av en marsj mot Gaza-stripen etterpå. Bosetterne vil ikke love å avlyse protestmarsjen.
IDF kommer til å bruke rundt 18.000 soldater for å hindre infiltrasjon på Gaza-stripen. Denne uken vil hæren starte med å kalle inn reservestyrker for å ta hånd om sikkerhetsoppgaver på Vestbredden og langs Israels grenser, slik at regulære soldater kan brukes under evakueringen av Gaza-stripen. (CM, 01.08.05)

DAN HAREL:
Tror halvparten av bosetterne flytter før 15. august
Øverstkommanderende for Sørkommandoen, Dan Harel, tror 50 prosent av bosetterne vil forlate sine hjem før evakueringen starter i midten av august. Harel forventer også palestinske angrep i løpet av evakueringsperioden.
IDF anslår fortsatt at omkring 2.000 israelere oppholder seg illegalt i de jødiske bosetningene på Gaza-stripen. Gruppen består av personer som tok seg inn i området før avstengningen 13. juli, besøkende som har fått midlertidig besøkstillatelse, men ikke har vendt tilbake og de som har passert sikkerhetsstyrkene i det skjulte. Dersom ikke avstengningen hadde blitt innført i midten av juli, ville flere tusen andre aksjonister også ha tatt seg inn til bosetterne, anslår en offisiell kilde overfor Ha’aretz. (CM, 01.08.05)

RIKSADVOKATEN:
Ber politiet etterforske bestikkelser
En organisasjon som går imot adskillelsesplanen har tilbudt penger til soldater som nekter å adlyde evakueringsordre. Hensikten skal være å sabotere den israelske tilbaketrekningen fra Gaza-stripen, skriver Yediot Ahronoth.
Riksadvokat Meni Mazuz har bedt politiet etterforske saken. I følge en rapport som Mazuz henviser til, skal den høyreorienterte «National Home»-bevegelsen lovet tusen dollar til hver soldat som nekter å ta imot ordre til å evakuere bosetninger. (CM, 31.07.05)

STATSMINISTERENS KONTOR:
– Politiet skal bestemme om marsj er ulovlig
Statsminister Ariel Sharon vil ikke la regjeringen overstyre politiets avgjørelse om å forby protestmarsjen mot adskillelsesplanen førstkommende tirsdag. Utdanningsminister Limor Livnat har tatt til orde for å behandle saken i regjeringsmøtet, og ønsker at motstanderne av tilbaketrekningen skal få gjennomføre marsjen.
– Denne avgjørelsen må politiet og det juridiske systemet ta, sier medarbeidere av Sharon til Ha’aretz. Søndag starter politiet utplassering av store styrker for å stanse demonstranter som vil samle seg til protetstmarsjen i Sderot tirsdag. Bosetterne planlegger en marsj mot Gush Katif på Gaza-stripen fra Sderot, Ofakim og Netivot. Politiet har erklært marsjen ulovlig, og sikkerhetsstyrkene vil gjøre alt de kan for å hindre aksjonistene mot å ta seg inn på Gaza-stripen. Politiet ber bosetterne holde sin aksjon nord for Sderot. (CM, 31.07.05)

PA, HAMAS OG JIHAD:
Enige om å sikre en rolig tilbaketrekning
De palestinske selvstyremyndighetene har oppnådd en samarbeidsavtale med Hamas og Islamsk Jihad for å sikre en rolig israelsk tilbaketrekning fra Gaza-stripen. Talsmenn for PA sier organisasjonene skal ha felles arrangementer for å feire «frigjøringen av palestinsk land».
PA-formann Mahmoud Abbas møtte ledere fra de to terrororganisasjonene i Gaza by lørdag. Man ble enige om å gjøre sitt ytterste for å unngå dødbringende kamphandlinger og andre ting som kan forstyrre tilbaketrekningen, fortalte talsmennene til Jerusalem Post.
– Hamas vil stå sammen med det palestinske folket i feiringen av den israelske tilbaketrekningen for å legge vekt på at det er motstandskampen som er ansvarlig for frigjøringen av disse områdene, sa Hamas-leder Mahmoud Zahar. (KOB, 31.07.05)

YOSSI BEILIN:
Ber venstreorienterte ignorere provokasjoner
Partileder for det venstreorienterte israelske partiet Meretz-Yachad, Yossi Beilin, formaner sine ideologiske forbundsfeller til å la sikkerhetsstyrkene ordne opp selv i konfrontasjonen med bosetterne om tilbaketrekningen.
– IDF vil vinne dette slaget. Politiet vil vinne dette slaget, skriver Beilin i Yediot Ahronoth. De neste ukene vil motstanderne av tilbaketrekningen gjennomføre en rekke aksjoner som vil provosere oss, spår Belin. Hans budskap er å ikke la seg provosere, og ikke kommentere de mest ekstreme demonstrasjonsformene fra høyresiden.
– Hvis ikke vi reagerer, vil mange av påfunnene dø bort av seg selv, skriver Beilin. (CM, 30.07.05)

BOSETTERNE:
Fortsetter å planlegge illegal protestmarsj
Rådet for bosetterne på Vestbredden og Gaza-stripen planlegger en ny massedemonstrasjon tirsdag. Etter at planene først ble kjent, har politiet erklært samlingen for ulovlig. Sikkerhetsstyrkene vil forhindre motstandere av tilbaketrekningen å ta seg inn til Sderot, skriver Jerusalem Post.
– Vi vil ikke avlyse arrangementet, svarer bosetterne. (CM, 30.07.05)

I dag er det Gaza-stripen og den nordlige Vestbredden. I morgen vil det være hele Gaza-stripen og Vestbredden i en palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad.
PAs statsminister Ahmed Qureia


FORSVARSMINISTER SHAUL MOFAZ:
– Tilbaketrekningen vil ta to til tre uker
Shaul Mofaz tror bosetterne på Gaza-stripen begynner å forlike seg med tanken på å evakuere. Israels forsvarsminister håper tilbaketrekningen vil ta to, maksimum tre uker.
Andre uke i august håper Mofaz at strømmen av bosettere som forlater Gaza-stripen frivillig vil ta seg opp. Han anslår at halvparten av bosetterne vil flytte av egen fri vilje. Onsdag holdt en gruppe bosettere på Gaza-stripen pressekonferanse for å målbære sine klager på myndighetenes service overfor de som vil flytte frivillig.
IDF vil forbli på Gaza-stripen flere uker etter evakueringen av bosetterne. Det gjenstår mye arbeid med å avvikle militærbasene og kontrollpostene. (CM, 28.07.05)

BOSETTERNE:
Planlegger ny massedemonstrasjon
Tirsdag starter bosetterne en ny marsj mot Gaza-stripen, melder Ha’aretz. Tre byer i Negev blir utgangspunkt for demonstasjonen, som har til hensikt å få flest mulig motstandere inn på Gaza-stripen. I sist uke ble aksjonistene som marsjerte mot Gaza avskåret av 20.000 soldater og politi. De fleste av bosetterne vendte hjem igjen, men hundrevis, kanskje opptil 2000, klarte å ta seg gjennom til Gush Katif, jødenes bosetningsområde sør på Gaza-stripen.
Bosetterledere fra Yesha-rådet sier de vil prøve å unngå vold for enhver pris, «til tross for politiets provokasjoner».
– Med besluttsomhet og kraft skal vi presse oss gjennom til Gush Katif, sier Bentzi Lieberman. (CM, 27.07.05 ETTERMIDDAG)

NISSO SHAHAM:
Får reprimande og bot
Politisjef for Negev, Nisso Shaham, må betale seks dagslønner i bot for sitt vulgære språkbruk mot bosetter-demonstranter, skriver Jerusalem Post. Han får også en reprimande av politiets generalinspektør Moshe Karadi. Shaham er også tidligere blitt fratatt ansvaret for området som grenser opp til Gaza-stripen.
Reaksjonene mot Shaham kommer etter at han ba en underordnet gi motstandere av adskillsesplanen en tøff omgang. «Drit i dem. La dem brenne», sa Shaham blant annet. Uttalelsene ble sendt på Channel 10 fredag kveld. (CM, 27.07.05 ETTERMIDDAG)

IDF:
Trekker seg også ut fra Philadelphi-korridoren
Hittil i år har israelske styrker avdekket 20 smuglertunneller sør på Gaza-stripen, mellom egyptisk territorium og palestinske områder ved Rafah, skriver Jerusalem Post. Philadelphi-korridoren har vært et av de mest konfliktfylte områdene under den siste intifadaen, nettopp på grunn av våpensmuglingen som palestinske terrororganisasjoner driver i området.
Under eller etter tilbaketrekningen fra Gaza-stripen vil de israelske styrkene også trekke seg tilbake fra dette grenseområdet, opplyser sikkerhetskilder til Jerusalem Post. Langvarige forhandlinger med egyptiske myndigheter, som skal overta grensekontrollen, har omsider ført frem til en avtale som man forventer å signere i neste uke. Avtalen vil gi Egypt tillatelse til å øke sin grensestyrke med 750 vakter. (CM, 27.07.05)

IDF:
Tetter ringen rundt Gaza
Bare Gaza-bosettere og deres nærmeste familie får nå tillatelse til å komme inn til bosetningene på Gaza-stripen. Hittil skal adgangsforbudet bare ha blitt håndhevet strengt for personer som står på politiets og sikkerhetstjenestens lister, skriver Ha’aretz. Personer som har samarbeidet med IDF har fått lov til å reise inn til bosetningene.
Flere av disse har hatt tidsfrist på sine innreisetillatelser, men i følge IDF er denne tilliten misbrukt av flere av motstandere til adskillelsesplanen. (CM, 26.07.05 ETTERMIDDAG)

IDF:
Tusenvis av soldater i trening for tilbaketrekning
Om 20 dager starter Israel tilbaketrekningen fra militærbasene og bosetningene på Gaza-stripen. Denne uken får tusenvis av soldater og politimenn en forsmak på operasjonen i øvelser på militærbasene Tze’elim og Julis. Den israelske hæren forbereder seg på å møte motstand fra bosettere som nekter å la seg evakuere.
Tilbaketrekningsdatoen er satt til 15. august, men det er ventet at bosetterne da vil få 48 timers nådetid til å evakuere frivillig. 17. august setter sikkerhetsstyrkene i gang med å flytte ut alle bosettere som er igjen på Gaza-stripen.
IDFs mål er å avslutte evakueringen av Gaza-stripen i løpet av tre uker. (CM, 26.07.05)

GENERALMAJOR DAN HAREL:
– 2.000 motstandere har infiltrert Gaza
IDF øker anslagene over antallet jøder som har tatt seg illegalt inn på Gaza-stripen for å motarbeide adskillelsesplanen. I møte med Knessets utenriks- og forsvarskomite anslo generalmajor Dan Harel tallet til 2.000 mandag. Dette utgjør en 25 prosents økning i forhold til Gaza-bosetternes opprinnelig innbyggertall på 8.000.
– Motstanderne av adskillelsesplanen bruker intensiv psykologisk krigføring for å bryte ned moralen blant soldatene, sa Harel. (CM, 26.07.05)

PROTESTAKSJON AVBLÅST:
Politiet arresterte 250 bosettere ved Kissufim
Motstandere av adskillelsesplanen prøvde å ta seg inn til de israelske bosetningene på Gaza-stripen natt til tordag. I løpet av natten har israelsk politi arrestert 250 personer i området ved grensestasjonen Kissufim sør på Gaza-stripen.
Til tross for arrestasjonene, skal omkring tusen motstandere av tilbaketrekningen ha klart å infiltrere Gaza-stripen, skriver Ha’aretz på bakgrunn av opplysninger fra kilder i bosettermiljøet. Yesha (Rådet for bosetterne på Vestbredden og Gaza-stripen) har avblåst den storstilte protestaksjonen mot adskillelsesplanen som har foregått de siste dagene.
En soldat ble lettere skadet da han ble påkjørt av en sivil bil nær Kissufim. Sjåføren stakk av med bilen like etter hendelsen, men ble senere arrestert, skriver Ha’aretz. (CM, 21.07.05)

Oppkjøringen til adskillelsesplanen er dekket på temasiden og fortløpende i notiser i nyhetsarkivet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart