Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Norsk utviklingshjelp går til kamp mot Israel

En ny rapport avslører hvordan norsk utviklingshjelp til palestinerne går til organisasjoner som fører en intens politisk kamp mot Israel. Flere av gruppene står for "ekstreme palestinske krav". Mottakerne av de norske skattepengene overser også menneskerettighetsbrudd, korrupsjon og intern vold i det palestinske samfunnet.

– En slik støtte strider imot de uttalte mål til Norges myndigheter, konkluderer NGO Monitor som står bak rapporten. Den israelske organisasjonen overvåker, analyserer og kritiserer virksomheten til ikke-statlige organisasjoner som er involvert i den arabisk-israelske konflikt. NGO Monitor har også analysert pengestøtten som kommer fra EUStorbritanniaSverige og andre land.

I listen over organisasjonene som mottar norsk støtte er det bare én organisasjon, Society Voice Foundation, som NGO Monitor uten videre kan berømme for upolitisk, fredsskapende arbeid.

Denne artikkelen er et kortfattet sammendrag på norsk av hovedpunktene i rapporten.

Les hele rapporten på engelsk (NGO Monitor)

 

Norsk hjelp til palestinerne
Norsk utviklingshjelp til palestinerne blir distribuert gjennom NORAD og det norske representasjonskontoret i Ramallah. I 2005 gav Norge 476 millioner kroner til palestinske selvstyremyndigheter. I tillegg kom støtten til FN-organisasjonen for palestinske flyktninger, UNWRA. NGO Monitor påpeker at Norge ikke har klart å fremskaffe en liste med spesifikk informasjon om hvor mye det blir gitt i støtte til ulike organisasjoner som arbeider for palestinerne.

 

Målene med norsk støtte til palestinerne
Da den norske regjering varslet økt støtte til palestinerne 6. oktober 2006, erklærte de at hjelpen skulle gå til «humanitære, fredsskapende og forsonende tiltak i regionen». Norge vil «fortsette fredsprosessen gjennom sosial og økonomisk utvikling og styrke palestinske institusjoner som en forutsetning for å etablere en demokratisk palestinsk stat». NORADs uttrykte mål er å skape fred i regionen, og «det primære mål er etableringen av en palestinsk stat».

NGO Monitor lister opp en rekke organisasjoner som mottar norsk pengestøtte og kommenterer gruppens virksomhet i forhold til de norske målene for utviklingshjelp.

 

Norske organisasjoner

Norsk Folkehjelp
– Organisasjonen driver lobbyvirksomhet mot Israel i Norge og internasjonale forum og ser i det store og hele bort fra palestinsk terror som en faktor i konflikten, skriver NGO Monitor. Sammen med andre pro-palestinske organisasjoner, kritiserte Norsk Folkehjelp de israelske likvidasjonene av terrorledere etter drapene på Hamas-lederne Ahmed Yassin og Abdel Aziz al-Rantisi. Erklæringen nevner ikke Hamas-ledernes rolle i terrorangrep på sivile israelere.

I en artikkel fra august 2006 på Norsk Folkehjelps nettsted blir israelske militæraksjoner på Gaza-stripen omtalt som «onde angrep». Det hevdes også at «hundre på hundre av mennesker blir myrdet og drept hver dag». De palestinske rakettangrepene og infiltrasjonsangrepet og kidnappingen av Gilad Shalit (25. juni 2006) som utløste kampene blir ikke nevnt med et ord.

NGO Monitor påpeker at Norsk Folkehjelp ensidig stiller krav til Israel, uten å kreve at palestinerne avslutter deres voldskampanje mot sivile israelere.

Norsk Folkehjelp videreformidler også norske skattepenger til en rekke anti-israelske prosjekter, for eksempel ulike «Stopp Muren»-kampanjer og grupper som oppfordrer til akademisk boikott av Israel.

 

Senter for internt fordrevne flyktninger
Senteret ble etablert av Flyktninghjelpen i 1998. I september 2006 utgav de en rapport sammen med Flyktningehjelpen og BADIL, en radikal palestinsk organisasjon som går inn for «rett til å vende tilbake». Dette er et av de palestinske kravene som fikk fredsprosessen til å bryte fullstendig sammen i år 2000. De gir også aktiv støtte til boikottkampanjer mot Israel.

Senteret for internt fordrevne flyktninger mener sikkerhetsbarrieren på Vestbredden er en «kriminalitet mot menneskeheten» og en «krigsforbrytelse». De tar ikke med i betraktningen den omfattende palestinske terroren som førte til konstruksjonen av barrieren. Barrieren blir omtalt som en «670 kilometer lang mur», selv om bare ca. 3 prosent av barrieren er bygd som «mur».

 

Internasjonale organisasjoner

Leger uten grenser
Både norsk UD og NORAD gir betydelig støtte til Leger uten grenser. Organisasjonen arbeider med barn som har traumatisk stress, men av og til inntar organisasjonen også politiske standpunkt. I mai 2006 kritiserte Leger uten grenser at den internasjonale støtten til de Hamas-kontrollerte selvstyremyndighetene har stanset opp.

 

Palestinske og israelske organisasjoner

Society Voice Foundation (SVC)
NGO Monitor roser arbeidet til SVC, og mener det bidrar til de norske målene for utviklingshjelp til palestinerne. SVC arbeider for å skape en «ikke-volds og likhets kultur» i det palestinske samfunn.

Palestinian Agricultural Relief Committees (PARC)
Organisasjonen opererer en rekke landbruks- og sosiale prosjekter på Vestbredden og Gaza-stripen. Samtidig deltar organisasjonen ofte i anti-israelske kampanjer, inkludert økonomisk boikott og akademisk boikott.

Palestinian Centre for Human Rights (PCHR)
– PCHR anklager Israel rutinemessig for krigsforbrytelser, etnisk rensning og kollektiv avstraffelse, skriver NGO Monitor. De går også inn for diverse boikott-aksjoner av Israel og demonisering av Israel etter Durban-strategien.

Gaza Community Mental Health Programme
NGO Monitor nevner en rekke eksempler hvor denne organisasjonen deltar i politiske kampanjer mot Israel.
– Igjen blir norsk utviklingshjelp misbrukt til å demonisere Israel, til [aktiviteter] som verken fremmer fred, demokrati eller menneskerettigheter, skriver NGO Monitor.

Hebron Rehabilitation Committee (HRC)
– Dette er ikke en menneskerettighetsorganisasjon eller en humanitær hjelpeorganisasjon, men en klart politisk gruppe som har som mål å påvirke statusen til byen Hebron, skriver NGO Monitor. HRC ignorerer den jødiske forbindelsen til Hebron, inkludert forbindelsen til jødedommens nest hellige sted.
– Det er vanskelig å se hvordan HRC fremmer målene om å redusere fattigdom og skape fred, kommenterer NGO Monitor.

MIFTAH
Denne institusjonen skal «fremme demokrati og god administrasjon i det palestinske samfunnet». I en artikkel MIFTAH publiserte 20. april 2006 blir en palestinsk selvmordsbomber omtalt som «uskyldig». Israels politikk blir omtalt som «statsterrorisme» og «apartheid» og amerikanske krav til PA om å stanse terrorangrep blir beskrevet som «uoppnåelige».

B’Tselem
Den israelske organisasjonen overvåker situasjonen for palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen, men er en gruppe med en klar politisk agenda (ekstrem venstre i israelsk politikk).
– Det er derfor problematisk når deres rapporter blir publisert som upolitiske og upartiske menneskerettighetsrapporter, skriver NGO Monitor.

– B’Tselem har blitt et viktig redskap i å fordreie Israels menneskerettighets rulleblad som en del i kampanjen for å demonisere og delegitimere [den jødiske staten]. Ved å gi støtte til B’Tselem deltar Norge i denne prosessen, skriver NGO Monitor.

Les rapporten på engelsk (NGO Monitor)


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart