Statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans regjering vil ikke tillate at Israel deltar på neste NATO-toppmøte i Chicago. (Foto: E.T. Studhalter, swiss-image.ch)
Statsminister Recep Tayyip Erdogan og hans regjering vil ikke tillate at Israel deltar på neste NATO-toppmøte i Chicago. (Foto: E.T. Studhalter, swiss-image.ch)

Tyrkia: – Israel utestengt fra NATO-toppmøte

Den tyrkiske regjeringen vil ikke tillate Israel å få delta på neste NATO-toppmøte i Chicago.

Israel har ikke beklaget aksjonen mot flåteaktivistene i mai 2010, da ni tyrkiske statsborgere ble drept i det de forsøkte å bryte sjøblokaden av Gaza-stripen. Det mener Tyrkia er grunn nok til å nekte landet å delta på neste NATO-toppmøte i Chicago neste måned.

– Vi har ikke gitt vårt samtykke i dette spørsmålet, svarte en tyrkisk regjeringskilde til Reuters på spørsmål om Ankara vil godkjenne Israels deltakelse.

– NATO er en allianse, der noen av NATOs medlemmer hadde ønsket seg Israels deltakelse på toppmøtet som en del av et samarbeidsprogram. Det var designet for å styrke relasjonene med land som ikke er medlemmer, forklarer han.

Israel er sammen med seks andre middelhavsland med i en dialoggruppe, som NATO ønsker å ha tett kontakt med.

 

– Ikke passende
– NATO er en allianse, og selv om Israel ikke er medlem, betyr dets deltakelse […] positiv dialog med NATO og alle dets medlemmer. Og uten å ha løst dette problemet (flåtekonflikten) fant vi det ikke passende å la Israel slippe til, sier kilden videre.

USA har forsøkt å oppfordre til en tilnærming mellom Israel og Tyrkia, men har foreløpig ikke lyktes.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart