Jenteklasse i Ramallah på Vestbredden. (Illustrasjon: D'Arcy Vallance, flickr.com)
Jenteklasse i Ramallah på Vestbredden. (Illustrasjon: D'Arcy Vallance, flickr.com)

Kvinnesaken: Framskritt i Saudi Arabia, tilbakeskritt på Gaza-stripen

Likestillingen tar et aldri så lite steg framover i Saudi Arabia, når kvinner nå får lov til å sykle og kjøre motorsykkel. På Gaza-stripen derimot, får ikke jenter og gutter lenger gå i samme klasse.

Samme dag som Jerusalem Post kunne melde at Hamas’ ledelse hadde gjenvalgt Khaled Mashaal som terrorgruppens leder, bestemte utdanningsdepartementet på Gaza-stripen seg for å segregere gutter og jenter på skolen fra de er ni år gamle.

Fra nå av vil det være ulovlig å ha klasser med begge kjønn representert, selv i FN-eide eller kristne privatskoler, rapporterer Reuters. Kritikerne hevder Hamas forsøker å presse sin tolkning av islam ned over hodene på Gazas innbyggere, mens de selv hevder at loven er i takt med verdiene til det palestinske folk.

– Vi er et muslimsk folk. Vi trenger ikke å tvinge folk til å bli muslimer og gjør det som tjener vårt folk og deres kultur, hevder en juridisk rådgiver i departementet.

Kan kun sykle «for gøy»
Mens likestillingen går tilbake på Gaza-stripen, tar den svært små steg framover i Saudi Arabia. Fra nå av kan landets kvinner, som ifølge FN er de femte minst likestilte i verden, kjøre motorsykkel og sykle. Men begge deler må foregå innenfor begrensede områder, som staten har satt av til formålet. Myndighetene i landet forklarer at kvinner ikke skal kunne bruke sykkelen eller motorsykkelen som transportmiddel, men «kun for underholdning», skriver AP.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart