Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Hamas’ popularitet øker på Vestbredden

Hamas-leder Khaled Mashaal høster popularitet på Vestbredden. (Foto: Wikimedia Commons)
Hamas-leder Khaled Mashaal høster popularitet på Vestbredden. (Foto: Wikimedia Commons)
To av tre palestinere på Vestbredden mener Hamas’ øverste leder Khaled Mashaal har fremstått positivt under Gaza-krigen i sommer. Bare 13 prosent sier det samme om PA-president Mahmoud Abbas.

For første gang på mellom tre og fire år viser en meningsmåling på Vestbredden at støtten til Hamas har økt til et nivå som overgår støtten til Fatah. Det skriver The Media Line.

I denne meningsmålingen gir 31 prosent av respondentene sin støtte til Hamas, og bare 25 prosent til Fatah. Fatah har tidligere hatt 40 prosent oppslutning, og Hamas 20 prosent.

 

Negative til Abbas’ håndtering av krigen

Undersøkelsen ble utført av Arab World for Research and Development (AWRAD) i løpet av de to første ukene av militæroperasjonen i Gaza i sommer, med 300 respondenter fra den allmenne palestinske befolkningen på Vestbredden og 150 utvalgte respondenter som defineres som opinionsledere i den palestinske samfunnsdebatten på Vestbredden.

Responsen på spørsmålene om hvordan lederne for Hamas og Fatah har fremstått under krigføringen i sommer, kan bidra til å forklare forskyvningen i oppslutningen.

66 prosent av den palestinske befolkningen på Vestbredden sier at de mener Khaled Mashaal har fremstått på en positiv måte under Gaza-krigen i sommer, mens bare 13 prosent sier det samme om Mahmoud Abbas.

Gruppen av opinionsledere var gjennomgående uenige med den øvrige befolkningen i at Mashaal har fremstått positivt, men enige i at Abbas har fremstått negativt og ikke gjort noen god jobb.

 

Mener Fatah kan være langvarig svekket

AWRADs direktør Nader Saeed sier han tror Hamas’ oppslutning vil gå tilbake til det tidligere nivået i løpet av kort tid, og at den tidligere statsministeren i Gaza, Ismail Haniyeh, snart vil gjenvinne sin posisjon som den mest populære lederskikkelsen i Hamas.

Han mener det er et mer åpent spørsmål om Abbas og Fatah vil kunne klare å gjenvinne sin popularitet på Vestbredden. Saeed tror de vil ha mistet oppslutning for lang tid fremover fordi de oppfattes å ha vært for inaktive under krigføringen.

– Jeg tror ikke de vil kunne vende tilbake til den samme oppslutningen som før krigen, sier Saeed.

Hani Al-Basoos, som bor i Gaza og er analytiker innen sikkerhetsspørsmål og politikk, sier derimot at han tror både Mashaals personlige popularitet og Hamas’ ekte oppslutning har en mulighet for å bli varig. Han forklarer Mashaals popularitet med at han befinner seg i eksil i Qatar, og dermed har kunnet være mer synlig i mediebildet enn Hamas-lederne i Gaza. Hamas’ økte popularitet forklarer han slik:

– På grunn av Hamas’ evne til å kjempe mot okkupasjonsstyrkene økte populariteten, og dersom vi hadde hatt valg nå, ville Hamas mest sannsynlig ha vunnet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart