Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel og Tyrkia svært nær avtale

Israels president Shimon Peres ønsket i desember 2009 den nye tyrkiske ambassadøren Ahmet Oguz Celikkol velkommen (Foto: Israelsk UD, Flickr)
Israels president Shimon Peres ønsket i desember 2009 den nye tyrkiske ambassadøren Ahmet Oguz Celikkol velkommen (Foto: Israelsk UD, Flickr)
De diplomatiske forbindelsene mellom Israel og Tyrkia har vært frosset siden Mavi Marmara-bordingen i 2010. Snart kan de være tilbake til det normale.

I går, torsdag 7. april, holdt representanter fra de to landene en ny runde med forhandlinger i et nytt forsøk på å normalisere forholdet.

Det var Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu som informerte om samtalene da han uttalte seg til pressen i Tyrkias hovedstad Ankara torsdag ettermiddag, ifølge Times of Israel.

– Møter med Israel har funnet sted den siste tiden og vil fortsette i dag. Dersom våre krav blir mottatt med velvilje, vil de neste stegene være klare og de nødvendige offentlige kunngjøringene vil bli gjennomført, skal Davutoglu ha sagt.

Jerusalem Post skriver fredag at tyrkisk UD har kunngjort at partene er svært nær enighet om gjenopprettelse av normale diplomatiske forbindelser, og at avtalen vil bli undertegnet på det neste møtet, som vil finne sted veldig snart.

Tyrkisk UD meldte også at torsdagens samtaler har vært gjennomført i London mellom den israelske statsministerens spesialutsending Joseph Ciechanover, fungerende formann i det nasjonale sikkerhetsrådet i Israel, general Jacob Nagel og den tyrkiske representanten Feridun Sinirliolu.

I forrige uke var Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i USA der han møtte representanter fra jødiske organisasjoner. Da skal han ha sagt at han forventet positive resultater fra samtalene med Israel.

De siste månedene har det kommet flere meldinger om nye samtaler og nært forestående gjenopprettelse av normale forbindelser mellom landene, uten at det har blitt noe endelig gjennombrudd.

Etter Mavi Marmara-bordingen i mai 2010, der ni tyrkiske jihadister døde etter at de forsøkte å drepe de israelske marinesoldatene som bordet skipet, krevde Tyrkias nåværende president Erdogan at Israel måtte innfri følgende tre krav før Tyrkia ville gjenopprette diplomatiske forbindelser: En israelsk beklagelse, kompensasjon og heving av Gaza-blokaden.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu beklaget i en telefonsamtale med Erdogan i 2013 at liv gikk tapt og eventuelle feil som måtte ha blitt begått. Partene skal senere ha kommet til enighet om kompensasjon, men Gaza-kravet har ikke blitt innfridd, og vil neppe bli det så lenge Hamas vil importere våpen for å kunne drive krig mot Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart