Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Israel vil knuse Hamas fullstendig i en eventuell ny krig

Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons.)
Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons.)
- Israel vil heve blokaden og gjenoppbygge Gazastripen så snart rakettangrep og graving av tunneler blir avsluttet, sier Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman til palestinsk avis.

I et intervju publisert mandag 24. oktober i den arabiske avisen Al-Quds kom Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman med en kraftig advarsel til Hamas.

– Israel har ingen interesse av å starte en ny krig, men dersom Hamas-regimet på Gazastripen tvinger Israel til å svare, vil det bety slutten på Hamas, sa han.

Avigdor Lieberman er også partileder for Israel Beiteinu (Israel er vårt hjem). En eventuell ny krig mellom Israel og Hamas vil være den fjerde siden 2008.

Al-Quds er en den største dagsavisen på Vestbredden og i den østlige delen av Jerusalem. Flere israelske aviser refererer samme dag fra intervjuet, inkludert Times of Israel og Yedioth Aharonoth.

 

Ingen interesse av å overta Gaza

Lieberman understreket at Israel ikke har noen interesse av å starte en ny offensiv for å ta tilbake kontrollen over Gazastripen, men dersom Hamas på nytt starter krig mot Israel, vil det være for siste gang. – Vi vil i så fall knuse dem fullstendig, advarte han.

Når Lieberman sier at Israel ikke vil ta tilbake kontrollen over Gazastripen, blir det tolket som en endring hos ham. De siste årene har han gjentatte ganger sagt at den eneste måten å få en slutt på rakettangrepene fra Gaza, er ved at Israel tar full kontroll over området.

– Det finnes ekstremt radikale grupper på Gazastripen som har ødeleggelsen av Israel som høyeste prioritert, men jeg vil være helt tydelig: Dersom de tar en avgjørelse om å stanse graving av tunneler, smugling av våpen og rakettskyting mot oss, vil vi være de første investorene i rehabiliteringen av Gazastripen. Vi kommer til å være først i å investere i en havn, en flyplass og et industriområde med flere tusen arbeidsplasser. Gaza kan en dag blir det nye Hong Kong eller Singapore, sa Lieberman.

Israelske tjenestemenn har tidligere uttrykt støtte for å hjelpe til med å bygge en ny havn på Gazastripen, forutsatt at Israel kan ha overordnet kontroll for å hindre våpenimport.

Lieberman anklaget Hamas for å ha investert over en halv milliard dollar i militær infrastruktur i Gaza de siste årene, samtidig med at gjenoppbyggingen av ødelagte palestinske hjem etter krigen i 2014 har skjedd «i sneglefart”.

Han benektet at Israel og Hamas har direkte dialog.

 

Kritiserer Abbas

Lieberman sa han er positiv til en tostatsløsning av den israelsk-palestinske konflikten. – Jeg anerkjenner tostatsløsningen og støtter den, men jeg mener problemet ligger hos den palestinske ledelsen og ikke hos Israel. Jeg mener at prinsippet ikke bør være land for fred. Jeg foretrekker en utveksling av territorier og befolkning. Jeg forstår ikke hvorfor vi trenger Umm el-Fahm. Befolkningen der ser på seg selv som palestinere, og anerkjenner ikke Israel som en jødisk stat. Jeg viser til sjeik Raed Salah (leder for den nordlige grenen av den islamistiske organisasjonen Islamic Movement) og andre som identifiserer seg selv som palestinere. Derfor sier jeg til dem: Bli en del av den palestinske staten!

Lieberman mener at store israelske bosetningsområder på Vestbredden som for eksempel Ma’ale Adumim, Givat Ze’ev, Gush Etzion og Ariel kommer til å forbli en del av Israel i en eventuell avtale med palestinerne.

I intervjuet kritiserte Lieberman PA-president Mahmoud Abbas. – Problemet er ikke Jerusalem eller ekstremisme. Problemet ligger hos Abbas fordi han nekter å underskrive på en endelig avtale. En slik avtale krever en annen person som er i stand til å ta vanskelige avgjørelser som gjelder den arabiske verden, palestinerne og Jerusalem. Jeg forventer at en sluttavtale vil bli som et jordskjelv (for palestinerne) fordi den vil åpne et nytt kapittel i våre relasjoner med resten av Midtøsten og den arabiske verden. Abbas er ikke i stand til å selge en slik avtale til folket, sa Lieberman.

De palestinske selvstyremyndighetenes leder Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)
Palestinernes president Mahmoud Abbas. (Foto: Cabinet Office UK / Flickr.com.)

Ifølge Lieberman er korrupsjonen hos de palestinske selvstyremyndighetene det som plager palestinere aller mest.

– Når var den siste gangen Abbas besøkte Nablus eller Tulkarm, spurte Liberman. Han har ikke vært der på ti år, men til London, Paris, New York og Moskva reiser han stadig. Dersom det palestinske presidentvalget blir avholdt i dag, vil han uten tvil bli avsatt, sa Lieberman.

Forsvarsministeren unngikk å svare direkte på spørsmål om hvem han tror kan erstatte Abbas, men gjorde det klart at det finnes kandidater som er kvalifisert.

 

Ny rakett skutt mot Israel

Samme dag som intervjuet med Lieberman ble publisert, kunne alarmen høres på den israelske siden av Gaza-grensen. Årsaken var en rakett som ble avfyrt mot Israel fra Gazastripen.

Ifølge IDF nådde raketten trolig ikke fram til israelsk territorium, men slo ned og eksploderte inne på det Hamas-kontrollerte området, skriver Yedioth Aharonoth. Det har ikke blitt meldt om skader etter rakettangrepet.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart