Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel og Tyrkia utnevner nye ambassadører

Israelsk og tyrkisk flagg. (Illustrasjonsfoto: Privat via Jerusalem Post)
Israelsk og tyrkisk flagg. (Illustrasjonsfoto: Privat via Jerusalem Post)
Normaliseringsprosessen er i gang etter at både Israel og Tyrkia offisielt har utnevnt hver sine ambassadører.

Det israelske utenriksdepartementet utnevnte på tirsdag landets nye ambassadør til Tyrkia. Dette kommer som en naturlig følge av at landene har gjenopprettet diplomatiske forbindelser. Diplomaten Eitan Na’eh er Israels første ambassadør til Tyrkia siden 2011, forteller Times of Israel.

Utnevnelsen av Na’eh skjedde i etterkant av Tyrkias kunngjøring om at ambassadør Kemal Okem skulle representere landet i Israel. Denne kunngjøringen er nå blitt offisiell.

Forholdet mellom Israel og Tyrkia ble surt etter det tyrkiske skipet Mavi Marmara forsøkte å bryte sjøblokaden av Gaza i 2010. Israelske soldater som bordet skipet, ble møtt med voldelig motstand.

I sommer gjenopprettet landene forbindelsene ved å undertegne en avtale. En del av avtalen var at Israel skulle betale omlag 160 millioner kroner som kompensasjon til familiene av tyrkerne som ble drept i konfrontasjonen med israelske soldater ombord på Mavi Marmara. Til gjengjeld skulle individuelle israelske statsborgere ikke holdes kriminelt eller finansielt ansvarlige for hendelsen.

Tidligere denne måneden skrev landene under på en gassavtale, som viser hvor godt normaliseringsprosessen er i gang.

Israels president Shimon Peres ønsket i desember 2009 den nye tyrkiske ambassadøren Ahmet Oguz Celikkol velkommen (Foto: Israelsk UD, Flickr)
Israels president Shimon Peres ønsket i desember 2009 den nye tyrkiske ambassadøren Ahmet Oguz Celikkol velkommen (Foto: Israelsk UD, Flickr)

Den israelske ambassadøren Na’eh ble født i Haifa og ble del av utenriksdepartementet i 1991.

I løpet av hans lange karriere har Na’eh spesialisert seg innenfor Tyrkia, ifølge en uttalelse fra utenriksdepartementet. I 1993 var han stasjonert i Ankara som andre- og førstesekretær.

Fra 1997 til 1999 tjente Na’eh som visegeneralkonsul for presse og informasjon ved det israelske konsulatet i Chicago. Senere jobbet han som leder for den tyrkiske, greske og kypriotiske avdelingen i Jerusalem.

Eitan Na’eh har også vært Israels ambassadør i Azerbaijan fra 2001 til 2005, og ble senere seniordirektør i nasjonalsikkerhetsrådet innenfor statsministerens kontor.

Siden 2013 har Na’eh tjent som viseambassadør i London, hvor han opparbeidet seg mye erfaringen innenfor økonomi, politikk og offentlig diplomati.

Dagen etter at Israel kunngjorde deres ambassadør, erklærte også tyrkiske myndigheter at Kemal Okem blir deres ambassadør til Israel, ifølge Times of Israel.

Okem er spesialist innenfor utenrikspolitikk og skal stå svært nær Erdogan.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart