Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

IDF: – Liten fare for krig i 2017

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og IDF-mannskaper. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu og IDF-mannskaper. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Men uventede hendelser kan tenne gnister i konfliktene med Hizbollah og Hamas.

Pågående krig og opptøyer i arabiske naboland har svekket Israels fiender. Dermed er sannsynligheten for at landet blir involvert i krig i 2017 forholdsvis liten, sier en høytstående offiser i det israelske forsvaret, ifølge Times of Israel.

IDF tror at verken den libanesiske terrororganisasjonen Hizbollah eller terrorgruppa Hamas på Gaza-stripa er interesserte i ny konflikt med Israel på kort sikt. Hizbollah er dypt involvert i den syriske borgerkrigen, hvor de støtter Bashar Assads tropper. Hamas har mistet mye av støtten de hadde utenfor Gaza. Likevel advarte offiseren at en uventet «dynamisk opptrapping» alltid kan utgjøre en risiko for ny konflikt.

Terrorister fra Hamas. (Illustrasjonsfoto: IDFs blogg)
Terrorister fra Hamas. (Illustrasjonsfoto: IDFs blogg)

Det har gått ti år siden Israels krig med Hizbollah. Den andre Libanon-krigen varte i en måned. Siden den gang har landet også kjempet mot Hamas i tre kriger. Forrige krig med den palestinske terrorgruppa var i 2014.

IDF-kilden viste fram et bilde av Hizbollahs militære parade, hvor flere pansrede personellkjøretøy av typen M113 ble vist fram. Han hevder at disse amerikanske kjøretøyene er overtatt fra libanesiske bevæpnede styrker.

– Vi deler denne informasjonen med andre land, deriblant USA, selvsagt, sa tjenestepersonen.

– Jeg kan til og med si at vi kjenner igjen disse spesifikke pansrede personellkjøretøyene med noen av parametrene som vi kjenner til. Disse ble gitt til de libanesiske bevæpnede styrkene. Det er ingen antagelse, fortalte han reporterne.

Den pansrede personellkjøretøyet M113 ble først tatt i bruk av USA i 1962 under Vietnam-krigen. Siden den gang har det blitt modifisert og tilpasset, og det er ett av de mest brukte militære kjøretøyene gjennom alle tider. Rundt 80 000 M113-kjøretøy er produsert og brukt av over 50 land i hele verden.

Det libanesiske forsvaret har mer enn 2000 M113-kjøretøyer. Tobias Schneider, en forsvarsanalytiker, har spekulert på Twitter om de pansrede personellkjøretøyene som ble vist fram av Hizbollah, kommer fra det libanesiske forsvaret. Denne påstanden blir benektet av Pentagon.

– Det libanesiske forsvaret har uttalt offentlig at M113-kjøretøyene som ble framstilt på Internett aldri var en del av deres utstyrsliste, sier en tjenesteperson fra Pentagon til Washington Post.

– Det stemmer med vår første vurdering: at de pansrede personellkjøretøyene som Hizbollah har i Syria mest sannsynlig ikke kommer fra det libanesiske forsvaret. Vi arbeider tett med våre kolleger i Pentagon og i etterretningssamfunnet for å løse denne saken, legger han til.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart