Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)

Israel skeptisk til palestinsk samarbeidsavtale

Den nye avtalen innebærer ikke anerkjennelse av Israel eller avvæpning av Hamas.

Israel er skeptisk til den nye samarbeidsavtalen mellom Fatah og Hamas, som ble signert torsdag 12. oktober. Etter ti år med splid mellom de palestinske fraksjonene skal de nå være enige om forsoning. Men avtalen innebærer ikke en anerkjennelse av Israel fra Hamas. Terrorgruppen skal heller ikke avvæpnes, skriver Yedioth Aharonoth.

– Enhver forsoning mellom de palestinske selvstyremyndighetene [Fatah] og Hamas må innebære at internasjonale avtaler og Midtøsten-kvartettens betingelser blir fulgt. Det handler først og fremst om anerkjennelse av Israel og avvæpning av Hamas, skriver statsministerens kontor i en uttalelse til samarbeidsavtalen.

Israel har satt en rekke betingelser som de mener må oppfylles før de vil anerkjenne en slik avtale. Blant annet at Hamas slutter å grave terrortuneller inn i Israel, at de slutter å produserer raketter, at de slutter terrorangrepene mot Israel og at de løslater de israelske borgerne og soldatene som holdes fanget av terrorgruppen.

– Israel holder Hamas ansvarlig for alle terrorhandlinger fra Gazastripen så lenge de ikke blir avvæpnet, men fortsetter å ha Israels utslettelse som mål. Israel insisterer på at palestinske myndigheter (PA) ikke må tillate noen form for base for Hamas-terrorister i de PA-kontrollerte områdene i Judea og Samaria, eller i Gaza, hvis PA tar ansvaret for sitt territorium alvorlig, skriver statsministerens kontor videre.

– Israel vil følge med på utviklingen og vil handle deretter, konkluderer uttalelsen.

Arbeiderpartipolitiker og tidligere utenriksminister Tzipi Livni sier Egypts involvering i avtalen, og at PA slipper inn på Gaza, kan være positivt. Men hun understreker at så lenge Hamas fortsetter å være en væpnet terrororganisasjon, vil den palestinske forsoningen på mange måter bli en legitimering av Hamas og terrorismen deres.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart