Bildet viser rasende palestinere som hindrer en bil med fem UNRWA-ansatte fra å forlate hotellområdet i Gaza. (Foto: Youtube/I24news)
Bildet viser rasende palestinere som hindrer en bil med fem UNRWA-ansatte fra å forlate hotellområdet i Gaza. (Foto: Youtube/I24news)

Utenlandske UNRWA-ansatte flyktet fra Gazastripen til Israel etter trusler fra palestinere

Sjefen for FNs hjelpeorganisasjon på Gazastripen krever at Hamas-myndighetene beskytter ledelsen mot rasende palestinere.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Mandag 1. oktober ble ni utenlandske ansatte i UNRWA evakuert i all hast fra Gazastripen til Israel gjennom grensestasjonen Erez.

Ifølge Matthias Schmale, som leder UNRWAs arbeid på Gazastripen, ble beslutningen om å evakuere de ni personene tatt etter at rasende palestinere samme dag i en «truende» og «farlig» konfrontasjon utenfor hotellet Al Deira i Gaza by i rundt en time hadde omringet og blokkert en bil med fem UNRWA-ledere.

Denne hendelsen kommer i tillegg til at demonstranter, etter oppfordring fra de UNRWA-ansattes fagforening, i åtte av de ti siste dagene har hindret rundt 300 ansatte å komme inn på kontorene sine i hovedkvarteret. Det skal også ha kommet «alvorlige» trusler mot ledere i UNRWA, kunne Schmale fortelle fra Gazastripen i en telefonsamtale med Times of Israel tirsdag kveld.

Matthias Schmale, sjef for UNRWA på Gazastripen. (Foto: Twitter)
Matthias Schmale, sjef for UNRWA på Gazastripen. (Foto: Twitter)

– Jeg satt i et møte med noen av mine kvinnelige ledere på et hotell i Gaza by da mine sikkerhetsfolk sa at en gruppe demonstranter fra fagforeningen hadde samlet seg utenfor. Vi tok umiddelbart med oss eiendelene og forlot hotellet. Alle bilene unntatt én klarte å komme seg vekk. Den ble omringet av demonstrantene. Politiet fra Hamas ankom og etter en time åpnet de en passasje slik at bilen kunne forlate området. Dette var en truende og alvorlig situasjon som tvang oss til å gjøre det vi hadde vurdert, nemlig å sende ikke-vitale ansatte til en tryggere lokasjon, og for å gi styresmaktene her, hvis jeg kan si det, en tydelig beskjed om at de må beskytte FN-organisasjonen, og å sikre tilgangen til våre kontorer. Vi kan ikke bli jaget rundt på Gazastripen, sa Schmale til den israelske nettavisen.

Han kunne også fortelle at etter hendelsen tok han kontakt med COGAT, avdelingen i det israelske forsvarsdepartementet som har ansvar for forbindelsen med palestinere på Vestbredden og Gazastripen og med internasjonale organisasjoner, og bad om å få en spesiell tillatelse til å evakuere de ni UNRWA-ansatte.

Til tross for at Erez egentlig var stengt under den jødiske høytiden Sukkot, ble grensestasjonen åpnet spesielt for de ni UNRWA-medarbeiderne.

– Vi har faktisk gode, pragmatiske arbeidsforhold med COGAT, og de godkjente raskt vår søknad om å få sende de ansatte ut av Gaza, sa Schmale.

– De UNRWA-ansattes fagforening har de siste dagene protestert mot oppsigelser og andre vedtak vi gjorde forrige måned ved å blokkere tilgangen til våre kontorer. Vi har bare vært i stand til å komme inn to av de ti siste dagene. Jeg forstår frustrasjonen blant folkene som har mistet jobbene eller har fått redusert stilling fra fulltid til deltid, men vi må kunne fungere og gjøre arbeidet vårt, la han til.

Ledelsen i UNRWA krever bedre beskyttelse. (Skjermdump fra Youtube/I24news)
Ledelsen i UNRWA krever bedre beskyttelse fra Hamas-regimet på Gazastripen. (Skjermdump fra Youtube/I24news)

På grunn av lavere donasjoner til FN-organisasjonen bestemte ledelsen i juli å si opp 113 ansatte på Gazastripen og å tilby 584 fulltidsansatte redusert arbeidstid. Den viktigste årsaken er at USA har kuttet 2,5 milliarder kroner i planlagt finansiering. For noen uker siden vedtok Trump-administrasjonen å kutte all støtte til UNRWA. USA har over mange tiår bidratt med nesten 30 prosent av UNRWAs budsjett. Amerikanerne sier de vil kanalisere støtten til palestinerne på andre måter.

Årsaken til den amerikanske misnøyen er måten UNRWA fungerer på, blant annet ved at flyktningstatus går i arv til stadig nye generasjoner med palestinere. Som MIFF har påpekt i en årrekke bidrar ikke UNRWA til å løse det palestinske flyktningproblemet. Tvert imot holder UNRWA liv i problemet og forsterker det.

De UNRWA-ansattes fagforening på Gazastripen er svært uenig i endringene og har organisert flere demonstrasjoner og oppfordret til streiker.

Amir al-Mishal, som leder UNRWAs fagforening, fortalte onsdag til Al-Ghad TV, en arabisk-språklig nyhetskanal med base i London, at flere «opptrappende tiltak» mot ledelsen i UNRWA vil bli kunngjort på en pressekonferanse torsdag.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart