Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Menneskerettighetsaktivist: – Moralsk urettferdig med et eget flyktningbyrå kun for palestinere

Menneskerettighetsaktivist Calev Michael Myers mener overføringen til UNRWA må stanses. (Foto: Wikipedia)
Menneskerettighetsaktivist Calev Michael Myers mener overføringen til UNRWA må stanses. (Foto: Wikipedia)
Calev Michael Myers presenterer fem grunner til at pengestrømmen til UNRWA bør stoppes.

Den israelske menneskerettighetsaktivisten og advokaten Calev Michael Myers skriver i en blogg på Times of Israel at USA burde slutte å bruke penger på FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA). Calev driver den ideelle organisasjonen Jerusalem Institute of Justice. På bloggen sin skriver han at «amerikanske skattebetaleres penger kastes bort». USA er UNRWAs største bidragsyter med 380 millioner dollar i et budsjett på nesten én milliard dollar.

Norge kuttet i 2015 støtten til UNRWA med 25 millioner kroner, men er fortsatt den 10. største bidragsyteren med rundt 300 millioner kroner i årlig støtte.

UNRWA ble opprettet i 1950 for å hjelpe palestinske arabere på flukt etter krigen i 1948 mellom den nye staten Israel og dens arabiske naboer. Meningen var at organisasjonen skulle være et midlertidig tilbud frem til de palestinske araberne var blitt integrert inn i nye land. UNRWA har istedenfor utviklet seg til å bli en nærmest permanent flyktningindustri med middelmådige tjenester innenfor skole og helse for millioner av palestinske arabere, skriver Myers på bloggen sin.

Selv om det er brukt milliarder av dollar i bistand gjennom seks tiår, har organisasjonen ført til få framsteg i livene til millioner av palestinere under deres tilsyn. Rundt 65 prosent av palestinske flyktninger lever i fattigdom, som bare ble forverret for enkelte etter at Israel trakk seg ut av Gazastripen i 2005. Myers mener det er spesielt fem grunner som gjør at pengestrømmen må stoppes:

1. Mangler et juridisk mandat

Et eget flyktningbyrå kun for palestinere er juridisk uholdbart og moralsk urettferdig. Faktisk, alle andre flyktninger i verden – 130 millioner siden 2. verdenskrig – er ivaretatt av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). UNHCR har et spesifikt mandat om å integrere flyktninger inn i landene hvor de har bosatt seg for å unngå å skape generasjoner av mennesker avhengig av utenlandsk bistand. UNRWA gjør akkurat det motsatte ved å bruke flyktningstatus på tredje og fjerde generasjons palestinere, som aldri er blitt fordrevet. Som et resultat av det har antallet «palestinske flyktninger» økt fra rundt 700.000 i 1950 til fem millioner i dag.

2. Interessekonflikter

FNs høykommissær for flyktninger unngår å ansette mennesker som får bistand for å slippe interessekonflikter, mens UNRWA hovedsakelig er bemannet av palestinere som har en interesse i å opprettholde og utvide systemet. Og for å gjøre vondt verre har de alt for mange ansatte i forhold til behovet. UNRWA har én person ansatt for hver 182. palestinske flyktning de har registrert, mens høykommissæren for flyktninger til sammenligning har én ansatt per 5500. flyktning de beskytter.

3. Feiltolkning av flyktningestatus

Rundt to millioner arabiske palestinere lever i området vest for Jordanelva, inkludert Vestbredden og Gazastripen, og er registrert av UNRWA som flyktninger fra Palestina. Problemet er at disse flyktningene ikke kan regnes som flyktninger fra palestina, når de allerede bor i de palestinske selvstyreområdene. De aller fleste av dem er født ved sitt nåværende bosted og har aldri vært på flukt. Denne forskrudde logikken har gjort at tusenvis av syrere av palestinsk opphav kan registrere seg hos UNRWA, til tross for at de fleste av dem er født i Syria og bodd der fram til borgerkrigen startet. En slik særbehandling får ikke andre syriske flyktninger.

4. Radikalisering av uskylden

UNRWAs lærebøker bygger i stor grad på Hamas´ ideologi, som systematisk indoktrinerer elevene i voldelig jihad. Skolene har også periodevis hatt seremonier for å hedre «shahids/martyrer», eller de som har utført terrorangrep. Det er også blitt avslørt at UNRWAs skoler i Gaza er blitt brukt som ammunisjonslager for Hamas ved tre forskjellige anledninger i 2014. I ett tilfelle valgte UNRWAs tjenestemenn å levere de konfiskerte rakettene tilbake til Hamas.

5. UNRWAs tilknytning til terrorisme

Hamas-fraksjonen har vunnet de tre siste valgene av de ansattes forening innen UNRWA, som betyr at flesteparten av de ansatte er medlemmer av, eller støtter, Hamas. Det utgjør et betydelig problem, fordi Hamas´ leder Khaled Mash’al har innrømmet at Hamas ofte bruker penger som skulle gått til å gjenoppbygge sivil infrastruktur på militære investeringer istedenfor.

Den amerikanske regjeringen må revurdere sin finansiering av UNRWA. Ileana Ros-Lethinen (Republikaner) begynte prosessen med sin UNRWA Anti-Terrorism Act i 2014. Men amerikanske tjenestemenn kunne gått ett skritt lenger ved å nekte å fornye UNRWAs mandat når det går ut i juni 2017, og gi høykommissæren for flyktninger ansvaret for de palestinske flyktningene. Alle UNRWAs operasjoner vest for Jordanelva kunne blitt overført til de palestinske selvstyremyndighetene.

Amerikanske skattebetalere og den gjennomsnittelige palestiner sitter igjen med så og si ingenting for alle millionene som har kommet inn til UNRWA. Den amerikanske regjeringen og andre bidragsytere må kreve nye løsninger, avslutter Myers.

Les artikkelen: Palestinerne blir de skadelidende for norsk dobbeltstandard

Innkjørselen til en flyktningleir under UNRWA-kontroll på Vestbredden. Nøkkelen er palestinernes symbol for kravet om å vende tilbake til sine forfedres eiendommer i det som i dag er Israel. (Foto: Beautiful Faces of Palestine, flickr.com)
Innkjørselen til en av UNRWAs flyktningeleirer på Vestbredden. (Foto: Beautiful Faces of Palestine)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart