Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Avis: Hamas har beordret stans i angrepene på grensen

Palestinere på Gazastripen forsøker å rive ned sikkerhetsbarrieren mellom Gaza og Israel. (Foto: IDF)a
Palestinere på Gazastripen forsøker å rive ned deler av sikkerhetsbarrieren mellom Gaza og Israel. (Foto: IDF)
Både Hamas og Islamsk Jihad har bedt sine medlemmer om å stanse volden.

De militante terrorgruppene på Gazastripen, som er dominert av Hamas og Islamsk Jihad, har beordret sine medlemmer om å slutte å sende brannbomber over grensen til Israel, skriver den palestinske avisen al-Quds.

Det siste året har slike brannbomber, som sendes over grensen med ballonger og drager, forårsaket nesten 2000 branner på israelsk territorium.

Terrorgruppene har også sendt ut en ordre til sine medlemmer om at de skal stanse alle nattlige aktiviteter langs grensen mot Israel, i tillegg til at de ikke lenger skal bruke eksplosiver i forbindelser med opptøyene langs grensen. De nye direktivene kommer som et direkte resultat av de pågående forhandlingene mellom Israel og Hamas, hvor Egypt og FN er meklere.

Til tross for at det titt og ofte har kommet til konfrontasjon mellom Israel og de palestinske terrorgruppene på Gaza, som da et israelsk bolighus ble truffet av en rakett, har partene i lengre tid deltatt i samtaler om å komme fram til en langvarig våpenhvile. Hamas-leder Ismail Haniyeh sier forhandlingene mellom partene er positive og går framover.

– En felles forståelse om våpenhvile og lettelse av blokaden går framover. I går fikk vi en tidsplan for gjennomføring av mange av utfordringene som er en del av avtalen, sier Hamas-lederen til den palestinske avisen al-Istiqlal.

Ismail Haniyeh taler under en støttemarkering for palestinske fanger. (Foto: Joe Catron/Flickr)
Ismail Haniyeh taler under en støttemarkering for palestinske fanger. (Foto: Joe Catron/Flickr)

Haniyeh sier også at det er aktuelt med en avtale om fangeutveksling mellom Hamas og Israel. Hamas har flere israelske statsborgere i sitt fangenskap, i tillegg til at de har likene til flere savnede israelske soldater.

Ifølge Hamas vil noe av enigheten med Israel bli implementert før valget i Israel 9. april, mens andre ting vil bli gjennomført etter valget. Det er allerede klart at fiskesonen for palestinske fiskere er utvidet til 15 nautiske mil utenfor Gazastripen. Ikke siden begynnelsen på den Andre intifada har det vært åpnet for fiske så langt ute i Middelhavet. Målet er å bedre de økonomiske forholdene på den palestinske enklaven.

Andre punkter i våpenhvileavtalen er en lettelse i restriksjonene på eksport av varer fra Gaza, en forbedring av strømkapasiteten og prosjekter som skal få ned arbeidsledigheten. Blant annet skal en ny strømlinje fra Israel og inn på Gaza skal komme på plass innen seks måneder.

Ikke alle skal være fornøyd med at forhandlingene. Det er kommet rapporter om at deler av Islamsk Jihad, som finansieres av Iran, har planer om å gjennomføre et angrep mot Israel i et forsøk på å sabotere forhandlingene.

Fiskebåter ved havnen i Gaza by. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Israel har igjen utvidet fiskesonen for palestinske fiskere. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart