Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Gaza får rent drikkevann med israelsk teknologi

Innbyggerne i Abasan al-Kabira på Gaza får smake på vannet fra Watergen. (Foto: Damour for Community Development)
Prøveprosjekt på Gazastripen for å gi innbyggerne bedre tilgang på rent drikkevann.

Gjennom mange år har Israel brukt sin innovative kraft til å løse flere av verdens store utfordringer. Over hele verden brukes israelsk teknologi til å håndtere humanitære kriser og til å fremme samfunnsutvikling. Spesielt for tilgangen på rent drikkevann har israelsk teknologi gjort et stort bidrag.

Nå har det israelske selskapet Watergen lansert et pilotprosjekt i nabolaget Abasan al-Kabira på Gazastripen, for å løse utfordringen med tilgangen på rent drikkevann i den palestinske enklaven, skriver avisen Jerusalem Post.

Et grunnvannsreservoar ved kysten er Gazas viktigste vannkilde, men denne kilden har de siste tiårene blitt ødelagt som følge av overutvinning. Som et resultat av forurensing er over 90 prosent av kilden uegnet som drikkevann. Dermed er innbyggerne ofte avhengig av dyre alternativer som flaskevann.

Watergen sin løsning er enkel: Den fanger opp fuktighet og gjør luften om til rent drikkevann, gjennom en atmosfærisk vanngenerator (AWG). En slik maskin kan produserer opp til 800 liter med rent drikkevann om dagen. Alt den trenger er tilgang på strøm. Maskinen kommer også med solcellepanel.

Watergen kan produsere opp til 800 liter med rent drikkevann om dagen. Alt den trenger er tilgang på strøm.

Vannmaskinen gjør luft om til vann ved å bruke en rekke filtre som renser luften. Etter at luften er sugd inn i maskinen, blir den avkjølt. Fuktigheten som oppstår blir behandlet og gjort om til rent drikkevann. Maskinen bruker en varmeveksler av plast istedenfor aluminium, noe som bidrar til å redusere produksjonskostnadene kraftig. Derfor blir den et lønnsomt alternativ.

Utplasseringen av maskinen er et samarbeid mellom Watergen, israelske Arava Institute for Environmental Studies, den palestinske organisasjonen Damour for Community Development og byen Abasan al-Kabira.

«I samsvar med vår tro på at ethvert menneske, uansett rase, kjønn eller religion har en fundamental rett på rent drikkevann, så ønsker vi å hjelpe noen av Israels naboer med tilgang på ferskvann, en ressurs det er mangel på i Gaza», skriver den israelske selskapet Watergen i en pressemelding.

Gazas Coordination and Liaison Administration (CLA) sørget for at maskinen ble overlevert fra Israel til Gaza gjennom grenseovergangen Kerem Shalom. CLA sier de ønsker å bidra til å bedre vannsituasjonen på Gaza.

Det statlige israelske vannselskapet Mekorot gravde i fjor ned et nytt rør fra Israel for å kunne øke forsyningen av rent drikkevann til Gazastripen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart