Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Kvinner på Gaza kan ikke lenger reise uten tillatelse fra en mannlig verge

En kvinne på Gazastripen ber før hun skal krysse grenseovergangen Rafah inn til Egypt i august 2017. Kvinnen skulle på en pilgrimsreise til Mekka i Saudi-Arabia. Nå har en shariadomstol på Gaza besluttet at ingen kvinner kan reise fra Gazastripen uten tillatelse fra ektemann eller en mannlig verge.
Et kraftig tilbakeskritt i rettighetene til kvinner i den Hamas-kontrollerte enklaven.

En Hamas-styrt islamsk domstol på Gazastripen har bestemt at kvinner nå trenger tillatelse fra en mannlig verge for å kunne reise, skriver The Guardian.

Dette er et tilbakeslag for kvinners rettigheter som kan slå tilbake på Hamas ved det planlagte palestinske valget senere i år, men det kan også styrke deres posisjon blant den konservative basen i det palestinske samfunnet.

Avgjørelsen fra shariadomstolen betyr at en ugift kvinne ikke kan reise uten tillatelse fra hennes «verge», som vanligvis betyr hennes far eller en annen eldre mannlige slektning. Kvinnen må få tillatelsen registrert ved domstolen, men mannen vil ikke være pålagt å følge kvinnen på turen.

Ordlyden i kjennelsen antyder også sterkt at en gift kvinne ikke vil ha muligheten til å kunne reise fra Gaza uten ektemannens godkjennelse. Også at en mann kan bli forhindret fra å reise av sin far eller bestefar hvis reisen vil forårsake «stor skade». Men en mann trenger derimot ikke å søke om tillatelse og slektningene må gå til søksmål for å forhindre ham å i reise.

Beslutningen har utløst kritikk i sosiale medier, der mange beskylder Hamas for å svekke kvinners rettigheter. Zainab al-Ghunaimi, en aktivist som jobber for kvinners rettigheter på Gaza, mener menneskerettighetene blir svekket.

Grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt er sjelden åpen for passeringer slik som her. (Illustrasjonsfoto: Facebook)
Kvinner på Gaza får ikke krysse grenseovergangen Rafah til Egypt uten tillatelse av verge. (Illustrasjonsfoto: Facebook)

Hassan al-Jojo, leder av shariadomstolen, mener derimot at kjennelsen var «balansert» og i samsvar med islamske og sivile lover. Han avviser kritikken i sosiale medier og kaller det for «kunstig og uberettiget støy».

Han forsvarte domstolens beslutning med å vise til eksempler hvor jenter har reist uten at foreldrene har visst det, og tilfeller hvor menn har forlatt kone og barn og latt dem stå igjen uten en forsørger.

Siden Hamas tok makten over Gazastripen i et blodig kupp i 2007 har Israel og Egypt hatt en militær blokade av enklaven. Det har ført til restriksjoner på reiser inn og ut av Gaza. Likevel var grenseovergangen Rafah til Egypt åpen 241 dager i 2019 og 78.000 mennesker krysset grensen inn til Egypt.

I tillegg var det 192.000 som passerte grensen mellom Israel og Gaza, de fleste for å arbeide, medisinsk behandling eller av humanitære årsaker.

Med den nye kjennelsen til shariadomstolen blir det ytterligere reiserestriksjoner for palestinske kvinner på Gazastripen.

Hamas har ikke innført like strenge tolkninger av islamske lover som andre væpnede grupper, som Den islamske staten og Taliban i Afghanistan. Men de har tatt skritt for å håndheve territoriets konservative regler, blant annet ved å innføre islamske kleskoder for kvinnelige advokater og kvinnelige elever på videregående skoler.

Hamas har bestemt at skoleelever på Gaza må bruke hijab. Her besøker Irlands utenriksminister en av skolene. (Foto: FN)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart