Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel trekker de fleste soldatene ut fra Gaza

Israelske soldater etter å ha blitt trukket tilbake fra Gazastripen 7. april 2024. (Foto: Flash90)
Men det betyr ikke at krigen er i ferd med å avsluttes, sier IDF-sjef.

Søndag trakk det israelske forsvaret (IDF) tilbake alle sine manøvrerende bakkestyrker fra Gazastripen. Dermed er det bare én brigade igjen som sikrer en korridor som deler den palestinske enklaven i to, skriver Times of Israel.

Soldater fra den 98. divisjon ble trukket ut av Khan Younis etter fire måneder med sammenhengende kamper. Den lokale Hamas-brigaden er nedkjempet, tusenvis av terrorister er drept og 30 kilometer med tuneller er ødelagt.

Totalt er nå 18 av Hamas sine 24 bataljoner på Gazastripen nedkjempet siden krigen startet. Det gjør at de ikke lenger fungerer som en organisert militær enhet, men det finnes fortsatt mindre celler som fortsatt kjemper. IDF-sjef Herzi Halevi sier krigen mot Hamas ikke er over selv om de trekker ut styrker.

– Krigen i Gaza fortsetter og vi er langt fra ferdige. Høytstående Hamas-topper ligger fortsatt i skjul og vi vil finne dem før eller senere. Vi gjør fremgang, vi tar ut terrorister og ledere og vi ødelegger terror-infrastruktur, sier Halevi.

Det er bare Nahal-brigaden som er igjen på Gazastripen. De har fått i oppgave å sikre den såkalte Netzarim-korridoren, som krysser gjennom enklaven fra Be’eri-området i det sørlige Israel og helt ut til Gaza-kysten ved Middelhavet.

Denne korridoren gjør at IDF kan gjennomføre raid i det nordlige og sentrale Gaza, forhindre palestinere i å returnere til den nordlige delen og bidrar til at humanitære organisasjoner kan levere nødhjelp direkte til det nordlige Gaza.

IDF mener raids inne på Gazastripen basert på etterretning, som operasjonen mot Shifa-sykehuset, er den mest effektive måten å krigen mot Hamas på.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant sier tilbaketrekkingen fra Gaza er en del av forberedelsene til den forventede offensiven mot enklaves sørligste by – Rafah. Dette er den siste store byen i Gaza hvor Hamas fortsatt har kontroll.

Israel sier målet fortsatt er en fullstendig nedkjempelse av Hamas og frigjøring av de over 130 gislene som fortsatt er igjen i fangenskap.

260 israelske soldater har mistet livet i kampene inne på Gazastripen, mens over 1500 har blitt skadet. Medregnet soldatene som ble drept under Hamas sitt angrep 7. oktober har 604 israelske soldater mistet livet.

Fire israelske soldater ble drept dagen før tilbaketrekkingen fra Khan Younis. De ble drept i et bakholdsangrep av terrorister som kom opp fra en tunell.

Ifølge Hamas har over 30.000 palestinere mistet livet siden krigen startet. Disse tallene skiller ikke mellom stridende og sivile og er ikke uavhengig verifisert. Ifølge IDF er minst 14.000 Hamas-terrorister blant de drepte. I tillegg er det mange som er drept av Hamas sine egne feilskutte raketter. Flere tusen raketter avfyrt mot Israel har eksplodert inne på Gazastripen.

Bare noen timer etter tilbaketrekkingen ble det avfyrt fem raketter fra Khan Younis-området mot israelske lokalsamfunn ved Gaza-grensen. Rakettene ble skutt ned av rakettforsvaret Iron Dome og ingen kom til skade.

Ido Baruch (t.v.), Amitai Even Shoshan, Ilai Zair og Reef Harush ble drept 6. april 2024. (Foto: IDF)

Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart