Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Har satt en dato for når Rafah-operasjonen starter

Israelske soldater ved grensen mot Gazastripen 7. april 2024. (Foto: Flash90)
Det er ikke mulig å beseire Hamas uten å ta Rafah, sier Netanyahu.

Søndag 7. april trakk Israel nesten alle sine soldater ut fra Gazastripen. Nå står de igjen med bare én brigade. Det betyr likevel ikke at krigen er over.

I forbindelse med tilbaketrekkingen sa Israels forsvarsminister Yoav Gallant at det var en del av forberedelsene til den forventede offensiven mot Rafah – den siste store byen på Gazastripen hvor Hamas fortsatt har kontroll.

Her befinner Hamas sine gjenværende fire bataljoner seg. Her skjuler også Hamas-ledelsen seg, trolig sammen med mange av de israelske gislene.

Nå sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu at det er satt en en ring rundt en dato i kalenderen for når Rafah-operasjonen vil starte.

– Seier [over Hamas] krever at vi går inn i Rafah og fjerner terror-bataljonene der. Dette vil skje. Det er satt en dato, sier Netanyahu uten å avsløre datoen.

Statsministeren har tidligere godkjent det israelske forsvarets operasjonelle planer for Rafah, men planene har ikke blitt iverksatt. En Rafah-offensiv er ikke ventet å starte i umiddelbar fremtid, da Israel bare har noen få tusen soldater igjen på Gazastripen etter tilbaketrekkingen.

Det er langt færre enn hva en offensiv mot Rafah krever. På høyden av krigen hadde Israel rundt 30.000 soldater inne på den palestinske enklaven.

Israel har hele tiden sagt at målet er å innta Rafah, men den planlagte operasjonen har møtt stor internasjonal motstand. Årsaken er at nesten én million fordrevne palestinere har søkt tilflukt i byen og områdene rundt.

Nå sier en israelsk tjenestemann, som uttaler seg anonymt, at Israel vil kjøpe inn 40.000 telt for å forberede evakueringen av hundretusenvis av palestinere fra Rafah, som ligger ved grensen mot Egypt helt sør på Gazastripen.

Noen israelske analytikere mener Netanyahus utspill om den varslede militæroperasjonen i Rafah først og fremst handler om å legge press på Hamas i forbindelse med de pågående forhandlingene om en ny gisselavtale.

Netanyahus omstridte regjeringspartner Itamar Ben Gvir har truet med å velte sin egen regjering hvis det ikke blir noe av den varslede Rafah-operasjonen. Han sier at hvis Netanyahu velger å avslutte krigen uten å innta Rafah og beseire Hamas «vil han ikke lenger ha mandat til å fortsette som statsminister».

Palestinere har søkt tilflukt i telt utenfor Rafah ved grensen mot Egypt 8. mars 2024. (Foto: Flash90)


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart