Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Har overført over 500.000 tonn med nødhjelp til Gaza

USAs utenriksminister Antony Blinken ved grenseovergangen Kerem Shalom 1. mai. (Foto: USAs utenriksdepartement)
Mengden nødhjelp til sivile i Gaza har økt kraftig de siste ukene.

Siden oktober har Israel kontrollert og overført over 500.000 tonn med nødhjelp til sivile på Gazastripen. Det tilsvarer over 26.000 lastebillass med varer. Mengden nødhjelp har økt kraftig i løpet av de siste ukene.

I april kom det i snitt 271 lastebillass om dagen med nødhjelp. 198 av disse utgjorde matvarer. Det er betydelig mer enn hva som kom inn før krigen brøt ut. I september i fjor kom det i snitt 73 lastebillass med matvarer om dagen.

Nå kommer det nesten tre ganger så mye. Og det til tross for at Hamas, som styrer Gazastripen, erklærte krig mot Israel med angrepet 7. oktober.

Mesteparten av nødhjelpen kommer i form av mat, men den utgjør også telt, vann, medisiner og annet utstyr. I tillegg til drivstoff og gass til kokeapparat.

Israel har i løpet av de siste månedene og ukene gjort en rekke tiltak for å øke kapasiteten på mengden nødhjelp som kontrolleres og overføres til Gaza. Nylig ble grenseovergangen Erez nord for Gazastripen åpnet for nødhjelp. Dette var en grenseovergang som tidligere bare ble brukt til passering av mennesker.

Det er også opp opp nye korridorer for nødhjelp fra Jordan og gjennom Israel, det er reparert vannledninger fra Israel og inn til Gaza og det er tilrettelagt for at nødhjelp kan komme via den israelske havnen i Ashdod.

I tillegg bygger USA også en midlertidig brygge utenfor kysten av Gaza til flere milliarder kroner for å kunne ta imot nødhjelp via sjøveien.

Men selv om mengden nødhjelp har økt kraftig de siste månedene, så har det vært utfordringer med å få fordelt nødhjelpen. I noen tilfeller har FN og andre hjelpeorganisasjoner ikke klart å formidle mer enn halvparten av nødhjelpen som har kommet inn til Gaza. I tillegg blir mye av nødhjelpen stjålet av Hamas og andre væpnede grupper.

Onsdag 1. mai besøkte USAs utenriksminister Antony Blinken den israelske grenseovergangen Kerem Shalom, hvor mesteparten av nødhjelpen blir kontrollert og overført. Der sa Blinken at det hadde vært en stor fremgang i den humanitære innsatsen, men at behovet fortsatt er stort.

Blinken hadde også et kort besøk innom kibbutz Nir Oz, hvor 38 av innbyggerne ble drept og 72 ble kidnappet til Gaza under massakren for 209 dager siden. MIFF besøkte den samme kibbutzen i januar.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart