Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kom tett på den syriske borgerkrigen

Den israelske guiden forteller om Golanhøyden. I bakgrunnen er grenseområdet mellom Israel og Syria. (Foto: Bjarte Bjellås)
Den israelske guiden forteller om Golanhøyden. I bakgrunnen er grenseområdet mellom Israel og Syria. (Foto: Bjarte Bjellås)
Besøket til Golan ble både emosjonelt og spennende for MIFFs ungdommer.

Søndag besøkte deltakerne på MIFFs ungdomstur Golan, som Israel tok kontroll over fra Syria under Seksdagerskrigen i 1967. Golan er et viktig strategisk fjellplatå. Herfra kan man se over Galilea og Genesaretsjøen. Da området var under syrisk kontroll, var det flere hendelser hvor snikskyttere skjøt ned på israelske bønder. I dag er det en buffersone mot den syriske borgerkrigen og viktig for Israels forsvar.

– Tenk dere situasjonen hvis Golanhøyden fortsatt hadde vært under syrisk kontroll. I 2000 var det diskusjoner om å gi fra seg området tilbake til syrerne. Det er bare å forestille seg hvor katastrofalt det kunne vært i dag, fortalte Yoni Zierler, turguide fra organisasjonen StandWithUs. Han har vært med på store deler av turen.

Fra utsiktspunktet i Israel kan man både se og høre krigshandlingene fra Syria.
Fra utsiktspunktet i Israel kan man både se og høre krigshandlingene i Syria. (Foto: Bjarte Bjellås)

Første delen av omvisningen på Golan startet på Mount Bental, som er det høyeste utsiktspunktet som er åpent for publikum. Herfra kunne deltakerne på turen se bortover slettene hvor Israel og Syria utkjempet store tanksslag under Yom Kippur-krigen i 1973. I dag har De forente nasjoner en buffersone der mellom Syria og Israel. Fra dette utsiktspunktet kan man både se og høre krigshandlingene over på den syriske siden av grensen. Under omvisningen kom det flere kraftig smell.

– Hvordan påvirker den syriske borgerkrigen Israel? Vel, dere kan selv høre smellene. De siste ukene har det vært masse granater som har havnet inne på israelsk territorium. Det har i det siste vært mer krigshandlinger her enn tidligere i borgerkrigen, fortalte guiden på spørsmål om hvordan krigen påvirker Israel.

For mange var det en sterk opplevelse å være så tett på en så stor humanitær katastrofe. (Foto: Bjarte Bjellås)
For mange var det en sterk opplevelse å være så tett på en humanitær katastrofe. (Foto: Bjarte Bjellås)

På grunn av den urolige situasjonen i Midtøsten i dag er så og si alle i Israel enige om at Golan må forbli på israelske hender. Israel har annektert området, men anneksjonen er ikke anerkjent av verdenssamfunnet. Tidligere var det flere i Israel som åpent snakket om å gi tilbake Golan for å få en fredsavtale med Syria.

– Alle i Israel ser på Golan som en integrert del av Israel nå. Selv ikke de på ytterste venstreside mener at vi bør gi fra oss området, forklarte Zierler.

I tillegg til å være et viktig strategisk område for det israelske forsvaret er Golan også blitt et område hvor det er mye landbruk, vinproduksjon og en masse annen næring. Ungdommene fikk selv se noe av det varierte næringslivet i området da de besøkte en olivenplantasje hvor det lages olivenolje og kosmetikk av olivene.

Besøket i Golan handlet ikke bare om konflikt. Blant annet var det tid til et besøk på en olivenplantasje. De lager både olivenolje og kosmetikkprodukter. Her tester Kristoffer Vikan (t.v.), Per-Anders Hvesser og turguide Yoni Zierler ut en håndsåpe laget av restene av olivenproduksjon.
Besøket i Golan handlet ikke bare om konflikt. Blant annet var det tid til et besøk på en olivenplantasje. De lager både olivenolje og kosmetikkprodukter. Her tester Kristoffer Vikan (t.v.), Per-Anders Hvesser og turguide Yoni Zierler ut en håndsåpe laget av restene av olivenproduksjon. (Foto: Bjarte Bjellås)

Den israelske guiden snakket også om syriske flyktninger og om hvorfor Israel ikke har mulighet til å slippe flyktningene inn i landet.

– Hvorfor tar ikke Israel inn syriske flyktninger? Vel, det er ikke så enkelt. Ikke glem at vi er fienden til syrerne og mange av dem ser på oss som djevelen. Israelere synes det er et vanskelig spørsmål, men det er ikke lett for oss å gjøre noe med det, forklarte Zierler, som la til at Israel hjelper ofrene for borgerkrigen på andre måter.

– Israel behandler alle syrerne som kommer til grensen vår. De blir tatt med inn og behandlet på våre sykehus, fortalte guiden fra StandWithUs.

Gjengen av ungdommer poserer fra et utsiktspunkt mot Galilea sammen med reiseledere og guider. (Foto: Bjarte Bjellås)
Gjengen av ungdommer poserer fra et utsiktspunkt mot Galilea sammen med reiseledere og guider.

Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart