Syrisk luftvernbatteri sett gjennom linsen på en innkommende israelsk missil. Bildet er fra nattens angrep.
Syrisk luftvernbatteri sett gjennom linsen på en innkommende israelsk missil. Bildet er fra nattens angrep. (Foto: IDF)

Omfattende israelsk angrep i Syria

Søndag skjøt iranske styrker en bakke-til-bakke-missil mot Israel.

Israelske jagerfly angrep natt til mandag iranske våpenlager, etteretningsbygg og en treningsleir i nærheten av den syriske hovedstaden Damaskus. Det opplyser det israelske forsvaret. Angrepet kom etter at det ble avfyrt et bakke-til-bakke-missil fra Syria mot Golanhøyden søndag. Det israelske forsvaret mener Iran stod bak angrepet, skriver Times of Israel.

I tillegg skal det israelske luftforsvaret også ha bombet deler av det syriske luftforsvarssystemet, fordi det ble skutt etter de israelske jagerflyene.

– I forbindelse med angrepet ble flere titalls bakke-til-luft-missiler avfyrt, til tross for klare advarsler [fra Israel] om å avstå fra å angripe. Dette medførte at flere syriske luftvernbatterier også ble angrepet, sier IDF i en uttalelse.

Ifølge Russland skal fire syriske soldater være drept i angrepet. The Syrian Observatory for Human Rights sier minst sju andre ble drept. Det skal trolig dreie seg om iranske eller Iran-støttede soldater.

Søndag skjøt iransk milits ifølge IDF et bakke-til-bakke-missil mot Golanhøyden. Missilet ble skutt ned av rakettforsvaret Iron Dome. Ifølge etterretningsminister Yisrael Katz var angrepet rettet mot det populære skianlegget på Hermonfjellet, som var fullt av besøkende da angrepet skjedde. Anlegget er nå stengt av på grunn av den spente situasjonen.

– Det iranske angrepet på israelsk territorium i går var nok et klart bevis på formålet med Irans forsøk på å forankre seg i Syria og den faren det utgjør for staten Israel og regionens stabilitet, sier det israelske forsvaret.

Her kan du se en video av angrepet filmet fra en av gjestene i skianlegget:

Angrepet mot skianlegget på Hermonfjellet ser ut til å ha vært et svar på et påstått israelsk angrep tidligere på dagen mot mål ved Damaskus internasjonale flyplass og i byen al-Kiswah, sør for den syriske hovedstaden.

Israelske forsvarsanalytikere mener søndagens påståtte angrep – som ville vært et sjeldent angrep i dagslys for Israel – og omfanget av nattens bombinger, er et forsøk fra den nye IDF-sjefen Aviv Kohavi, som begynte i jobben i forrige uke, til å vise at han er villig til å bruke makt mot Iran.

Les mer om hvorfor Israel må stanse Iran i Syria og Libanon.

IDF har publisert en oversikt over hvilke mål som ble angrepet:

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart