Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Arabisk splittelse etter krigen mot Hamas

Det har nylig blitt avholdt et arabisk toppmøte i Kuwait. Hensikten med møtet var egentlig å fremme økonomisk vekst og utvikling i den arabiske verden, men den dagsaktuelle situasjonen mellom Israel og Hamas fikk en sentral plass på møtet.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Kong Abdullah av Saudi-Arabia sa blant annet at Israel har brukt ”overdreven makt” i Gaza. Han lovte å gi én milliard dollar til gjenoppbygging.

Han sa også at Israel må forstå at det arabiske fredsinitiativet ikke vil ligge på bordet i all framtid. Israel vil måtte velge mellom krig og fred. – [Israel har hittil avvist det saudi-arabiske ”fredsinitiativet” (som de andre arabiske land har sluttet seg til) særlig fordi det forlanger at de arabiske flyktningene fra 1948 skal ha ”rett til å vende tilbake” til Israel, hvor hundretusener av jødiske flyktninger (ikke minst fra arabiske land) for lengst har tatt deres plass.]

Mubarak: Hamas inviterte Israel
Egypts president Hosni Mubarak sa at Egypt hadde arbeidet hardt for å få Hamas til å forlenge våpenhvilen. Egypterne advarte Hamas om at å avslå å forlenge den var ”en åpen invitasjon til israelsk aggresjon”. [Det gikk som egypterne sa: Hamas sendte så mange raketter inn i Israel at Israel var nødt til å slå til.]

Mubarak sa også at Egypt ville fortsette å arbeide for å oppnå en forsoning mellom palestinerne [Fatah og Hamas]. Uten en slik forsoning vil det ikke bli noen stabilitet for Gaza, ingen gjenoppbygning og ikke slutt på embargoen (avstengningen), sa han. [Det er tydelig at han tenker seg en rolle for Fatah i Gaza.]

Mubarak sa at Egypt støtter den retten ethvert folk har til å motsette seg okkupasjon. Men han understreket at ”motstanden må være ansvarlig”.

Mubarak bemerket at Gaza-krisen avdekker kløften innenfor den arabiske verden. Den viste seg blant annet ved at Syria [og sikkert andre land også] var meget krasse i sine uttalelser om Israel.

Kilde: En artikkel på jpost.com (Jerusalem Post) 19. januar 2009. Stoffet er skrevet av Associated Press og ”jpost.com staff”.

Relatert stoff:
Med rett til landet

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart