Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer Israel til å vise "tilbakeholdenhet", etter at 160 raketter og granater fra Gaza-stripen har haglet ned over landet de siste tre dagene. (Foto: UN Photo)
FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer Israel til å vise "tilbakeholdenhet", etter at 160 raketter og granater fra Gaza-stripen har haglet ned over landet de siste tre dagene. (Foto: UN Photo)

Ban fordømmer rakettangrep mot Sør-Israel

160 raketter og granater på tre dager fra Gaza-stripen. FNs generalsekretær ber Israel "vise tilbakeholdenhet". Utenriksminister Espen Barth Eide mener "rakettangrepene er helt uakseptable", men ber Israel gjøre mottiltak som er "proporsjonale".

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Ban Ki-moon uttalte seg om den spente situasjonen langs grensen mellom Israel og Gaza-stripen mandag. Siden lørdag har 160 raketter fra Hamas og Islamsk Jihad blitt avfyrt mot israelske mål. Ban fordømte palestinske rakettangrep mot sivile israelske mål, men ba også Israel vise tilbakeholdenhet.

– Generalsekretæren gjentar sitt krav om en umiddelbar stans i de grusomme rakettangrepene fra militante palestinere, som rammer Israel. Han fordømmer disse handlingene på det sterkeste. Begge sider burde gjøre alt for å unngå eskalering og respektere sine forpliktelser under internasjonal lov, om å beskytte sivile til enhver tid, heter det i en uttalelse fra FNs generalsekretær.

Også Norges utenriksminister Espen Barth Eide kom med en uttalelse om situasjonen i Sør-Israel og Gaza-stripen mandag ettermiddag.

– Den økende voldsbruken er svært bekymringsfull og jeg oppfordrer alle parter til å avstå fra nye voldshandlinger, sa Barth Eide i en pressemelding.

– Israel har rett til å leve innenfor trygge rammer og til å forsvare eget land og befolkning. Rakettangrepene mot det sørlige Israel er helt uakseptable. Samtidig må mottiltak være proposjonale og skille mellom stridende og sivile.  Nå må begge parter avstå fra ytterligere eskalering slik at voldspiralen stanses og  ikke flere menneskeliv går tapt. Hendelsene er dypt tragiske for alle dem som er rammet. Slike hendelser er også ødeleggende for muligheten til å finne en varig løsning på utestående politiske spørsmål mellom israelere og palestinere. Norge støtter det egyptiske arbeidet om å få til en våpenhvile, sa Eide.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart