Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ny bakkeaksjon på Gaza-stripen?

Innbygger fra Sderot som i helgen ble skadet under rakettangrepene fra Gaza-stripen. (Foto: Skjermdump fra Kanal 2)
Innbygger fra Sderot som i helgen ble skadet under rakettangrepene fra Gaza-stripen. (Foto: Skjermdump fra Kanal 2)
Den israelske regjeringen ønsker å sikre seg internasjonal støtte før en eventuell ny bakkeoperasjon på Gaza-stripen. Opposisjonen avviser ikke behovet for en operasjon, men stiller spørsmål ved timingen. En våpenhvile som Hamas og Islamsk Jihad blir nødt å respektere for å unngå nye konfrontasjoner med IDF er framforhandlet med Egypts hjelp.

Mandag møtte statsminister Benjamin Netanyahu utenlandske ambassadører i Israel og ba dem forberede sine respektive vertsland om at en militær operasjon på Gaza-stripen kan være nært forestående. Reaksjonene i israelsk politikk har ikke latt vente på seg.

Bred støtte i regjeringen
Finansminister Yuval Steinitz støtter Netanyahu. Dersom Israel drøyer med sin aksjon, vil rakettene sendes stadig nærmere tettbefolkede områder i Sentral-Israel, advarer Steinitz.

– Det ser ikke ut til at det er noen vei utenom en militær avgjørelse mot Hamas på Gaza-stripen, sier han til Hæren Radio.

Ifølge Steinitz blir Israel angrepet fra palestinerne på alle mulige måter. Hamas og andre terrorgrupper angriper Israel med raketter og granater fra Gaza-stripen, mens PA på Vestbredden gjør det samme ved diplomatiske midler gjennom FN.

Israels tålmodighet med Hamas-myndighetene er rett og slett utløpt, sier Netanyahus medarbeider Tzachi Hanegbi til Israel Hayom.

– Vår tilbakeholdenhet mot terror fra Gaza, inkludert fra Hamas og andre, eksisterer ikke lenger. Nå ser vi at vi befinner oss på vei mot en større og aggressiv bakkeoperasjon på Gaza-stripen, sier Hanegbi.

Også forsvarsminister Ehud Barak er enig med Netanyahu i dette spørsmålet.

– Dersom vi blir tvunget til å gå inn nok en gang på Gaza-stripen for å gjenopprette sikkerheten til israelske innbyggere, vil vi ikke nøle, sier Barak.

Delt opposisjon
Opposisjonsleder Shaul Mofaz i Kadima-partiet sier Netanyahu ikke har vært tøff nok med Hamas mens han har vært statsminister.

– Statsminister Benjamin Netanyahu har gått hardt mot hardt imot PA-president Mahmoud Abbas, men ikke når det gjelder Hamas, hevder han.

Ifølge Arbeiderparti-leder Shelly Yachimovich er det nok ikke usannsynlig at en konfrontasjon med Hamas er viktig og riktig. Men om timingen nødvendigvis er så god, er hun usikker på.

– Vi er svært nær valget, og angrep ut over luftangrep eller målrettede drap krever stabilitet og nasjonal konsensus på hjemmebane. Jeg ser at en slik operasjon er nødvendig, men ikke nå, sier Yachimovich.

– Terrorangrep mot Sør-Israel er ikke annet enn «idiotisk», sier president Shimon Peres. Han understreker at Israel ønsker å unngå krig. En israelsk bakkeoperasjon vil dessverre komme til å ramme sivile palestinere også denne gangen. Det er uungåelig, forklarer han han.

Våpenhvile på «plass»
Yedioth Aharonoth melder at egyptisk etterretning har framforhandlet en uoffisiell våpenhvile med Hamas og Islamsk Jihad. Egyptiske kilder hevder de to terrorgruppene er villige til å stanse sine rakettangrep mot israelske sivile, dersom Israel stanser sine luftangrep mot Gaza-stripen. Dette skal Jerusalem ha akseptert.

Men skepsisen er naturlig nok stor i Israel for om Hamas og Islamsk Jihad virkelig kommer til å respektere avtalene. Sporadiske angrep fra begge sider har forekommet etter at våpenhvilen trådte i kraft.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart