Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelske luftstyrker fortsetter å sette rakett-kapasiteten til Hamas ut av spill

Nytt Iron Dome-batteri, det femte i rekken, blir for øyeblikket utplassert for å beskytte Tel Aviv fra Gaza-rakettene. (Foto: Natan Fleyer)
Nytt Iron Dome-batteri, det femte i rekken, blir for øyeblikket utplassert for å beskytte Tel Aviv fra Gaza-rakettene. (Foto: Natan Fleyer)
Israelske flystyrker gjennomførte et større antall målrettede angrep mot militære mål på Gaza-stripen gjennom hele natten. IDF har i tillegg kalt inn 16.000 reservesoldater til tjeneste. En bakkeoperasjon kan være nær forestående.

Operasjon Forsvarssøyle har fortsatt gjennom natten, for å sikre Sør-Israel trygghet fra Hamas’ og Islamsk Jihads terrorraketter. 50 palestinske raketter har blitt avfyrt mot Israel så langt fredag morgen.

Kandil på Gaza
Det som har preget morgentimene mest er Egypts forsøk på å inngå nok en «hudna» med Israel. Klokken 08:10 lokal tid bestemte IDF seg for å stanse all bombing av strategiske mål, for å slippe Egypts statsminister Hisham Kandil inn på Gaza.

I tillegg til å vise sin solidaritet med innbyggerne, skal Kandil og fire andre Kairo-ministere i møte med Hamas’ statsminister Ismail Haniyeh. Der vil egypterne argumentere for at Hamas må legge ned våpnene. Kandil ankom Gaza klokken 09:32 og møtet pågår i skrivende stund.

Årsaken til at israelske myndigheter valgte å etterkomme Egypts ønsker, var at Hamas også hadde lovet å legge ned våpnene i tre timer. Men etter at den svært midlertidige «våpenhvilen» har trådt i kraft, har en rekke palestinske raketter blitt avfyrt mot israelske mål. Seksten av dem mot Eshkol-regionen. Derfor har IDF vært tvunget til å gjenoppta sine operasjoner, mens Kandil fortsatt er på Gaza.

Nye rykter om bakkeinvasjon
Israelske myndigheter har samtidig besluttet å kalle inn 16.000 reservesoldater. Flere hundre soldater og infanterienheter trener samtidig i nærheten av Gaza-stripen. Begge deler kan tolkes som tegn på at en bakkeoperasjon mot terrorregimet på Gaza-stripen er nært forestående, eller at Israel ønsker å avskrekke Hamas til å avslutte konflikten.

 

Her er noen av de viktigste hendelsene fra natten, hentet fra Times of Israels live-blogg av operasjonen (israelske tider).

10:17 IDF gjenopptar sine luftaksjoner på Gaza.

09:53 Tross den midlertidige våpenhvilen fortsetter Hamas sin terrorvirksomhet. 16 raketter har blitt avfyrt mot Eshkol-regionen denne morgenen, 50 mot Sør-Israel som helhet.

09:32 Egypts statsminister Hisham Kandil har ankommet Gaza-stripen.

08:57 IDF utplasserer Iron Dome-batteri nummer fem i området rundt Gaza-stripen. Denne vil bli plassert seks kilometer fra Tel Aviv.

08:54 Forsvarssjef Benny Gantz opplyser at han kaller inn 16.000 reservesoldater.

08:38 Ashkelon-regionen rammet av to terrorraketter fra Gaza. I løpet av nattens timer har det skjedd 30 ganger til sammen.

08:20 Israels ambulansetjeneste, Magen David Adom, opplyser at de behandlet 54 sårede israelere tirsdag.

08:10 Jerusalem har for øyeblikket gått med på en tre timer lang våpenhvile, mens den egyptiske statsministeren Hisham Kandil besøker Hamas på Gaza-stripen for å mekle med sin Hamas-kollega Ismail Haniyeh.

Imidlertid holder ikke terrorgruppene sin del av avtalen. Under «våpenhvilen» utover morgentimene har en lang rekke raketter blitt avfyrt mot Israel.

07:10 En bolig i Sør-Israel ble truffet av en rakett, men innbyggerne var heldigvis ikke hjemme.

06:09 Hundrevis av israelske soldater og infanteriavdelinger har blitt overført til området rundt Gaza, etter alt å dømme for å forberede seg på en bakkeinvasjon.

05:56 Amerikanerne vil trolig trekke bistandsmidler fra Egypt, dersom de ikke får «skikk» på Hamas-myndighetene, sier tidligere Barack Obama-rådgiver.

– Dersom de ikke handler for å få Hamas til å gi seg, vil de kunne sitte igjen med svarteper med tanke på [økonomisk] hjelp utenfra. Så skal deres ideologi ødelegge for deres økonomiske behov?, spør Dennis Ross, tidligere Midtøsten-rådgiver til presidenten.

En halvtime senere ba egyptiske myndigheter, for første gang i denne omgang, Hamas om å falle til ro.

04:23 De strategiske israelske bombingen av militære mål på Gaza pågår nærmest konstant, melder CNN.

02:24 Hæren Radio oppretter en «taus kanal» for den kommende sabbaten. Dette er vanlig når Israel er i krig, grunnet at de religiøse jødene ikke kan røre elektriske installasjoner under feiringen. Dermed setter de på den tause kanalen før sabbaten inntreffer. Hvis israelske myndigheter eller militæret ønsker å spre livsviktig informasjon, brytes stillheten på kanalen for å viderebringe det.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart