Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Det israelske forsvaret er forberedt på nye og voldelige protester langs Gaza-grensen tirsdag. (Foto: IDF Spokesperson)
Siden 30. mars 2018 har det pågått demonstrasjoner og voldelige opptøyer langs grensen mot Israel. (Foto: IDF)

Hamas skal ha gått med på å stanse de voldelige opptøyene langs grensen

Egypt skal ha forhandlet frem en midlertidig avtale mellom Hamas og Israel.

En egyptisk delegasjon har etter flere dager med intense forhandlinger klart å lande en avtale mellom Israel og Hamas som angivelig vil sette en stopper for opptøyene og volden langs Gaza-grensen. Det innebærer at palestinerne slutter å sende brannbomber over til Israel, at de ikke lenger vil forsøke å ødelegge grensegjerdet og at de ikke lenger vil prøve å storme grensen.

Det er den London-baserte arabiske avisen Al-Hayat som melder dette.

Siden mars har det vært ukentlig, og i den siste tiden daglige, opptøyer langs Gaza-grensen. I tillegg til at demonstranter har forsøkt å rive ned grensegjerdet mot Israel har de også sendt brannbomber over grensen ved bruk av ballonger og drager. Dette har ført til over 1000 branner i Israel og 30 kvadratkilometer med landbruksområder, skog og mark er blitt ødelagt.

Ifølge den arabiskspråklige avisen har Israel gått med på lettelser i blokaden av Gazastripen i bytte mot at urolighetene langs grensen avtar. Blant annet vil fiskesonen utenfor kysten av Gazastripen bli utvidet.

Avtalen innebærer ikke en slutt i demonstrasjonene langs grensen, men demonstrantene skal ikke lenger bruke vold, eksplosiver og brannbomber.

Det har det siste halvåret vært en svært spent situasjonen langs Gaza-grensen. I sommer toppet det seg da terrorister skjøt flere hundre raketter mot Israel. Det israelske forsvaret svarte på aggresjonen med det største angrepet på Hamas-mål siden Gaza-krigen i 2014. «Vi er én feilvurdering unna ny Gaza-krig», skrev Anna Ahronheim i Jerusalem Post i oktober.

Ifølge palestinske kilder skal det ikke dreie seg om en langsiktig avtale mellom Hamas og Israel, men en avtale som øyeblikkelig stanser opptøyene.

Palestinere prøver å stifte brann på israelsk side ved hjelp av en branndrage. (Foto: IDF, Twitter 8. juni 2018)
Hamas har lovet å stanse branndragene som sendes over grensen. Disse har forårsaket store branner og skader i Israel. (Foto: IDF, Twitter 8. juni 2018)

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart