Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Illustrasjon: flickr.com
Illustrasjon: flickr.com

Forventet levealder i Israel over 80 år

Forventet levealder i Israel har steget til nesten 81 år, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er to år mer enn for ti år siden.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

80,8 år er nå forventet levealder for israelere. Tilbake i perioden 1998-2002 var forventet levealder to år mindre.

Den gjennomsnittlige levealderen i perioden 2005-2009, som statistikkbyråets siste statistikk bygger på, varierte ganske kraftig innad i Israel. Byen Ra’anana, som ligger sentralt i Israel og har mange rike innbyggere, hadde en gjennomsnittlig levealder på 85,5 år. Deretter fulgte Modi’in-Maccabim-Re’ut med 84,1 år og Beit Shemesh med 83.

På bunnen av skalaen kommer den beduinske landsbyen Rahat, der innbyggerne i snitt lever til de er 77,1 år gamle, mens araberne i Nasaret lever til de er 77,9 år. Gapet mellom topp og bunn er altså 8,4 år, skriver Ha’aretz. Tilsvarende ulikheter i levealder ser man også mellom rike og fattige bydeler i Oslo.

Det israelske samfunnet er på god vei mot å bremse «helsegapet» mellom de ulike minoritetene i Israel. I 1998-2002 var nemlig gapet mellom topp og bunn fire måneder lengre. Men som følge av den intensive stamcelle-forskningen som foregår i Israel, forventer en at dette gapet vil øke ytterligere i årene som kommer. De svært kostbare, men effektive behandlingsmetodene dette vil skape, kommer kun unntaksvis til å bli dekket av den obligatoriske helseforsikringen, og det vil derfor være de rike med ekstra privat forsikring som kan nyte godt av dette.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart