Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Sier de har behandling som stanser kreften

Professor Varda Shoshan-Barmatz har ledet forskningsarbeidet ved universitet. (Foto: BGU)
Professor Varda Shoshan-Barmatz har ledet forskningsarbeidet ved Ben Gurion-universitet i Israel. (Foto: BGU)
Kan revolusjonere måten vi behandler kreft på.

En gruppe forskere ved Ben Gurion-universitet har utviklet et nytt molekyl som de sier hemmer veksten av kreftceller og i tillegg omprogrammerer celler til å bli kreftfrie. Den nye behandlingen er basert på å hemme produksjonen av et protein, den spenningsavhengige anion kanalen (VDAC1), som det finnes store mengder av i mange svulster.

Forskningen ble ledet av professor Varda Shoshan-Barmatz ved Instituttet for biovitenskap og Nasjonalt institutt for bioteknologi i Negev Ltd. (NIBN), som begge er en del av Ben Gurion-universitet, skriver Times of Israel.

VDAC1-proteinet regulerer mitokondriene, som styrer cellenes stoffskifte. Kreftceller er kjent for å ha et veldig aktivt stoffskifte.

– Kreftceller har hundre ganger mer VDAC1 enn normale celler, sier Shoshan-Barmatz.

Forskerne utviklet dermed et molekyl som heter siRNA. Da dette ble påført celler stoppet det framveksten av kreftceller. Da det ble påført mus med svulst, gjorde det at kreftsvulsten ble mindre.

– Og ikke nok med det. Cellene gikk også tilbake til deres originale, vanlige tilstand, forklarer professoren.

Studien ble utført både i prøveglass og i musemodeller av hjernekreft, lungekreft og brystkreft. Normale celler, som ikke har like stort behov for VDAC1-proteinet, reagerte ikke negativt på at proteinnivået sank.

– Behandlingen med siRNA mot VDAC1 hemmet veksten av kreftceller, men ikke veksten av friske celler. Det tyder på en potensielt trygg behandling.

Shoshan-Barmatz sier videre at behandlingen med siRNA på kreftsyk mus førte til at kreftcellenes stoffskifte ble endret. Det bremset kreftsvulstens vekst, gjorde at kreftceller forsvant og forårsaket celledifferensiering.

– Dermed oppdaget vi en kode for omprogrammering av kreftceller slik at de mister sin kreftfremkallende egenskap, sier hun og legger til:

– Selv om vi fortsatt er i tidlige stadier, så er vi veldig glad for resultatene som viser potensialet som dette nye molekylet kan ha i kreftbehandlingen.

BGN Technologies, som driver med teknologioverføring ved Ben Gurion-universitet, er nå i en prosess med å patentere molekylet. En studie vil bli publisert kort tid etter at det er i orden. Det jobbes også med partnere for videreutvikling av behandlingen. Målet er å få til klinisk forsøk som kan ende opp med et helt ny form for kreftbehandling.

Det er i så fall ikke første gang Israel revolusjonerer kreftbehandlingen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart