Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Helseminister Yuli Edelstein under et besøk på koronavdelingen ved Yitzhak Shamir-sykehuset i sommer. (Foto: Det israelske helsedepartementet)
Helseminister Yuli Edelstein under et besøk på koronavdelingen ved Yitzhak Shamir-sykehuset i sommer. (Foto: Det israelske helsedepartementet)

For første gang overgår Israel USA i daglige koronadødsfall per innbygger

Tall fra den israelske hærens taskforce viser at landet står foran en tid med mange nye daglige smittetilfeller. Myndighetene advarer om en langvarig nedstengning.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

For første gang har Israel gått forbi USA i antall daglige koronarelaterte dødsfall per innbygger, uttaler det israelske forsvarets (IDF) innsatsstyrke i en rapport som ble utgitt tirsdag morgen. Det skriver avisen Times of Israel.

Ifølge IDFs innsatsstyrke som gir råd til helsedepartementet, er smittetrykket i Israel fortsatt det høyeste i verden.

Tallene viser at Israels daglige koronarelaterte dødsfall i løpet av den siste uken har ligget på 3,5 per million innbyggere, mens det i USA ligger på 2,2 per million.

Israel ligger langt foran andre land i nye daglige smittetilfeller per innbygger på grunn av en meget høy testrate, men selv med det i betraktning ligger de foran de andre landene som er inkludert i rapporten som sammenlikningsgrunnlag.

Israels koronarelaterte dødsfall passerte 1500 mandag kveld, viser tall fra Helsedepartementet. Over 500 israelere har dødd i løpet av de siste tre ukene.

I skrivende stund er 1507 israelere døde, mens antall nye smittetilfeller og alvorlige syke pasienter fortsetter å stige. Det samme gjelder prosentandelen positive koronatester.

Totalt har 233 554 israelere blitt smittet siden koronakrisen brøt ut. 65 025 er aktive tilfeller, hvorav 755 personer er alvorlig syke, 207 ligger i respirator og 283 er moderat syke.

På grunn av Jom Kippur-fasten mellom søndag og mandag ble det gjennomført et betydelig lavere antall tester enn normalt, med 8105 tester mot 50 000-60 000 i forrige uke. Prosentandelen med positive tester er fortsatt stigende og lå på 14,8% på mandag.

Helseminister Yuli Edelstein utalte tirsdag at han forventer at nedstengningen av landet vil vare lengre enn planlagt og at gjenåpningen av samfunnet vil bli meget langsom – i motsetning til den første nedstengingen, hvor mye tyder på at man gikk altfor raskt frem.

– Det er ingen mulighet for at nedstengingen er over halvannen uke etter helligdagen Simhat Torah. Vi vil ikke under noen omstendighet kunne si at samfunnet åpner igjen om 10 dager, sa helseministeren til KAN.

– Vi har lært leksen etter den første koronabølgen og denne gangen vil gjenåpningen av samfunnet skje gradvis og ansvarlig, sa Edelstein.

Ifølge N-12 mener statsminister Benjamin Netanyahu at nedstengningen bør forlenges og vare omtrent en måned, i et forsøk på å bremse det økende koronautbruddet.

Helsedepartementets generaldirektør Chezy Levy og hans nestkommanderende Itamar Grotto, har uttalt at de ikke tror at Israel har kontroll innen 11. oktober og derfor forventer en forlengelse av nedstengningen.

I en erklæring fra Netanyahus kontor var det ført opp flere temaer som skal drøftes når koronakabinettet møtes på onsdag. Øverst på listen er beredskap for helsevesenet til å kunne behandle 1500 alvorlig syke koronapasienter innen 1. oktober.

Koronakabinettet vil også diskutere en gradvis gjenåpning av samfunnet, status på utvikling og innkjøp av vaksine, bruk av hurtigtester, økning av bøter og sanksjoner mot de som ikke overholder restriksjonene, fortsatt bruk av digitale verktøy i kampen mot pandemien, en målrettet kampanje for å få flere israelere til å bruke munnbind/masker og opprettholde sosial distansering, undervisningssystemet, planer for gjenåpning av skoler og hjelpeprogram for eldre.

Artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart