Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israel-PLO 1993

 

Kjerneinnholdet i brevene
I brev til statsminister Rabin erkjenner Yassir Arafat staten Israels rett til å eksistere i fred og sikkerhet. PLO aksepterer FNs resolusjoner 242 og 338. PLO vil gi avkall på bruk av terror, og andre voldshandlinger. I brev til Norges utenriksminister Johan Jørgen Holst skriver Arafat at PLO avviser vold og terror. I brev til Yassir Arafat svarer statsminister Rabin at Israel nå anser PLO som representant for det palestinske folk.

 

Under følger tekst i engelsk oversettelse.

Israel-PLO Recognition:
Exchange of Letters between PM Rabin and Chairman Arafat

1. LETTER FROM YASSER ARAFAT TO PRIME MINISTER RABIN:

September 9, 1993

Yitzhak Rabin
Prime Minister of Israel

Mr. Prime Minister,

The signing of the Declaration of Principles marks a new era in the history of the Middle East. In firm conviction thereof, I would like to confirm the following PLO commitments:

The PLO recognizes the right of the State of Israel to exist in peace and security.

The PLO accepts United Nations Security Council Resolutions 242 and 338.

The PLO commits itself to the Middle East peace process, and to a peaceful resolution of the conflict between the two sides and declares that all outstanding issues relating to permanent status will be resolved through negotiations.

The PLO considers that the signing of the Declaration of Principles constitutes a historic event, inaugurating a new epoch of peaceful coexistence, free from violence and all other acts which endanger peace and stability. Accordingly, the PLO renounces the use of terrorism and other acts of violence and will assume responsibility over all PLO elements and personnel in order to assure their compliance, prevent violations and discipline violators.

In view of the promise of a new era and the signing of the Declaration of Principles and based on Palestinian acceptance of Security Council Resolutions 242 and 338, the PLO affirms that those articles of the Palestinian Covenant which deny Israel’s right to exist, and the provisions of the Covenant which are inconsistent with the commitments of this letter are now inoperative and no longer valid. Consequently, the PLO undertakes to submit to the Palestinian National Council for formal approval the necessary changes in regard to the Palestinian Covenant.

Sincerely,

Yasser Arafat
Chairman
The Palestine Liberation Organization

2. LETTER FROM YASSER ARAFAT TO NORWEGIAN FOREIGN MINISTER:

September 9, 1993

His Excellency
Johan Jorgen Holst
Foreign Minister of Norway

Dear Minister Holst,

I would like top confirm to you that, upon the signing of the Declaration of Principles, the PLO encourages and calls upon the Palestinian people in the West Bank and Gaza Strip to take part in the steps leading to the normalization of life, rejecting violence and terrorism, contributing to peace and stability and participating actively in shaping reconstruction, economic develoment and cooperation.

Sincerely,

Yasser Arafat
Chairman
The Palestine Liberation Organization

3. LETTER FROM PRIME MINISTER RABIN TO YASSER ARAFAT:

September 9, 1993

Yasser Arafat
Chairman
The Palestinian Liberation Organization

Mr. Chairman,

In response to your letter of September 9, 1993, I wish to confirm to you that, in light of the PLO commitments included in your letter, the Government of Israel has decided to recognize the PLO as the representative of the Palestinian people and commence negotiations with the PLO within the Middle East peace process.

Yitzhak Rabin
Prime Minister of Israe

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart