Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Arameisk i fare

Ifølge en vanlig oppfatning kommer arameisk språk fra nomader som flyttet fra den arabiske halvøya til Mesopotamia og til slutt slo seg ned rundt Damaskus i Syria på 1300-tallet før Kristus. Ifølge 1Mos 25:20 var Rebekka, kona til patriarken Isak, arameer. Siden har ulike varianter av språket vært i bruk hele tiden.

De første skrevne tekstene på arameisk er fra det tiende hundreåret før Kristus. Det er et forholdsvis enkelt språk, med bare 22 bokstaver. Rundt 500 før Kristus ble det innført av det persiske riket. Da fikk det stor utbredelse.

Jødene som kom tilbake fra eksilet i Babylon rundt 500 før Kristus, tok arameisk med seg. Det er semittisk, og ligner på hebraisk og arabisk. Det ble etter hvert dagligspråk i Israel, og var det språket Jesus vokste opp med. Hebraisk ble mest brukt i gudstjenester og av overklassen. Da Jesus sa på korset: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?», var det på arameisk.
I den jødiske tradisjonen er mange rabbiner-tekster skrevet på arameisk. Også deler av Daniels bok og Ezras bok i Bibelen er på arameisk.

I dag blir språket snakket hjemme hos ca. 500.000 mennesker. De fleste er syrisk-ortodokse eller andre kristne. Det er i Irak, Syria, Tyrkia, Libanon, India, Europa, Australia og noen byer i USA, og noen få israelere som er innvandret fra de aktuelle områdene.
Men overalt er språket et minoritetsspråk. Stadig færre unge lærer språket. Gjennomsnittsalderen på dem som snakker flytende arameisk, blir stadig høyere. Det er arbeid i gang med å skrive en fullstendig arameisk ordbok. Men et slikt arbeid tar gjerne mange år.
Mange frykter at språket vil være utdødd om få tiår.

Kilde: En artikkel i Jerusalem Post 24. februar 2004 fra Associated Presshi

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart