Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Mossads ukjente spioner i PLO

Arabisk bryllup (Illustrasjon: David Campbell, flickr.com)
Arabisk bryllup (Illustrasjon: David Campbell, flickr.com)
De første spaningsagentene til Mossad giftet seg med palestinske kvinner og leverte avgjørende etterretning ved oppstarten av PLO.

Et interessant lite stykke israelsk etterretningshistorie ble avslørt av den hebraisk-israelske dagsavisen Yedioth Aharonoth på tirsdag. Ifølge i24news forteller avisen historien om Uri Yisrael, som på 1950-tallet ble blant Israels etterretningstjeneste Mossad sine første spaningsagenter.

Yisrael var en jødisk immigrant fra den arabiske verden, som kom som flyktning til Israel omkring Uavhengighetskrigen i 1948. Sammen med en gruppe andre jøder fra arabiske land, gikk Yisrael med på å legge ned sitt liv, si farvel til sin familie, for å tjene Israel som agenter i «Prosjekt Ulysses». Det var et etterretningsprogram som hadde som hensikt å infiltrere palestinerne.

De årene de ni agentene var ute på oppdrag, infiltrerte de en rekke palestinske miljøer og advarte Israel om en rekke opprør. Da de fleste oppdragene ble avsluttet i 1959, fortsatte Uri Yisrael og en annen agent videre på sitt oppdrag. De giftet seg med arabiske kvinner og fikk barn. Yisrael var også den som infiltrerte og fikk avlyttet «etableringsmøtet» til PLO mellom Yasser Arafat og Abu Jihad. De to unge araberne snakket om hvordan de ønsket å slette Israel fra kartet og erstatte det med en palestinsk stat.

Daværende leder for Ulysses-enheten, Sami Moriah, forteller at det var svært vanskelig for familiene som ble igjen i Israel.

– Det var noen helt hjerteskjærende øyeblikk. Da jeg leverte brev fra agentene til familiene deres, ba en av mødrene meg om å la henne se sønnen hennes. «Bare la meg få et glimt av ham, bare i to minutter, fra lang avstand, bare så jeg vet gutten min har det greit», kunne hun si. Det var mange tårer, men jeg kunne ikke tillate det fordi det ville forstyrre arbeidet med å påta seg en ny identitet, sier Moriah.

Til helgen skal Yedioth Aharonoth publisere resten av historien, blant annet om hvordan Yisraels egen arabiske kone tok ham på fersken, i det han sendte kodede beskjeder til Mossad. Deres sønn skal fortsatt ikke være klar over at hans far var en Mossad-agent.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart