Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Framtidens infanterist

Under krigen med Hizbollah sommeren 2006 ble en rekke svakheter ved IDF, særlig infanteriet, klart avslørt. Soldatene hadde mest gjort tjeneste på Vestbredden og i Gaza. Der kjempet de mot terror og opptøyer, ikke i krig i full skala. Siden har hæren lagt ned et stort arbeid på å forbedre sin slagkraft.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Da krigen mot Hizbollah startet sommeren 2006, trodde den israelske forsvarsledelsen at krigen kunne vinnes fra lufta, altså ved at fly sendte bomber og raketter. Det viste seg å være altfor ensidig. I en eventuell neste krig har hæren fått en langt større rolle fra begynnelsen av, og treninga er i forhold til det.

Bære tungt
I 2006 var ikke soldater trent til å bære tunge bører over lengre distanser. Denne treningen er vesentlig forbedret. I tillegg har soldatene fått noen hjelpemidler: Et samlet system med skuddsikre plagg, belter som fordeler vekten av utstyret og løse lommer, alt satt opp slik at det blir så lett som mulig å bære tunge byrder.

En israelsk bedrift har funnet opp ei ramme med et hjul som kan følge etter en soldat og avlaste vekten. Det skal gjøre det mulig å bære 80 kg mens det kjennes ut som om det er 15 kg.

Skytevåpen
Hittil har hver bataljon hatt et lag med skarpskyttere. Nå skal hvert kompani få det. De skal ha presisjonsvåpen med en rekkevidde på mer enn 1000 meter og med muligheter for nattsikte.
Den vanlige infanteristen skal etter hvert skifte ut M-16-rifla med en ny, Negev Commando. Den er kortere (89 cm) og lettere (7,58 kg), har mindre rekyl og egner seg bedre til kamp i tettbygde strøk og fra kjøretøyer i fart.

Mot bunkere
Både Hizbollah og Hamas har bygd ut et omfattende system av skyttergraver, tunneler og bunkre i sine områder. Tradisjonelle infanterivåpen biter lite på den slags strukturer. Soldatene blir nå utstyrt med eksplosiver som er lette å bruke mot vegger, dører osv. Noen soldater får bærbare raketter som er spesielt laget for å ødelegge strukturene.

Uniformer
På litt lengre sikt skal uniformene skiftes ut med lettere uniformer som «puster» og vil være mer behagelige.

Panservern
I tillegg vet vi fra andre kilder at stadig flere israelske tanks og andre kjøretøyer er utstyrt med Trophy-systemet. Det har vist seg å fungere i praksis og kan stanse panservern-raketter slik at de kjøretøyene som har systemet, er mye mer usårbare for angrep fra fienden.

Samordning
Ikke minst er det israelske forsvaret nå mye bedre trent i å utnytte og samordne de våpnene som finnes.
Så blir det krig igjen, vil Hizbollah møte en hær som er langt mer effektiv enn den de møtte forrige gang.

Kilde: En artikkel av Ya’kov Katz på jpost.com (Jerusalem Post) 22. april 2011.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart