Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Iran kommer stadig nærmere en atombombe

Iran prøverskyter ballistiske missiler under en øvelse 15. januar 2021. Frykten er at disse skal bære atomvåpen. (Foto: Revolusjonsgarden)
Mens deres allierte terrorgrupper Hamas, Hizbollah og Houthiene fører krig mot Israel, beveger Iran seg selv nærmere og nærmere atomvåpenkapasitet.

Iran «har kapasitet til å produsere nok anriket materiale til et atomstridshode på mindre enn to uker», skrev amerikanske forsvarsmyndigheter i september 2023. Under dekke av krigen som Hamas startet 7. oktober, har Iran fortsatt å anrike uran i brudd med begrensningene som Iran tidligere har forpliktet seg til. Det siste anslaget til organisasjonen Foundation for the Defense of Democracies, er at Iran nå kan få nok anriket uran til en atombombe i løpet av én uke, nok til seks bomber på én måned og 12 bomber på fem måneder.

Iran fortsetter å anrike mer og mer uran til høyere anrikningsnivå. Denne anrikningen kan ikke ha noen annen hensikt enn å korte ned tiden det tar å gjøre det siste spranget til uran som er anriket over 90 prosent til bruk i atomvåpen, skriver Eran Lerman, visepresident for Jerusalem Institute for Strategy and Security.

Iran nekter inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) å komme inn i landet. I november kom Tyskland, Storbritannia og Frankrike med kraftig kritikk av Irans «alvorlige og eskalerende brudd» på inngåtte avtaler.

– Irans atomutvikling skader internasjonal sikkerhet betydelig og undergraver det globale systemet for ikke-spredning, uttalte de europeiske stormaktene.

Tyskland, Storbritannia og Frankrike krever at Iran stanser anrikning av uran over 3,67 prosent og reduserer lageret av uran som er anriket over denne grenseverdien. Iran må også redusere antall sentrifuger og tillate inspeksjoner.

Lerman mener Israel må ringe med alarmbjellene når det gjelder Irans atomprogram.

– Selv om IAEA og FN-systemet svikter, må Israel bruke IAEAs bekymringer og de urovekkende uttalelsene til E-3 [Tyskland, Storbritannia og Frankrike] til å forklare sine egne diplomatiske og militære handlinger, skriver Lerman.

De siste månedene har spenningsnivået mellom USA og Iran vokst betydelig. Shia-muslimske grupper har gjennomført et stort antall angrep mot amerikanske mål i Syria og Irak, og Houthi-regimet i Jemen har startet krig mot internasjonal skipsfart i Rødehavet. Dette bekrefter bare Israels tidligere advarsler, og viser at Iran er en trussel som må håndteres i en kombinasjon av aggressive sanksjoner og en troverdig militær trussel, mener Lerman.

Israel har nå bygget opp sterk militær kapasitet i nord, og Libanon ser ikke ut til å ønske å bli dratt inn i en krig.

– Dette skaper et vindu med mulighet til å gå til aksjon mot Iran de neste uker og måneder, avslutter Lerman.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart