Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Kina er kjølig til nye sanksjoner

Alle som arbeider for strengere sanksjoner mot Iran fikk sterke kort på hånden denne uken, da Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) la fram bevis som sterkt indikerer at Iran utvikler atomvåpen. Men myndighetene i Beijing ser ikke på sanksjoner som noen løsning for Iran.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Av de fem stormaktene med vetorett i FNs sikkerhetsråd, er det Russland og Kina som har hatt sterkest bånd til Teheran etter den islamske revolusjonen i 1979. Iran er Kinas tredje største leverandør av råolje. 20,3 millioner tonn ble levert de første ni månedene i år, en økning på omlag 30 prosent i forhold til samme periode ifjor.

– Vi har alltid ment at dialog og samarbeid er den rette måten å løse det iranske atomspørsmålet. Sanksjoner kan ikke gi en grunnleggende løsning, sier Hong Lei, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

– Nå er det viktig at alle parter trapper opp sin innsats i diplomatiet, legger Hong til.

I Washington, London og Paris kommer de kinesiske signalene neppe som noen overraskelse. Men de vestlige statslederne merker seg nok at Beijing ikke fullstendig avviser sanksjoner. Tidligere har Kina kommet med lignende reservasjoner mot sanksjoner, men likevel stemt for begrensede sanksjoner i sikkerhetsrådet.

Israel ønsker sterkt at det internasjonale samfunnet innfører lammende sanksjoner som kan få Teheran til å avblåse sitt militære atomprogram. Dersom Kina og andre land beskytter Iran for tøffe sanksjoner som kan ha effekt, vil det øke sannsynligheten for at Israel føler seg tvunget til å gjennomføre militære angrep mot Irans atominstallasjoner.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart