Israel og Ukraina

Israelkonferansen i Drammen 13.-15. mai

Nyhetsanker Jacob Eilon intervjuer USAs ambassadør til Israel, Dan Shapiro, på det engelskspråklige nyhetsmagasinet IBA News. (Foto: Skjermdump fra IBA News)
Nyhetsanker Jacob Eilon intervjuer USAs ambassadør til Israel, Dan Shapiro, på det engelskspråklige nyhetsmagasinet IBA News. (Foto: Skjermdump fra IBA News)

– Atomavtalen er fortsatt uferdig

Det sier USAs ambassadør til Israel, Dan Shapiro, i et intervju på israelsk tv der han utdyper de amerikanske myndighetenes syn på forhandlingssituasjonen med Iran.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Om kvelden tirsdag 7. april 2015 brakte det israelske nyhetsmagasinet IBA News (på engelsk) et intervju med USAs ambassadør til Israel. Det gjaldt selvsagt den avtalen som nylig ble inngått mellom de fem faste medlemmene av FNs Sikkerhetsråd pluss Tyskland på den ene sida og Iran på den andre.

Intervjueren, Jacob Eilon, begynte med å sitere statsminister Netanyahu på at ikke en eneste sentrifuge skal ødelegges, ikke noe atomanlegg skal stenges (heller ikke de underjordiske anleggene som iranerne bygde ulovlig), og at tusenvis av sentrifuger vil fortsette med å anrike uran. Er dette sant eller galt? spurte han.

Ambassadøren, Dan Shapiro, svarte ikke direkte på det, men han bekreftet vel nærmest Netanyahus påstander. Han understreket flere ganger at avtalen ikke er ferdig, og at det som er avtalt så langt, bare er en ramme for en avtale. Det som er av betydning for USA, er at alle ting er under en slik grad av kontroll, og såpass redusert, at fra det tidspunktet Iran bestemmer seg for å starte utviklingen av en atombombe og til bomben er ferdig, vil det gå minst ett år, mens det i dag er to-tre måneder. [Israelske eksperter frykter at disse tidsangivelsene er noe optimistiske, altså for lange]

Intervjueren gjengav iranere som mener at den amerikanske versjonen er feil og at iranerne har større muligheter enn den vestlige versjonen av rammeavtalen forteller om. Shapiro sa at en rekke tøffe spørsmål gjenstår. Men det er naturlig at et regime som det iranske vil presentere en slik sak i et best mulig lys til sin befolkning.

Sanksjonene mot Iran blir ikke lettet uten at Iran på kontrollerbar måte overholder avtalen. Og inspeksjonsregimet vil forhindre at Iran skal kunne få atomvåpen på noen av de måtene som er mulig, verken med anriket uran, plutonium eller på fordekte måter.

Det var viktig for å USA å vise at forhandlingene kunne lykkes, ellers kunne det blitt vanskelig å få resten av verden med på fortsatte sanksjoner mot Iran.

Når Netanyahu får dannet en ny regjering i Israel, blir normalt samarbeid mellom Netanyahu og Obama gjenopptatt. De to lederne har truffet hverandre mange ganger, og det vil fortsette.

I den samme sendingen ble det også vist utdrag av et intervju med president Obama gjort av National Public Radio. Obama håper at det finnes krefter i Iran som finner at den aggressive politikken i Syria, Jemen og andre steder virker mot sin hensikt, og at avtalen kan styrke slike krefter. Men selv om dette ikke skulle slå til, og Iran fortsatt er like hardt i sin politikk, ligger verden bedre an med avtalen enn den ville ha gjort uten, sa han.

Debatten vil nok gå videre helt til den endelige avtalen eventuelt er undertegnet, og vel etter det også.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart