Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Atomavtale kan bli inngått uten klare svar fra Iran

Verdensmaktene er innstilt på å akseptere en atomavtale med Iran uten at regimet gir fullt innsyn i atomprogrammet sitt, ifølge kilder som har snakket med nyhetsbyrået AP.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Seks verdensmakter er i innspurten av forhandlinger med Iran om begrensninger i regimets atomprogram. Forhandlingene mellom Iran og P5+1-landene har som mål å oppnå en avtale innen utgangen av juni.

Det internasjonale atomenergibyrået har gjentatte ganger slått alarm om at de ikke har fått godt nok innsyn i atomprogrammet til å kunne vite om Iran har fredelige hensikter, slik de selv påstår.

Et av de uklare områdene er hvor langt Iran i fortiden har rukket å komme i forsknings- og utviklingsarbeidet sitt for å lage en atombombe. De har nemlig ikke villet opplyse i klartekst om fortidig aktivitet i atomprogrammet. Det er antatt at Iran arbeidet med atomstridshoder og andre komponenter til atombomber i særlig grad før 2003.

Nå melder nyhetsbyrået AP ifølge Times of Israel at verdensmaktene er innstilt på å inngå en atomavtale med Iran selv om regimet ”ikke umiddelbart går med på å gi klare svar på hva slags arbeid de tidligere har gjort for å utvikle atomvåpen”. Det er amerikanske og andre vestlige kilder med tilknytning til forhandlingene som sier dette. De regner det som usannsynlig at disse spørsmålene vil bli besvart innen tidsfristen for forhandlingene.

FNs atominspektører kan heller ikke garantere for at det ikke fortsatt foregår hemmelig atomaktivitet i lukkede anlegg.

Avtalen som P5+1-landene legger opp til, skal innebære at man begynner å heve økonomiske sanksjoner mot Iran umiddelbart, og at iranerne aksepterer en liste med forpliktelser de skal oppfylle innen gitte tidsfrister i framtiden. Det er langt fra sikkert at partene vil lykkes med å få i land en slik avtale. Men forhandlerne AP har snakket med, sier de nå mener det er ”mer sannsynlig at det blir en avtale enn at det ikke blir det”.

P5+1 er de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd (USA, Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland) samt Tyskland.

 

Les også:

– Verdensmaktene har gitt opp å stanse Iran

– Iran anriker uran i hemmelig anlegg

– Drømmeavtale for Iran

Israels innvendinger og krav til Iran-avtalen

Iran planlegger avtalebrudd

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart