Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Verdensmaktene har gitt opp å stanse Iran

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Netanyahu mener verdenssamfunnet nå ser ut til å ha akseptert at Iran i løpet av noen år vil ha utviklet atomvåpen.

– Hvis avtaleforslaget blir signert, vil dette tillate Iran å bli en atomstat. Med stormaktenes samtykke vil altså Iran – som åpent erklærer sitt mål om å ødelegge staten Israel – få godkjenning til å utvikle atomvåpenproduksjon, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu mandag, ifølge Times of Israel.

Kommentaren var en reaksjon på at nyhetsbyrået AP bekreftet det israelske kilder lenge har hevdet: At atomavtalen som diskuteres mellom Iran og verdenssamfunnet representert ved P5+1 vil kunne gi Iran tillatelse til å beholde flere tusen sentrifuger for anrikning av uran, og innebære en potensiell begrensning i tid for internasjonale inspektørers tilgang til fasilitetene. USA har benektet innholdet i rapporten, men nekter samtidig Israel fullt innsyn i forhandlingene.

 

Skarpeste kritikk hittil

Onsdag kom Netanyahu med sin hittil skarpeste kritiske kommentar til de pågående forhandlingene. Nå mener han det ser ut som om verdensmaktene har gitt opp å klare å stanse Iran fra å utvikle atomvåpen.

– Israel står overfor den trusselen det er at Iran bevæpner seg med atomvåpen, med et erklært mål om å utslette oss, sa han.

– Ut i fra avtalen som nå tar form, ser det ut til at verdensmaktene har gitt opp målsetningen om å stanse Iran, og at de aksepterer at Iran gradvis i løpet av noen år vil utvikle kapasitet til å produsere mange atomvåpen. Det kan hende de aksepterer dette, men jeg er ikke villig til å akseptere det, uttalte Netanyahu.

Verdenssamfunnet, representert ved P5+1 (USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland), forhandler med Iran om å oppnå en permanent avtale om begrensninger i landets atomprogram, mot heving av økonomiske sanksjoner. De har satt frist 31. mars for å oppnå en rammeavtale, som så skal utmeisles i detalj innen utgangen av juni. Netanyahu ser det slik at USAs godkjennelse av rammeavtalen kan være det siste hinderet for at den blir inngått, og derfor vil han gjennomføre en omdiskutert plan om å tale til den amerikanske Kongressen om Iran-trusselen 3. mars, mot president Obamas vilje. 24. mars skal Kongressen stemme over om USA skal gi sin tilslutning til rammeavtaleforslaget.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart