Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

En iransk offiser fra revolusjonsgarden viser seg frem under en militæroppvisning. Han har tegnet det israelske flagget under skoen som en fornærmelse og for å vise at de tråkker på den jødiske staten. (Foto: Den iranske revolusjonsgarden)
En iransk offiser fra revolusjonsgarden viser seg frem under en militæroppvisning. Han har tegnet det israelske flagget under skoen som en fornærmelse og for å vise at de tråkker på den jødiske staten. (Foto: Den iranske revolusjonsgarden)

Truer Israel og USA med nådeløs hevn

Iran anklager Israel og USA får å stå bak angrepet på en militærparade.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Nestleder for Irans revolusjonsgarde, Hossein Salami, advarer Israel og USA om at de kan forvente et «nådeløst svar» etter at en iransk militærparade i byen Ahvaz ble angrepet lørdag. 25 mennesker ble drept og over 60 såret da fire gjerningsmenn utkledd som iranske soldater gikk til angrep på paraden.

I en TV-sendt begravelse for ofrene kom Salami med anklager om at Israel og USA har vært involvert i angrepet. Han mener angriperne fikk finansiering og opplæring av Israel og USA. Mange av dem som deltok i begravelsen ropte «død over Israel og Amerika», skriver avisen Jerusalem Post.

– Dere har sett vår hevn før. Dere vil igjen se at vårt svar vil være nådeløst og ødeleggende og dere vil angre på det dere har gjort, sa Salman i talen.

Også Irans president Hassan Rouhani har anklaget andre land for å være involvert i angrepet. USAs FN-ambassadør Nikki Haley avviser anklagene.

– Han kan klandre oss så mye han vil. Det han må gjøre er å ta en titt i speilet, sa Haley, og pekte på hvordan regimet undertrykker sitt eget folk.

Både Den islamske stat (IS) og en utbrytergruppe fra provinsens arabiske minoritet har sagt at det var de som stod bak angrepet. I en video publisert like etter angrepet sier IS, som følger sunniislam, at årsaken til angrepet er at de ikke ser på de iranske sjiamuslimene som rettroende.

– Vi er muslimer, de er kafir [ikke troende]. Vi vil ødelegge dem med et kraftig gerilja-angrep, inshallah [«om Gud vil»], sier de i videoen.

Lørdagens angrep er et av de verste angrepene det iranske militæret har opplevd og har rystet den islamske republikken. Det er ikke uvanlig at Iran retter anklagene mot sine fiender. I sommer anklaget en iransk toppgeneral Israel for å stjålet landets regnskyer, som førte til at det ble tørke i landet.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart