Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

– Jødene i Iran blir brukt i regimets propaganda

- Jødene i Iran blir manipulert av regimets etterretningstjenester for å fremme landets omdømme, sier Karmel Melamed, en iransk-amerikansk journalist og aktivist.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Tirsdag 18. januar holdt Karmel Melamed et Zoom-seminar for Harif, en organisasjon som representerer jøder med bakgrunn i Nord-Afrika og Midtøsten.

Melamed anslår at det er mellom fem og åtte tusen jøder i Iran, mens myndighetene opererer med et mye høyere tall. Det er stadig iranske jøder som velger å forlate landet, men de som blir værende er ofte veldig fattige eller veldig rike, i høy alder eller syke eller «krypto-jøder» (utad fremstår de som ikke-jøder eller muslimer).

– Jødene i Iran blir manipulert av regimets etterretningstjenester for å fremme landets omdømme, sier Melamed. Dette mener han skjer i form av press og trusler, men også i form av belønning.

Jødene utgjør mindre enn 0,1 promille av Irans befolkning, men jødehatet er mye mer utbredt. Melamed lister opp eksempler på jødehat i regimeinstitusjoner, bøker, tv, media, offentlig oppvigleri til jødehat og Holocaust-fornektelse. Det har også vært vandalisering og voldelige angrep mot jøder. I mai 2020 var det en ildspåsettelse i en synagoge, men ingen er arrestert eller dømt for angrepet. I februar 2019 ble tre torah-ruller stjålet fra en synagoge midt på dagen, i 2017 ble to synagoger vandalisert og i 2012 ble en 57 år gammel jødisk kvinne drept i Isfahan. Melmad gir navnet på en lang rekke jøder han sier er blitt henrettet eller drept av regimet siden revolusjonen i 1979. I mange tilfeller var drapene med økonomisk motiv, sier han.

– Dette er bare noen få eksempler, Iran er ikke et trygt sted for jøder, sier Melamed.

Regimets antijødiske holdning blir også synlig gjennom deres radikale sharia-lover. Jøder og andre religiøse minoriteter blir diskriminert i forhold til shia-muslimer. For eksempel er det nedfelt i straffeloven mye strengere straffer for ikke-muslimer. En jøde kan ikke vitne imot en muslim i retten. Dersom foreldrene til en jødisk søskenflokk dør, og den ene av barna erklærer at han eller hun har konvertert til islam, vil vedkommende få hele arven etter foreldrene. De andre barna, som forblir jødiske, får ingenting.

Tallenes tale er kanskje det mest avslørende for jødenes situasjon i Iran. I 1979 bodde det mer enn 80.000 jøder i landet. 43 år senere er det redusert til under 10.000 og antallet er synkende.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart