Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NRK retter nok opp ved første og beste mulighet

NRK Dagsrevyen klarte ikke helt å bestemme seg i går kveld. En "israelsk filmskaper" la Muhammed-filmen ut på internett, og "kristenkonservative stod bak", hevdet de. Men alle spor peker mot en arabisk-amerikansk kopter. Se også Sidsel Wolds twitter-reaksjon.

NRK vinglet mellom å legge ansvaret for den omstridte Muhammed-filmen på en «israelsk filmskaper» og «kristenkonservative» på Dagrevyen onsdag kveld.

NRKs reportasje bygde på en tidlig melding fra nyhetsbyrået AP, uten å ta hensyn til at motstridende opplysninger allerede var publisert i internasjonale medier. Når nye opplysninger nå har kommet i saken, kan vi bare håpe at NRK Dagsrevyen retter opp ved første og beste mulighet.

 

Sam Bacile var pseudonym

Det var onsdag morgen nyhetsbyrået AP (og Wall Street Journal) meldte at en «israelsk filmprodusent» hadde gått i dekning, etter at hans film førte til demonstrasjoner i Egypt og drap på amerikanske diplomater og vandalisering av et amerikansk konsulat i Libya. AP navnga mannen som Sam Bacile, navnet til YouTube-profilen som har lagt ut Muhammed-videoen. Bacile «identifiserer seg selv som en israelsk jøde», skrev AP. Deres kilde hevdet også at han hadde finansiert filmens kostnader, omkring 30 millioner kroner, ved hjelp av «hundre jødiske givere».

Kl. 18.11 onsdag ettermiddag – nesten én time før Dagsrevyen gikk på luften – meldte The Times of Israel at Sam Bacile ikke er en israelsk statsborger.

 

Desinformasjon

Dette blir bekreftet fra stadig flere kilder. Steve Klein, som skal ha fungert som en konsulent for filmen, fortalte Jeffrey Goldberg i The Atlantic allerede onsdag kveld at Bacile er et pseudonym, og at mannen bak navnet ikke er israelsk, og «mest sannsynlig ikke jødisk». «Jeg vil tro dette er en desinformasjonskampanje,» sier Klein, som selv beskriver seg som «en militant, kristen aktivist».

Torsdag morgen har også nyhetsbyrået AP endret sin versjon. Jakten etter filmprodusenten peker i retning av en koptisk kristen som bor i California, Nakoula Basseley Nakoula (55). AP har snakket med mannen, som bekrefter at han leder firmaet som produserte filmen, men avviser at han personlig regisserte den.

Skuespilleren Cindy Lee Garcia, som deltok i filmen, sier hun ble lurt inn i prosjektet. Det var ingenting i manus om antydet at dette skulle bli en film om Muhammed. Tittelen skuespillerne jobbet med var «Ørkenkrigeren». Replikker som knytter filmen til Muhammed er lagt inn i ettertid, skal vi tro skuespillernes versjon.

Wall Street Journal har også kommet med en ny versjon. De har funnet ut at det ikke finnes noen med navnet Sam Bacile i amerikanske folkeregister. Telefonnummeret de snakket med tirsdag, som nå ikke svarer, er knyttet til boligen til den samme mannen som AP har funnet fram til, Nakoula Basseley Nakoula. Den britiske avisen The Telegraph mener de kjenner igjen gjenstander fra filmen i huset til Nakoula.

 

Slik ble filmen kjent

Videoen som «Sam Bacile» publiserte på sin YouTube-profil har vært tilgjengelig online i to måneder. I løpet av det siste døgnet har antall visninger økt fra noen få tusen til langt over én million. Det var den egptisk-amerikanske kopteren Morris Sadek som bidro til å gjøre filmen kjent. Den anti-islamske aktivisten sendte lenken til journalister omkring i verden 6. september.

I Egypt oversatte journalister filmen til arabisk, og det skal ha utløst angrepene mot den amerikanske ambassaden i Egypt. Mye tyder på at angrepet mot konsulatet i Benghazi, et militært og dødelige angrep, må ha vært planlagt i lengre tid, og kan ha kommet som en hevn fra al-Qaida i forbindelse med årsdagen for 11. september angrepene i 2011.

 

Skaden er skjedd

Mye er fortsatt uklart når det gjelder Muhammed-filmen, men oppdaterte meldinger om hvem som stod bak Muhammed-filmen vil neppe redde jødene og Israel fra å få skylden, i Midtøsten og kanskje også hos flere av NRKs seere. Skaden er allerede skjedd. Noen kommer til å legge lite vekt på nye opplysninger.

«En gruppe kristne, eller i det minste én kristen, som er ivrig etter å sjikanere muslimer har satt jøder i fare. Hvordan? Historien om at «Sam Bacile» er en israelsk jøde, med «hundre jødiske givere», er spredt over Midtøsten. Det er umulig å trekke tilbake en slik historie. Ansvaret for volden er selvsagt hos dem som bruker vold. Men dersom det er tilfelle, er denne anklagen om at anti-Muhammed videoen var en jødisk produksjon feig og foraktelig,» skriver Jeffrey Goldberg i The Atlantic.

 

Ingen jøde ville ødelagt sitt omdømme

Rob Eshman i Jewish Journal lister opp fem argumenter for at Muhammed-filmen ikke var laget av en jøde.

1. Filmen er forferdelig dårlig. Ingen «jødisk israelsk filmprodusent» ville ødelagt sitt omdømme ved å sette sammen slikt søppel, samme hvilken politisk overbevisning han eller henne skulle ha.

2. Filmprodusenten hevdet 30 millioner kroner var brukt til produksjonen. Det ser mer ut som om filmen er laget for 179 kroner. Skuespillerne så ut som de jobbet for smågodt, og var ikke en gang verdt så mye.

3. Filmprodusenten hevdet han fikk samlet inn 30 millioner kroner fra 100 jøder. Det er nesten  umulig å få samlet inn så mye penger på kort tid, og i hvert fall fra rike folk som vil se hva de får igjen for pengene.

4. Ingen i jødisk eller israelsk filmmiljø har hørt om «Sam Basile». Hundre jøder ville aldri gitt 30 millioner kroner til en fremmed som ingen har hørt om.

5. Filmen hånet teologien i islam. Jøder flest mener muslimer kan få tro hva de vil, bare det ikke går over til intoleranse og vold. De få jøder som er aktivt anti-islamske fokuserer sin kritikk på de deler av Koranen som kan kobles til intoleranse og vold, de bryr seg ikke om andre historier i Koranen er sanne eller ei, mener Eshman.

Med venner som Nakoula Basseley Nakaoula, hva skal man med fiender? spør han til slutt.

 

Sidsel Wolds vri

NRKs utenriksmedarbeider Sidsel Wold gikk onsdag morgen langt i å uttrykke forståelse for de voldelige reaksjonene i Benghazi. Her er hva hun skrev i en samtale på Twitter.

Sidsel Wold skrev på Twitter 12. september 2012.
Sidsel Wold skrev på Twitter 12. september 2012.

«Jeg forsvarer selvsagt IKKE drap, mener bare at det er bevisst provoserende å lage en slik film. Eller har Vesten ikke lært noe?» skriver Wold dagen derpå.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart