Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– En rød linje forhindrer krig

Statsminister Benjamin Netanyahu hadde med seg en illustrasjonsskisse på scenen, da han talte for FNs generalforsamling 27. september 2012. (Foto: J. Carrier, UN Photo)
Statsminister Benjamin Netanyahu hadde med seg en illustrasjonsskisse på scenen, da han talte for FNs generalforsamling 27. september 2012. (Foto: J. Carrier, UN Photo)
- Iran vil til sommeren ha anriket nok uran til å lage en atombombe, advarte statsminister Benjamin Netanyahu under sin tale til FNs generalforsamling torsdag.

Ikke uventet brukte Netanyahu det aller meste av sin tale på å snakke om den største trusselen Israel står overfor i øyeblikket: Et Iran som i framtiden kan ha skaffet seg atomvåpen. Verden er nødt til å markere en «rød linje», som iranerne ikke får lov til å krysse, argumenterte Netanyahu.

– Røde linjer fører ikke til krig, de forhindrer krig. Ingenting kan true verden mer enn ett Iran med atomvåpen, sa han.

SE HELE NETANYAHUS TALE:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FhaUVmYBXD0[/youtube]

 

– Atombombe innen neste sommer
Netanyahu holdt opp en plakat, hvor han viste at Iran er gått i gang med det andre av tre stadier før de har anriket en så stor mengde uran i en så høy grad at det kan brukes i bomber.

– Iran er 70 prosent på vei og på god vei inn i fase to. Innen neste sommer, med det anrikningstempoet de er oppe i nå, vil de ha fullført stadiet med medium anrikning og beveget seg videre til det siste stadiet. Fra der av er det kun noen få uker før de har anriket nok til en bombe, sa statsministeren.

Derfor, argumenterte Likud-lederen, er det behov for å markere en linje som Iran ikke kan krysse, dersom de ønsker å unngå militære reaksjoner.

– Jeg tror at Iran, stilt overfor en klar rød linje, vil gi etter. Og det vil igjen gi mer tid til sanksjoner og diplomati […] [Tenk på] den krigshissige historien Iran har uten atomvåpen, tenk hvordan de vil bli med atomvåpen, sa Netanyahu.

Ønsker fred mellom alle religioner i Midtøsten
Som da han talte til generalforsamlingen ifjor, trakk Netanyahu historiske linjer mellom Det tredje riket og Iran.

– De som var imot fanatisme ventet for lenge med å handle, sa han om situasjonen før andre verdenskrig.

Men han uttrykte tro på at USA og Israel vil klare å finne fram til en løsning for hvordan de skal stanse Iran.

– Israel diskuterer denne saken med USA og jeg er trygg på at vi kan bli enige om en vei framover sammen, sa Netanyahu.

Samtidig strakk han ut sine hender til den arabiske verden i håp om et fredelig Midtøsten, der alle kan leve i sameksistens.

– Vi ønsker å se at de tre store religionene som har sitt utspring i vår region, jødedommen, kristendommen og islam, lever sammen i fred og gjensidig respekt. Men den Middelalder-liknende tankegangen til radikal islam, som dere nettopp så storme den amerikanske ambassaden over hele Midtøsten, de er imot dette, påpekte Netanyahu.

Har gjort nødvendige forberedelser
Da Netanyahu hadde gjennomført sin tale, kommenterte Israels USA-ambassadør innholdet i den i samtale med Times of Israel. Han kunne fortelle at amerikanerne har gjort alle «de nødvendige forberedelsene», slik at USA til enhver tid er militært forberedt for å konfrontere Iran.

– Vi er fokusert på samme mål, som er å forhindre Iran fra å oppnå atomvåpen. Vi er med på de viktigste konsultasjoner på det høyeste nivået i regjeringen vår. Vi er fokusert på å oppnå dette målet sammen og jeg tror vi vil arbeide veldig koordinert framover.

USA vil ikke gå med på «rød linje»
Men en ting amerikanerne ikke vil akseptere er Netanyahus «røde linje». På en pressekonferanse etter statsministerens innlegg, ville ikke talsmann for Det hvite hus, Tommy Vietor, kommentere dette kravet og diskusjonene USA og Israel har rundt saken.

– Som statsministeren sa deler USA og Israel det mål å forhindre at Iran oppnår atomvåpen. Presidenten (Barack Obama) sa også klart i fra til hele verden under sin tale til FNs generalforsamling om dette, tidligere denne uken. Vi vil fortsette våre nære konsultasjoner og samarbeid [med Israel] for å oppnå dette målet, sa Vietor.

– Vi vil hevne et angrep
Samtidig lovet Iran, som respons på Netanyahus tale, at de vil hevne et hvert angrep mot deres atominstallasjoner.

– Mens bruken av makt, eller trusselen om bruk av makt, under en hver omstendighet er et brudd på prinsippene i FNs charter og internasjonal lov, så vel som normene i de internasjonale relasjonene, er talsmenn for det israelske regimet så frekke at de på en daglig basis truer land i regionen, særlig mitt land, med militært angrep. Iran er sterke nok til å forsvare seg selv og forbeholder oss retten til å angripe med full styrke mot et hvert angrep, sa Irans FN-ambassadør.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart