Irans nye president Hassan Rouhani. (Foto: BotMultichillT, Wikimedia Commons)
Irans nye president Hassan Rouhani. (Foto: BotMultichillT, Wikimedia Commons)

Nyvalgt president snakket varmt om menneskerettigheter

I sitt første lengre intervju siden han ble valgt som president i Iran, kritiserte Hassan Rouhani indirekte presteskapets makt over landets politikk.

Menneskerettighetene har vært «ignorert» under i Iran alt for lenge, hevder Irans ferske president Hassan Rouhani. Tirsdag ble han intervjuet av det iranske ungdomsmagasinet Chelcheragh og lovet å arbeide mot sensurlovgivningen og separasjonen mellom menn og kvinner i det offentlige rom.

En av årsakene til at han valgte å stille til valgt, forklarte Rouhani, var hans opplevelse av et hjemland i «fare». Grunnleggende rettigheter til befolkningen ble ignorert.

– I dag er nasjonens republikanske [natur] overskygget av spesifikke tolkninger av islamsk [karakter], hevdet han, med et indirekte stikk mot prestestyrets altomfattende makt i landet.

– Noen prinsipper i vår grunnlov har blitt løftet fram, mens andre har vært oversett. Derfor ser vi en slik ubalanse, som et resultat. Frihetene og rettighetene til folket har blitt ignorert, mens [friheten og rettighetene] til styresmaktene har blitt understreket. Å legge restriksjoner på folks rett til å kritisere, vil kun kvele [landet] og føre til ineffektivitet, hevdet den ferske presidenten.

Rouhani rettet også kraftig kritikk mot den forrige administrasjonens strenge internettsensur og at de har tvunget alle landets kvinner til å bære hijab i det offentlige rom.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart